Krajina žateckého chmele

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Žatec a krajina žateckého chmele
Světové dědictví UNESCO
Sušárna chmele u Trnovan
Sušárna chmele u Trnovan
Smluvní státČeskoČesko Česko
Žatec a krajina žateckého chmele
Žatec a krajina žateckého chmele
Souřadnice
Typkulturní dědictví
Kritériumiii, iv, v
Odkaz1558 (anglicky)
OblastMostecká pánev
Zařazení do seznamu
Zařazení2023 (45. zasedání)

Žatec a krajina žateckého chmele je region v okolí Žatce, charakteristický dlouhodobou tradicí pěstování chmele v Česku, který byl roku 2023 zapsán na seznam světového dědictví. Od roku 2021 probíhalo hodnocení nominace Mezinárodní radou pro památky a sídla[1][nenalezeno v uvedeném zdroji] a roku 2023 byl zápis na seznam schválen na zasedání Výboru Organizace spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu v saúdskoarabském Rijádu.[2] Oblast se tak stala sedmnáctou českou památkou na seznamu světového dědictví. Město Žatec o zápis usilovalo opakovaně už od roku 2007 a roku 2018 došlo k revizi původního rozhodnutí.

V žatecké oblasti se pěstuje většina chmele v Česku, a to na 3744 hektarech, což je 77 procent celkové výměry chmelnic.[3]

Žatec a krajina žateckého chmele se skládá ze dvou částí:

  • První část tvoří krajina s chmelnicemi a vesnicemi Trnovany a Stekník včetně stejnojmenného zámku.
  • Druhou část představuje historické centrum Žatce spolu s jeho průmyslovou čtvrtí z 19. století, ve které je největší koncentrace staveb spojených se zpracováním chmele a obchodováním. Obě části jsou propojené řekou Ohří.

Hospodářský význam spočívá v pěstování nejznámější odrůdy chmele na světě – žateckého poloraného červeňáku.[zdroj⁠?]

Ke specifikům této kulturní krajiny patří řada prvků od tradičních chmelnic přes budovy sloužící k sušení, balení, certifikaci a skladování chmele až po části historické dopravní sítě silnic, železnice, řeky Ohře a dalších vodních toků.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Žatec a krajina žateckého chmele. www.zatec-and-the-landscape-of-saaz-hops.com [online]. [cit. 2023-09-23]. Dostupné online. 
  2. GRIČOVÁ, Andrea. Žatec a krajina žateckého chmele se dostaly na seznam UNESCO. ČT24 [online]. [cit. 2023-09-23]. Dostupné online. 
  3. Velký úspěch: Žatec a krajina žateckého chmele jsou nově na seznamu UNESCO. Aktuálně.cz [online]. Economia, 2023-09-18 [cit. 2023-09-23]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]