Josef Ladislav Šichan

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Josef Ladislav Šichan
Josef Ladislav Šichan - autoportrét
Josef Ladislav Šichan - autoportrét
Narození5. září 1847
Černčice
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí14. prosince 1918 (ve věku 71 let)
Praha-Vinnohrady
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Povolánímalíř a fotograf
PodpisPodpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Josef Ladislav Šichan (5. září 1847 Černčice u Nového Města nad Metují - 14. prosince 1918 Praha-Vinohrady[1]), byl český malíř a fotograf.

Život[editovat | editovat zdroj]

Josef Ladislav Šichan se narodil v podhorské obci Černčice v rodině bednářského mistra Josefa Šichana. Navštěvoval obecnou a následně reálnou školu v Novém Městě nad Metují. Díky nadání, vlastní píli a podpoře svého štědrého mecenáše děkana J.K.Rojka byl přijat na pražskou malířskou akademii. Zde úspěšně studoval společně s budoucími uměleckými osobnostmi, jako např. V. Brožíkem, F. Ženíškem, J. Myslbekem, M. Alšem a dalšími. Následně studoval i na malířské akademii v Mnichově a absolvoval několik studijních cest po Evropě. Svůj první malířský ateliér měl v Brně, byl vyhledáván jako osvědčený, seriózní malíř portrétista a tvůrce obrazů s náboženskou tematikou. Roku 1883 namaloval kopii významného gotického obrazu Zašovská Madona. V roce 1884 se oženil[2] s Pavlínou Nouzovou z Rajhradu. Během svého brněnského pobytu udržoval úzké vazby z Milosrdnými bratry, z benediktiny v Rajhradě a z brněnskými augustiniány. Přátelil se z Leošem Janáčkem a byl svědkem na jeho svatbě se Zdenou Scholzovou.[3] Na konci 19. století se Josef Šichan i s rodinou přestěhoval do Prahy na Královské Vinohrady, kde se dál věnoval jak malbě, tak průkopnické[ujasnit] portrétní fotografii. Zde také 19. prosince 1918 zemřel. Pohřben byl na Vinohradském hřbitově.

Portrétoval mimo jiné i Leoše Janáčka, Antonína Dvořáka, Jindřicha Mošnu a Karolínu Světlou. Dále ztvárnil portréty arcibiskupa Theodora Kohna, kardinála Františka Bauera a další známé osobnosti tehdejšího života.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]