Zdena Kloubová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdena Kloubová
Základní informace
Narození21. ledna 1960 (64 let)
Jilemnice
Povolánízpěvačka a operní pěvkyně
Hlasový oborsoprán
Manžel(ka)Pavel Kloub
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zdena Kloubová (* 20. ledna 1960 Jilemnice)[1] je česká operní zpěvačka – sopranistka.


Kariéra[editovat | editovat zdroj]

V roce 1985 byla finalistkou Mezinárodní pěvecké soutěže R. Schumanna ve Cvikově. V roce 1986 dokončila studium v oboru operní zpěv na pražské Akademii múzických umění a poté vystupovala na operní scéně Severočeského divadala v Ústí nad Labem a Divadle Josefa Kajetána Tyla v Plzni.

V roce 1992 se stala sólistkou Státní opery v Praze a o rok později také sólistkou pražského Národního divadla. Kromě toho vystupovala také jako host ve světových operních domech, např. v Dánsku, Belgii, Rusku, Japonsku, USA, Izraeli atd.

Spolupracuje s českými symfonickými a komorními tělesy (Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK, Pražský komorní orchestr, Virtuosi di Praga, Česká filharmonie, Český národní symfonický orchestr) a s renomovanými dirigenty (Jiří Bělohlávek, Libor Pešek, Vladimír Válek, Zdeněk Košler, Aldo Ceccato, Serge Baudo, Sir Charles Mackerras, Petr Fiala ad.). je také pravidelnou účastnicí festivalu staré hudby v Německu.

Její repertoár zahrnuje přes 20 koloraturních a subretních rolí (Gilda/Rigoletto, Zuzanka/Figarova svatba, Zerlina/Don Giovanni, Blonde, Liška Bystrouška/Příhody lišky Bystroušky, Karolína ad.).

Zdena Kloubová je rovněž interpretkou písňové tvorby a je také vyhledávanou interpretkou komorní tvorby (komorní hudba, árie a písňové cykly Josefa Myslivečka, Jana Dismase Zelenky, Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka, Bohuslava Martinů, Franze Schuberta, Gustava Mahlera ad.), kantát a oratorií (J. S. Bach, Jiří Antonín Benda, W. A. Mozart, A. Dvořák, C. Orff).[2][3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Zdena Kloubová | abart. en.isabart.org [online]. [cit. 2023-06-05]. Dostupné online. 
  2. Zdena Kloubová. Discogs [online]. [cit. 2023-06-05]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Zdena Kloubova - Myslivecek: Aria's for Soprano & Orchestra Album Reviews, Songs & More | AllMusic. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Zdena Kloubova (Soprano) - Short Biography. www.bach-cantatas.com [online]. [cit. 2023-06-05]. Dostupné online.