Řád Tomáše Garrigua Masaryka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Řád Tomáše Garrigua Masaryka
Odznak Řádu Tomáše Garrigua Masaryka na velkostuze a řádová hvězda (I. třída)
Odznak Řádu Tomáše Garrigua Masaryka na velkostuze a řádová hvězda (I. třída)
Uděluje

prezident České republiky
Založeno 1990
1994 (obnoveno)
Stát ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Česko Česká republika
Heslo Věrni zůstaneme
Způsobilost občané České republiky i cizí státní příslušníci
Uděluje se za rozvoj demokracie, humanity a lidských práv
Třídy řád I. třídy
řád II. třídy
řád III. třídy
řád IV. třídy
řád V. třídy
Popis zlatá pěticípá hvězdice na konci trojitě rozeklaná s modrým smaltem, uprostřed je medailon s podobiznou TGM
Ostatní vyznamenání
Vyšší Řád Bílého lva
Nižší Medaile Za hrdinství
Stuha řádu I. třídy
Stuha řádu I. třídy
Stuha řádu II. třídy
Stuha řádu II. třídy
Stuha řádu III. třídy
Stuha řádu III. třídy
Stuha řádu IV. třídy
Stuha řádu IV. třídy
Stuha řádu V. třídy
Stuha řádu V. třídy

Řád Tomáše Garrigua Masaryka je vysokým státním vyznamenáním České republiky a bývalého Československa. Prezident republiky je uděluje nebo propůjčuje osobám, které se vynikajícím způsobem zasloužily o rozvoj demokracie, humanity a lidských práv.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Řád vznikl v roce 1990 jako vyznamenání určené pouze pro československé občany; po rozpadu federace byl obnoven roku 1994. Autory výtvarného řešení jsou Vladimír Oppl a František Doubek.[1] Insignii řádu tvoří modrá pěticípá hvězdice s portrétem TGM. Na druhé straně je heslo „Věrni zůstaneme“. Insignie I. a II. třídy doplňuje osmicípá stříbrná paprsková hvězdice, taktéž s portrétem TGM uprostřed.

Pravidla udílení[editovat | editovat zdroj]

K udělování řádu může docházet v řádové dny, kterými jsou 1. leden a 28. říjen. Samotné předání je nicméně jen technikálií, udělení řádu je dokument, podepsaný prezidentem a kontrasignovaný premiérem. Je-li řád udělen, může o něj vyznamenaný přijít pouze rozhodnutím soudu v rámci trestního řízení, sám prezident již udělení vyznamenání zvrátit nemůže.[2]

Insignie vyznamenání je oprávněn nosit pouze vyznamenaný; občanům ČR je řád propůjčován, cizím státním příslušníkům udělován. Pokud tedy nositel řádu, kterým je občan České republiky, zemře, pak se insignie řádu vrací do Kanceláře prezidenta republiky. Při úmrtí vyznamenaných cizích státních příslušníků zůstávají insignie řádu a listiny pozůstalým. Pokud jich není, vracejí se Kanceláři prezidenta republiky.

Popis řádu[editovat | editovat zdroj]

Řádovým odznakem Řádu T.G.M. je modře smaltovaná hvězdice. Na střed hvězdice je položen medailon s plastickým portrétem prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Na rubu hvězdice je na střed položen medailon, v jehož terči je velký státní znak České republiky a v bílém mezikruží řádové heslo "Věrni zůstaneme" a lipový lístek. Na prostřední nejvyšší díl je přichycen převýšený závěs v podobě mírně oválného lipového věnce. Portrét, znak, závěs, heslo a rámování hvězdice jsou ze zlaceného stříbra.[3]

Rozdělení do tříd[editovat | editovat zdroj]

Řád Tomáše Garrigua Masaryka má pět tříd, z nichž I. třída je nejvyšší. Prezidentu republiky přísluší řádová insignie I. třídy (spolu s řádem Bílého lva I. třídy), která mu po ukončení úřadu může být usnesením Poslanecké sněmovny a Senátu propůjčena doživotně.[4]

Stužky Řádu Tomáše Garrigua Masaryka
Třída ČSFR
(1990 – 1992)
ČR
(od 1994)
I. třída Stužka: Řád Tomáše Garrigua Masaryka I třídy – Česká a Slovenská Federativní Republika (1990-1992) Stužka: Řád Tomáše Garrigua Masaryka I třídy – Česká republika (od roku 1994)
II. třída Stužka: Řád Tomáše Garrigua Masaryka II. třídy – Česká a Slovenská Federativní Republika (1990-1992) Stužka: Řád Tomáše Garrigua Masaryka II. třídy – Česká republika (od roku 1994)
III. třída Stužka: Řád Tomáše Garrigua Masaryka III. třídy – Česká a Slovenská Federativní Republika (1990-1992) Stužka: Řád Tomáše Garrigua Masaryka III. třídy – Česká republika (od roku 1994)
IV.třída Stužka: Řád Tomáše Garrigua Masaryka IV. třídy – Česká a Slovenská Federativní Republika (1990-1992) Stužka: Řád Tomáše Garrigua Masaryka IV. třídy – Česká republika (od roku 1994)
V. třída Stužka: Řád Tomáše Garrigua Masaryka V. třídy – Česká a Slovenská Federativní Republika (1990-1992) Stužka: Řád Tomáše Garrigua Masaryka V. třídy – Česká republika (od roku 1994)

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. GÁLIS, Radek. Česká státnost v časech Přemysla Otakara II.: Česká státnost v dílech Františka Doubka. BUDlive. Roč. VII, čís. 4, s. 40–42. 
  2. Zeman anuluje vyznamenání pro Rychetského kvůli volebnímu zákonu. iDNES.cz [online]. 2021-02-10 [cit. 2021-02-10]. Dostupné online. 
  3. Řád T. G. Masaryka na stránkách Hradu Dostupné online
  4. Zákon č. 157/1994 Sb., o státních vyznamenáních České republiky. In: Sbírka zákonů. 1994. Dostupné online. příloha 2, čl. 3. Ve znění pozdějších předpisů. Dostupné online.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]