Válka s Mloky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Válka s Mloky
Válka s mloky, vydání 1936, F. Borový
Válka s mloky, vydání 1936, F. Borový
AutorKarel Čapek
ZeměČeskoslovensko
Jazykčeština
Žánralegorie, satira, sci-fi
Datum vydání1936
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Válka s Mloky je experimentální satirický sci-fi román Karla Čapka, napsaný roku 1935. Poprvé vyšel v letech 19351936 na pokračování v Lidových novinách, první knižní vydání vyšlo v roce 1936.

Čapek se při přípravě tohoto díla pravděpodobně nechal inspirovat objevem třetihorního velemloka druhu Andrias scheuchzeri.[1]

Válka s mloky – vydání v katalánštině, 2015

Děj[editovat | editovat zdroj]

Reálná fosílie velemloka druhu Andrias Scheuchzeri, ze které Čapek pro své Mloky vycházel.

Kapitán Van Toch (který je ovšem českého původu) objeví na ostrově Tana Masa v Tichém oceánu podivné, inteligentní, v moři žijící tvory, podobné mlokům. Zahájí s nimi výměnný obchod: kapitán Van Toch dodá mlokům nože na obranu proti žralokům, kteří mločí populaci decimují, a mloci na oplátku budou nosit kapitánu Van Tochovi perly. Seznámí s tímto projektem svého známého z dětství, továrníka G. H. Bondyho, který začne mlokům dodávat i jiné potřeby.

Kapitán Van Toch mezitím vysazuje mloky i na jiných ostrovech Tichého oceánu. Po smrti kapitána Van Tocha se začne s mloky obchodovat jako s levnou pracovní silou, jsou také podrobeni vědeckému výzkumu, z něhož vyjde najevo, že se jedná o druh Andrias scheuchzeri, miocénního mloka, u kterého se předpokládalo vyhynutí.

Mloci se ale postupně vyvinou v ještě inteligentnější tvory (za pomoci člověka), značně se přemnoží, vzbouří, začnou vyhrožovat lidem válkou, jestli jim nedovolí zbourat břehy pevnin, aby mohli rozšířit svůj podmořský svět. Mloci bourají pevniny, vzhledem k potřebě vzniku mělčin.

Ze začátku je dáno, že mloci nemohou žít ve sladké vodě. Beznadějnost situace je zdůrazněna na konci knihy, kdy se už i ve Vltavě objeví černá hlava s opačnými víčky. Budoucnost lidstva je nejistá...

Výklad[editovat | editovat zdroj]

Válka s mloky je z hlediska tématu antiutopií, obávající se odlidštění společnosti. V textu je značné množství narážek na německý nacismus, s nímž Čapek hluboce nesouhlasil (např. „Zejména v Německu byla veškerá vivisekce (mloků) přísně zapovězena, ovšem jen židovským badatelům.“), celé dílo je možno vykládat jako alegorii na rozpínavost Třetí říše (teze o lebensraumu)[2], ale také jako kritiku kolonialismu, rasové segregace, vykořisťování, chamtivosti a hlouposti Západu nebo i celého lidstva neschopného se kvůli prospěchářství sjednotit proti společnému nepříteli. Dalším tématem může být také kritika kapitalismu, ze kterého podle díla pramení i kořeny nacismu.[3] Z důvodu kritiky mnoha ideologií, které podle díla brání lidstvu se vypořádat s reálnou hrozbou, může být kniha nahlížena jako předzvěst postmodernismu.[4]

Adaptace a inspirace[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Článek na webu 100+1 ZZ
  2. Karel Čapek
  3. Diplomová práce - demokracie a humanita v díle Karla Čapka
  4. Mgr. David Jirsa, Ph.D - Na potítku (EP187 karel čapek - válka s mloky)
  5. Karel Čapek: Válka s mloky. www.radioservis-as.cz [online]. [cit. 2010-02-12]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2010-02-12. 
  6. a b c d e f g ZÁLEŠÁKOVÁ, Tereza. Inscenační historie Války s mloky. , Magisterská práce. Masarykova univerzita. Vedoucí práce David Drozd. Dostupné online.
  7. Válka s mloky: Na motivy románu Karla Čapka [online]. databazeknih.cz [cit. 2021-03-06]. Dostupné online. 
  8. a b Válka s Mloky [online]. comicsdb.cz [cit. 2021-03-06]. Dostupné online. 
  9. Válka s mloky [online]. albatrosmedia.cz [cit. 2021-03-06]. Dostupné online. 
  10. SPÁČILOVÁ, Tereza. Z Čapkovy Války s mloky je konečně film. Němci ho podpořili, Češi ne [online]. iDnes.cz, 2011-12-19 [cit. 2016-02-11]. Dostupné online. 
  11. Premiéra Franzovy Války s mloky byla vyprodaná. Autor na ní ale chyběl [online]. iDnes.cz, 2013-01-11 [cit. 2016-02-11]. Dostupné online. 
  12. Divadlo D21, webová stránka
  13. Divadlo D21 – tisková zpráva Válka s Mloky dostane v Divadle D21 kabaretní podobu. divadlod21.cz [online]. [cit. 2018-11-26]. Dostupné online. 
  14. i-divadlo: David Košťák
  15. Česko-slovenská filmová databáze: Jakub Šmíd
  16. Vlny, mloci a zakletá alchymistka. Fond rozdělil další granty, 15.3.2022

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]