Ondřej Klímek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ondřej Klímek
Základní informace
Narození15. srpna 1988 (35 let)
Frýdek-Místek
Povoláníhudebník, hráč na dechový nástroj a hudební skladatel
NástrojeSaxofon, Klarinet, Flétna
Webhttps://www.ondrejklimek.cz/
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ondřej Klímek (* 15. srpen 1988, Frýdek-Místek) je český hudebník, hráč na dechové nástroje a skladatel[1].

Vystudoval Konzervatoř Jaroslava Ježka v Praze. S hudbou začínal ve folklórním souboru Ostravička a tanečním orchestru Šuba Duba Band, se kterými vystupoval nejen v Česku, ale i v Maroku, Turecku, Itálii, Finsku, Estonsku, Litvě, Lotyšsku, Chorvatsku, Ukrajině, Německu, Polsku a Slovensku.

V roce 2003 založil spolu s dalšími hudebníky z rodného Frýdku-Místku jazzovou skupinu Behind the Door[2], se kterou stále vystupuje a jejíž členové spolupracují s předními interprety české a slovenské hudební scény.

Během studií na Konzervatoři Jaroslava Ježka začal spolupracovat například s Kamilou Nývltovou, Otou Balagem, Kamilem Střihavkou, Danielem Landou, Petrem Kolářem a vystupoval v legendární kapele BSP (Balage, Střihavka, Pavlíček). Od roku 2014 je členem skupiny Vltava.

V roce 2017 Ondřej účinkoval v obnovené funkové skupině Sexy Dancers spolu s Danem Bártou, Darou Rolins, Romanem Holým, Mírou Chyškou, Filipem Jelínkem a dalšími.[3]

V roce 2018 vydal autorské album s eponymním názvem Ondřej Klímek, na kterém vystupují mj. Eva Burešová, David Stypka, Xavier Baumaxa, Michal Pavlíček a další.

V lednu 2019 vystupoval v rámci evropského turné s Českým národním symfonickým orchestrem a italským skladatelem Enniem Morriconem v Krakově, Berlíně, Budapešti, Praze, Stockholmu a Oslu. V roce 2021 hrál s Maxibandem Jana Maxiána v pořadu Máme rádi Česko.

V roce 2023 spolu s Katarzií, Bárou Polákovou, Ondřejem Rumlem, 7krát3, Janem Cinou, Rozálií Havelkovou, Albertem Romanuttim, Naďou Válovou, Vladimírem 518 a dalšími umělci účinkoval v představení HORAČEK GEN XYZ[4] Cirku La Putyka, což je spojení cirkusu, hudby a textů Michala Horáčka.

Ondřej se podílel na desítkách oceňovaných nahrávkách interpretů jako je Vladimír Mišík, Richard Muller, Roman Holý, David Stypka, Milan Lasica a mnoho dalších.

Mimo koncertních a studiových aktivit se Ondřej věnuje také divadelní a televizní činnosti. Spolupracoval například na rockové opeře Klíč králů (hudba Daniel Landa, režie Mirjam Landa), vystupuje v několika představeních Divadla ABC a podílel se na soundtracích k filmům a seriálům jako například Cesty domů, Všechno nebo nic, Oktopus, Zlatá labuť, Tajemství staré bambitky 2, Největší dar, Zoufalé ženy dělají zoufalé věci, Zalez do spacáku a další...

Působení v kapelách[editovat | editovat zdroj]

Koncertní doprovod[editovat | editovat zdroj]

Další spolupráce[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Hudebník Ondřej Klímek: K psaní písní mě inspirují také básně - Novinky. www.novinky.cz [online]. [cit. 2023-11-14]. Dostupné online. 
  2. Ondřej Klímek je vynikající saxofonista, který ovládá virtuózně také hru na flétnu. Ostrava [online]. 2023-08-14 [cit. 2023-12-01]. Dostupné online. 
  3. TELEVIZE, Česká. Sexy Dancers po 20 letech rozhoupou Metronome. Hudba obsadí i Prague Islands. ČT24 - Česká televize [online]. [cit. 2023-11-20]. Dostupné online. 
  4. SALERNO, Tomáš Šťástka, Renato. VIDEO: Putyka spojí cirkus s Horáčkem. Zpívají Cina, Ruml i Vladimir 518. iDNES.cz [online]. 2023-04-19 [cit. 2023-11-20]. Dostupné online. 
  5. REDAKCE. Návrat ke kořenům! Vltava má opět saxofon. Deník.cz. 2014-05-17. Dostupné online [cit. 2023-11-14].