Rozinka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o sušených plodech vinné révy. O osadě v okrese České Budějovice pojednává článek Rozinka (Vrábče).
Rozinky

Rozinky nebo též hrozinky jsou sušené plody (tzv. bobule) vinné révy. Mohou se jíst syrové, především se však používají při pečení (do těsta – např. bábovka, mazanec, vánočka, či se přidávají do náplní – především tvarohové k plnění drobného sladkého pečivakoláče, šátečky aj.) či vaření (např. některé omáčky, kapr na černo, čatní). Rozinky jsou velmi sladké díky velké koncentraci cukrů. Pokud se rozinky skladují delší dobu, cukr uvnitř krystalizuje, krystalky se však dají rozpustit krátkým ponořením rozinek do nějaké tekutiny (alkohol, ovocná šťáva, mléko či horká voda).

Název[editovat | editovat zdroj]

Slovo rozinka, jehož užívání převládá v Čechách, pochází z německého Rosine, kam přešlo z francouzského raisin, což znamená (suchý) hrozen. Původ je v latinském racēmus, což znamená zrno, hrozen. Název hrozinka, převažující na Moravě, vznikl v lidové etymologii přikloněním ke slovu hrozen již dávno. Podle současných pravidel pravopisu jsou obě možnosti pravopisně správné.[1] V jihomoravských nářečích se používá též výraz cibéba, který standardně označuje částečně seschlou bobuli.[2]

Různé typy[editovat | editovat zdroj]

Směs rozinek ze stejné odrůdy révy: Zlatově světlé rozinky vznikají ošetřením oxidem siřičitým, tedy jen jednou procedurou navíc proti zpracování běžných tmavých rozinek.

Sytost zabarvení[editovat | editovat zdroj]

Různého výsledného odstínu zabarvení rozinek lze dosáhnout i při rozdělení jedné vstupní várky hroznů na dvě dávky, jejich různým způsobem zpracování:

  • Ujgurové v Turfanu již po staletí suší své rozinky tradičně 40 dní v tmavých a relativně chladných větrných sušárnách, tak bobule zůstávají světlé. Když se původně žlutozelené bobule suší na přímém slunci, ztmavnou: Zhnědnou karamelizací.
  • Oxid siřičitý má zásadní vliv na jas, zesvětluje: hnědé rozinky projasní do červena až jantarově oranžova. Původní zelenkavý nádech ještě šťavnatých bobulí ale už vrátit nemůže. Obecně má oxid siřičitý bělicí vedlejší účinky, v potravinářství je však hlavně používán pro své dezinfekční a konzervační účinky.

Odrůdové[editovat | editovat zdroj]

Podle původu a odrůdy hroznů lze rozlišovat rozinky:

Produkce[editovat | editovat zdroj]

Světová produkce rozinek byla 1,1 milionu tun (v r. 2005), z toho nejvíce: Turecko 30%, USA 28%, Írán 13%, Řecko a Chile po 6%.

V roce 2009/2010 byla čínská roční produkce rozinek předpovězena mezinárodními experty na 155 000 tun, z čehož 75% bylo předpokládáno z Turfanu,[7] tedy 10 % celosvětové produkce.

Zpracování[editovat | editovat zdroj]

Ujgurské čunče, větrné sušárny na vysušení rozinek. Boyluq, Turfan, Sin-ťiang

Pro prodloužení trvanlivosti rozinek se používá oxid siřičitý, což ohrožuje jak kvalitu rozinek,[zdroj?] tak spotřebitele alergiky.

Vliv na zvířata[editovat | editovat zdroj]

Rozinky jsou toxické pro psy a podobné účinky se předpokládají i u koček.[8] U psů způsobují akutní renální selhání. Toxin, který tyto obtíže působí, nebyl doposud zjištěn.[9]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků rodzinky na polské Wikipedii, dried fruit na anglické Wikipedii a chunche na anglické Wikipedii.

  1. ROZINKA × HROZINKA, pravopisne.cz; zveřejněno 9. 09. 2013.
  2. Český jazykový atlas. Díl 2. Praha: Academia, 1997. ISBN 80-200-0574-9. Heslo rozinka, s. 470–472. 
  3. Sultánky, slovník Vaření.cz
  4. (polsky) Rodzynki Archivováno 28. 5. 2009 na Wayback Machine., portalwiedzy.onet.pl; Botanika, Kuchnia.
  5. (polsky) koryntka, sjp.pwn.pl; Słowniki - Słownik języka polskiego.
  6. (polsky) písmeno C Archivováno 15. 8. 2016 na Wayback Machine., PortalWiedzy.onet.pl, slovníky polského jazyka.
  7. (anglicky) Dried Fruit Annual 2009, Beijing, China Archivováno 3. 3. 2016 na Wayback Machine., gain.fas.usda.gov, USDA Global Agriculture Information Network, GAIN Report Number: CH10002. 2/2/2010, dobrovolnicky, pro veřejnost.
  8. Veterinární toxikologická databáze [online]. Brno: Ústav veřejného veterinárního lékařství a toxikologie a Ústav farmakologie Veterinární a farmaceutické univerzity Brno a Ústav pro státní kontrolu léčiv a biopreparátů, 2010-11-12 [cit. 2011-01-21]. Dostupné online. 
  9. Snopes.com:Raisins and grapes can be harmful to dogs [online]. [cit. 2013-10-29]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]