Wikipedista:VeronikaKen/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tomáš Dudák
Tomáš Dudák (2022)
Tomáš Dudák (2022)
Narození5. července 1976
Šumperk
BydlištěZlín
ObčanstvíCZE
VzděláníFakulta technologická, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Alma materUniverzita Tomáše Bati ve Zlíně
Povolánípodnikatel
TitulIng.
OceněníEY Podnikatel roku Zlínského kraje (2022), Čestné uznání v soutěži Inovační firma Zlínského kraje (2021)
Představenstvapředseda představenstva a generální ředitel SPUR a.s.
jednatel SPUR group s.r.o.
jednatel Epoli (Czechia), s.r.o.
jednatel SPUR plastic recycling s.r.o.
jednatel Bezenergie s.r.o.
jednatel MEGAT – výroba z plastů Zlín spol. s r.o.
jednatel REPIP Team s.r.o.
jednatel AVÍZO s.r.o.
předseda představenstva IGTT a.s.
jednatel Farmy Bezdínek s.r.o.
jednatel Farma Sluníčko, s.r.o.
jednatel Farma Zahrádka, s.r.o.
jednatel Farma Košík, s.r.o.
jednatel Skleník Lutyň s.r.o.
předseda dozorčí rady Krajské hospodářské komory Zlínského kraje
předseda dozorčí rady Institutu Krajské hospodářské komory Zlínského kraje, z.ú.
člen Zastupitelstva města Zlína
člen správní rady Zlínského zámku o.p.s.
člen dozorčí rady Technické služby Zlínsko, s.r.o.
člen dozorčí rady Technické služby Zlín, s.r.o.
ChoťMarie Dudáková (od roku 2000)
DětiTomáš Dudák Jr. (syn)
Kateřina Dudáková (dcera)
RodičeIng. Zdeněk Dudák, CSc. (otec)
Ivana Dudáková (matka)
PříbuzníMgr. Jan Dudák (bratr)
Ivana Oharková, DiS. (sestra)

Ing. Tomáš Dudák (*5. července 1976, Šumperk) je český podnikatel, držitel prestižního ocenění EY Podnikatel roku 2022 Zlínského kraje[1] a ambasador 2. ekonomické transformace[2]. Je předsedou dozorčí rady Krajské hospodářské komory ve Zlíně a členem Zastupitelstva města Zlína za hnutí Zlín 21[3].

Osobní život

Tomáš Dudák vystudoval Střední průmyslovou školu kožařskou a Technologickou fakultu Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, obory Podniková ekonomika a Technologie zpracování plastů[4]. Po ukončení studia nastoupil do zlínské firmy SPUR. Postupně vedl několik různých oddělení ve firmě, v roce 2011 se stal generálním ředitelem[5]. Vedení firmy převzal od svého otce, zakládajícího člena a prvního ředitele společnosti, chemika Zdeňka Dudáka[5].

Podnikatelské aktivity

Od roku 2013 vede skupinu podniků SPUR GROUP[6], která vznikla akviziční činností posledních let[7][8][9]. Skupinu tvoří firmy zabývající se plastikářskou výrobou, zemědělstvím a energetikou[10]. Majoritně Dudák ovládá skupinu firem, která zaměstnává 700 lidí a roční tržby přesahují 2 mld Kč[11]. Pod jeho vedením společnost SPUR kontinuálně roste, v průměru o 13 % ročně[1]. Významným aspektem růstu skupiny jsou akvizice[7][8][9] a každoroční zahájení výroby nových produktů, na základě vlastního VaV.

Skupina SPUR si zakládá na moderních technologiích a inovacích, vlastní výzkum a vývoj uskutečňuje ve spolupráci s univerzitními centry, např. s Centrem polymerních systémů UTB ve Zlíně[12]. Zároveň si drží svůj rodinný charakter především v přístupu k zaměstnancům[5][13][14].

Podle vyjádření Martiny Kneiflové, vedoucí partnerky EY v České republice, klade Dudák při výrobě důraz na témata, jako jsou ochrana životního prostředí a odpovědné podnikání[1].

Tomáš Dudák vystupuje jako ambasador 2. ekonomické transformace, nezávislé iniciativy osobností podnikatelské sféry, s cílem pomoci změnit Česko ve společnost postavenou na udržitelné ekonomice s vysokou přidanou hodnotou a schopnou úspěšně soutěžit s nejvyspělejšími státy světa.[15]

V roce 2022 získala společnost SPUR titul Čestné uznání v soutěži Inovační firma Zlínského kraje 2021[16].

Pilíř PLAST

Plastikářské firmy skupiny SPUR vyrábí produkty s vysokou společenskou nebo environmetální důležitostí. Vedle plastových trubek, profilů, desek, obalových a reflexních materiálů, produkuje izolační materiály, nano respirátory a roušky z vlastní filtrační membrány[17] nebo nouzové přístřešky IGLOU[18] pro lidi bez domova a opláštění pro výrobu nouzových domků Better Shelter[19][20][21] po celém světě.

Vedle společenského přesahu je významné především docílení postupů umožňujících použití minimálního množství primární suroviny díky lehčení ekologickým plynem nebo v kombinaci s recyklátem, často vedoucím až k úplnému nahrazením primární suroviny. V neposlední řadě je aplikován požadavek na vývoj produktů, jejichž konstrukce (ekodesign) umožnuje výrobek opět recyklovat po skončení jeho životního cyklu, ať už do výrobku samotného, nebo jiného[22]. Tím dochází k naplňování jednoho z cílů Green Deal, kterým je cirkularita a postupné nahrazování fosilních zdrojů[23].  

Významnou společností ve skupině je SPUR a.s., která vznikla v roce 1992 transformací Zlínského chemického výzkumného ústavu, založeného v roce 1934 Tomášem Baťou[4]. Jednou z firem skupiny SPUR je chráněná dílna AVÍZO s.r.o., vyrábějící bublinkové fólie v jižních Čechách, která zaměstnává více než 80 osob se zdravotním znevýhodněním[24].

Pilíř AGRO

V oblasti zemědělství se věnuje od roku 2021 hydroponickému pěstování rajčat a jiné plodové zeleniny na ploše 11,5 ha ve skleníku Bezdínek v Dolní Lutyni na Karvinsku a na 3 ha ve skleníku Kameničany na Slovensku[9]. 70procentní podíl Dudák odkoupil od skupiny NWT, která farmy postavila, 30procentní podíl ve skupině AGRO drží zakladatel Jiří Stodůlka[9], který v této části skupiny aktuálně (2024) zastává pozici CEO. V roce 2023 skupina SPUR vystavěla v Dolní Lutyni další skleník, čímž dosáhla celkové pěstební plochy 15 ha, a stala se tak největším pěstitelem rajčat v Česku[25]. V oblasti AGRO skupina SPUR zaměstnává přes 200 lidí.

Hydroponické pěstování ve skleníku zajišťuje celoroční úrodu zdravé bezpesticidní zeleniny. Namísto syntetických pesticidů používá skupina SPUR jako biologickou ochranu proti škůdcům jejich přirozené nepřátele. Stala se také prvním pěstitelem rajčat, který získal v České republice i na Slovensku certifikaci systému pěstování bez reziduí pesticidů[26]. Zelenina ze skleníků Bezdínek a Kameničany tak oficiálně splňuje i nejpřísnější legislativní požadavky na jídlo v baby kvalitě (děti od narození do třetího roku života). Vysokou kvalitu potravin[27] dokazuje skutečnost, že v České republice je skupina SPUR držitelem značky Klasa[28], Regionální potravina[29] a vítězem v testu chuti nezávislého časopisu CZ TEST[30]. Na Slovensku je držitelem Značky kvality SK[31] a v prestižní soutěži European Business Awards for the Environment[32] získala Národní podnikatelskou cenu za životní prostředí v SR za 1. místo[33].

Pilíř ENERGO

V souvislosti s ukončením činnosti teplárny Dětmarovice[34] zásobující skleník Bezdínek odpadním teplem, postavila skupina firem pod vedením Tomáše Dudáka na konci roku 2023 vlastní energocentrálu[4]. Od začátku roku 2024 zahajuje provoz dvou kogeneračních jednotek pro výrobu tepla, elektřiny a CO2, který je nezbytný pro výživu rostlin ve sklenících. Pro pohon kogeneračních jednotek využívá jako přechodový zdroj energie schválenou EK, tedy zemní plyn, emise CO2 uvolněné spalováním plynu po technologické úpravě  se spotřebovává postupným vháněním do skleníků. V procesu fotosyntézy je CO2 rozkládán na uhlík a kyslík pomocí energie slunečního záření dopadajícího na danou rostlinu. Uhlík tvoří základní kostru organických látek (biomasy) a kyslík je uvolňován zpět do atmosféry. V chemických vazbách organických látek je zadržována energie slunečního záření.

Právě Energo je jeden z klíčových pilířů strategie skupiny. Do něj od roku 2018 směřuje nejvíce investic ve stamilionech korun, aby propojily svět plastů a zemědělství k zajištění životně důležité energie, která splňuje podmínky vedoucí k uhlíkové neutralitě. Instalací fotovoltaické elektrárny ve výrobním areálu společnosti SPUR dosáhla firma v roce 2024 celkového výkonu 1 600 kWp[35]. V bioplynové stanici na Slovensku v areálu Farmy Kameničany SPUR vyrobil elektřinu z biomasy, tedy s minimální uhlíkovou stopou, a to v množství, které odpovídá roční spotřebě 3 000 domácností[22].

ESG aktivity

Životní prostředí

Dlouhodobá strategie firmy souvisí s využitím obnovitelných zdrojů pro výrobu elektřiny a šetřením primárních zdrojů výrobou z recyklátů. Pro svou výrobu využívají firmy skupiny SPUR efektivní upcyklaci[36]. Do budoucna má skupina SPUR ambici realizovat ekologicky smysluplný a ekonomicky soběstačný cirkulární projekt v podobě zpracování plastového odpadu vznikajícího v průmyslu a v domácnostech z celé Moravy od třídění, recyklace až po výrobu různých finálních produktů uplatnitelných v odvětvích spotřebního a obalového průmyslu a dále energetice a stavebnictví. Hlavní význam je věnován 4 nejzákladnějším typům plastů – PP, HDPE, LDPE a PET, které tvoří 70 % celkového plastového odpadu končícího v tříděném odpadu (žluté popelnice)[37].[38]

Hydroponní pěstování zeleniny ve sklenících zajišťuje lokální soběstačnost a s ní spojený pokles emisí související s importem zeleniny z dalekých zemí, jako je např. Maroko. Tím dochází k naplnění dalšího z cílů GD, kterým je adaptace na globální oteplovaní – tedy přizpůsobení činnosti změně klimatu[39].

Od roku 2018 SPUR postupně instaluje na střechy výrobních hal fotovoltaické panely. Podle Dudáka vlastní zelená energie pokryje 15 % celkové roční spotřeby elektrické energie nutné pro chod firmy[40], zbytek obnovitelné energie nakupuje s certifikáty původu[35].

Dobročinnost

Prostřednictvím firmy SPUR Dudák finančně podporuje řadu sociálních projektů a organizací (nadaci Dobrý anděl[41], zlínskou Naději[42], ranou péči Educo[43][44][45], seniory v ČR[46] nebo jednotlivé akce organizované v regionu, např. Zlín Film Festival[47]). Společenskou odpovědnost firma prokázala i v době covidové krize, kdy potřebným zdarma poskytla[17][48][49][50] více než 400 tisíc nano respirátorů s vlastní technologií.

Stejně pohotově skupina SPUR zareagovala i v případě války na Ukrajině. Bezprostředně po Ruské invazi na Ukrajinu z vlastní iniciativy převzala do správy nevyužívanou budovu ve vlastnictví města Zlína, kterou rychlou rekonstrukcí nezištně přetvořila na ubytovnu pro ukrajinské rodiny prchající před válkou[51]. Objekt je aktuálně zpět ve správě města[52].

Politická činnost a společenské aktivity

Od roku 2013 je Tomáš Dudák předsedou dozorčí rady Krajské hospodářské komory ve Zlíně. Od roku 2018 je členem Zastupitelstva města Zlína za hnutí Zlín 21, kde se zaměřuje na otázky hospodaření města a ekologická témata, jako např. odpadové hospodářství. Působí jako aktivní člen plastikářského klastru Plastr[53], zájmového sdružení plastikářských firem ve Zlínském kraji, jehož smluvními partnery jsou již od vzniku v roce 2006 Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně a Technologické inovační centrum. Tomáš Dudák se dále angažuje ve sdružení vlastníků rodinných firem The Family Business Network, celosvětově působící neziskové organizaci podporující rodinné firmy.  

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c VENTURA, Tomáš. Podnikatelem roku Zlínského kraje je šéf SPUR Tomáš Dudák. iDNES.cz [online]. 2023-01-24 [cit. 2024-01-22]. Dostupné online. 
  2. Druhá ekonomická transformace. Druhá ekonomická transformace [online]. [cit. 2024-02-16]. Dostupné online. 
  3. Tomáš Dudák: "V těchto volbách se nerozhoduje o chodnících a cyklostezkách. Rozhoduje se o tom, čím bude naše město za 20 let." [online]. 2018-09-12 [cit. 2024-01-22]. Dostupné online. 
  4. a b c ​Srdce SPURu tluče pro udržitelný region. zl.patriotmagazin.cz [online]. 2022-03-16 [cit. 2024-01-22]. Dostupné online. 
  5. a b c "Zajímá mě, jak se mají manželky mých kolegů i jejich děti," říká majitel zlínské společnosti SPUR Tomáš Dudák. zl.patriotmagazin.cz [online]. 2023-03-23 [cit. 2024-01-22]. Dostupné online. 
  6. Ing. Tomáš Dudák, třída Tomáše Bati 3119 v obchodním rejstříku. Podnikatel.cz [online]. [cit. 2024-01-22]. Dostupné online. 
  7. a b Plastikářská firma SPUR se rozrostla o další podnik. Koupila zlínskou firmu MEGAT :: Přinášíme vám informace, které dávají smysl. www.casopisczechindustry.cz [online]. [cit. 2024-01-22]. Dostupné online. 
  8. a b FEEDIT.CZ. Zlínský SPUR oznámil další úspěšnou akvizici. FeedIT [online]. 2023-07-18 [cit. 2024-01-22]. Dostupné online. 
  9. a b c d JANÍKOVÁ, Simona. Má to hlubší smysl. Největší českou rajčatovou farmu kupuje šéf plastikářské firmy Spur. Hospodářské noviny (HN.cz) [online]. 2021-08-16 [cit. 2024-01-22]. Dostupné online. 
  10. Ing. Tomáš Dudák, třída Tomáše Bati 3119 v obchodním rejstříku. Podnikatel.cz [online]. [cit. 2024-01-22]. Dostupné online. 
  11. Největší rodinné firmy 2023 [online]. [cit. 2024-01-22]. Dostupné online. 
  12. INFO@SABRE.CZ, Sabre, www sabre cz, e-mail:. Ve Zlíně sputili testování zdravotnických roušek | Technický týdeník. www.technickytydenik.cz. Dostupné online [cit. 2024-01-22]. 
  13. VOZÁROVÁ, Jana. Děsivé i krásné příšerky, masky a kostýmy jsou k vidění v budově Spur ve Zlíně. Zlínský deník. 2022-02-08. Dostupné online [cit. 2024-01-22]. 
  14. Jak fungují odbory v úspěšné rodinné společnosti? © OS ECHO číslo 6/2021 [online], 2021-06-24 [cit. 2023-12-01]. Dostupné online.
  15. Druhá ekonomická transformace. Druhá ekonomická transformace [online]. [cit. 2024-02-15]. Dostupné online. 
  16. Inovační firma Zlínského kraje 2021 zná svého vítěze [online]. [cit. 2024-01-22]. Dostupné online. 
  17. a b Roušky z nanomateriálu budou sloužit záchranářům | Zprávy z UTB [online]. [cit. 2024-01-22]. Dostupné online. 
  18. JANKO, Michal. Česká iglú míří do světa. Uchrání stovky bezdomovců před mrazem. Deník.cz. 2019-04-08. Dostupné online [cit. 2024-01-22]. 
  19. PLESNÍK, Svetozár. Společnost SPUR zahájila výrobu komponentů pro nouzová obydlí využívaná po celém světě. České novinky [online]. 2021-08-31 [cit. 2024-01-22]. Dostupné online. 
  20. HAMROZI, Petr. Zlínský SPUR zahájil výrobu nouzového přístřešku pro lidi v nouzi. www.nejbusiness.cz [online]. [cit. 2024-01-22]. Dostupné online. 
  21. LIBIGER, Milan. Mobilní domky ze Zlína pomáhají ve válečných zónách i tam, kde řádily živly. iDNES.cz [online]. 2023-05-25 [cit. 2024-01-22]. Dostupné online. 
  22. a b Kdo jsme - SPUR [online]. 2023-11-21 [cit. 2024-01-22]. Dostupné online. 
  23. EU na konferenci o změně klimatu COP28 - Evropská komise. commission.europa.eu [online]. [cit. 2024-01-22]. Dostupné online. 
  24. MF DNES 29. 12. 2023 JIHLAVA. www.mfdnes.cz [online]. [cit. 2024-01-22]. Dostupné online. 
  25. JANÍKOVÁ, Simona. Reportáž z největší pěstírny rajčat v Česku. Skleníků s touto zeleninou rychle přibývá, už zabírají 65 hektarů. Hospodářské noviny (HN.cz) [online]. 2021-08-19 [cit. 2024-02-16]. Dostupné online. 
  26. STUDIO, L. E. R. Farma BEZDÍNEK získala pro svá rajčata prestižní certifikaci BEZ PESTICIDŮ | ZUČM. zucm.cz [online]. [cit. 2024-02-16]. Dostupné online. 
  27. BERANKOVA1. Kontroly opakovaně potvrzují vysokou kvalitu potravin oceněných značkami KLASA a Regionální potravina. bezpecnostpotravin.cz [online]. 2024-01-18 [cit. 2024-02-16]. Dostupné online. 
  28. Aktualita - eKlasa. www.eklasa.cz [online]. [cit. 2024-02-16]. Dostupné online. 
  29. S.R.O, Delta Digital. Značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje obdrželo devět produktů. www.promestaobce.cz [online]. [cit. 2024-02-16]. Dostupné online. 
  30. S.R.O, Granville. Kupujte tuzemská rajčata, pokud si na nich chcete opravdu pochutnat!. CZ TEST - Svět potravin [online]. [cit. 2024-02-16]. Dostupné online. 
  31. Zoznam výrobcov | Značka kvality SK. Značka kvality [online]. [cit. 2024-02-16]. Dostupné online. (slovensky) 
  32. ENVIRONMENT - European Business Awards for the Environment – Special Biodiversity category. ec.europa.eu [online]. [cit. 2024-02-16]. Dostupné online. (anglicky) 
  33. 1st price for the pesticide-residue free tomatoes in the national level of European Business Awards for the Environment. www.hortidaily.com [online]. 2022-06-28 [cit. 2024-02-16]. Dostupné online. (anglicky) 
  34. WWW.FG.CZ, 2024, FG Forrest, a s. ČEZ v Dětmarovicích končí s uhlím, teplo pro okolní města bude vyrábět z plynu. Skupina ČEZ - O Společnosti [online]. [cit. 2024-01-22]. Dostupné online. 
  35. a b LIBIGER, Milan. Střechy zaplnily tisíce solárních panelů, firmy sází na zelené energie. iDNES.cz [online]. 2023-05-12 [cit. 2024-01-22]. Dostupné online. 
  36. POHLUDKA, Dominik. Za rok zpracuje desítky milionů PET lahví. Tomáš Dudák se stal podnikatelem roku. Deník.cz. 2023-01-25. Dostupné online [cit. 2024-01-22]. 
  37. Výroční shrnutí 2022. Ekokom.cz [online]. EKO-KOM, a.s. [cit. 2023-12-01]. Dostupné online.
  38. Společnost SPUR koupila provoz pro ekologické zpracování plastového odpadu od firmy JELÍNEK-TRADING :: Přinášíme vám informace, které dávají smysl. www.casopisczechindustry.cz [online]. [cit. 2024-03-13]. Dostupné online. 
  39. Adaptace na změnu klimatu: k přizpůsobení se globálnímu oteplování potřebujeme opatření na místní úrovni. cor.europa.eu [online]. [cit. 2024-01-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  40. Zlínský Spur má na střechách 4500 fotovoltaických panelů,pokryjí 15 pct spotřeby. www.energy-hub.cz [online]. [cit. 2024-02-16]. Dostupné online. 
  41. PJK. Firma ze Zlína věnovala tisíce respirátorů rodinám v těžké situaci [online]. 2021-01-29 [cit. 2024-01-22]. Dostupné online. 
  42. NADĚJE. Jak ve zlínské NADĚJI pomáhá dar od společnosti SPUR a. s.. nadeje.cz [online]. [cit. 2024-01-22]. Dostupné online. 
  43. ADMIN. Rodičovství a NEJISTOTA [online]. 2023-03-07 [cit. 2024-01-22]. Dostupné online. 
  44. KUCEROVA, Lenka. Děti si z tábora přivezou svůj deník a nespočet zážitků [online]. 2021-07-21 [cit. 2024-01-22]. Dostupné online. 
  45. ADMIN. Burza filantropie [online]. 2023-06-27 [cit. 2024-01-22]. Dostupné online. 
  46. Moneta CzechTour 2021 / Zlínský kraj. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  47. FEEDIT.CZ. Ve Zlíně dnes odstartoval 63. Zlín Film Festival. FeedIT [online]. 2023-06-01 [cit. 2024-01-22]. Dostupné online. 
  48. Zlínský SPUR věnoval respirátory rodinám, které postihlo vážné onemocnění. ZLIN.CZ [online]. [cit. 2024-01-22]. Dostupné online. 
  49. Jihočeské nemocnice získaly darem nano respirátory SPURTEX | www.kraj-jihocesky.cz. www.kraj-jihocesky.cz [online]. [cit. 2024-01-22]. Dostupné online. (CZ) 
  50. ROUN, Jakub. Armáda spásy děkuje společnosti SPUR za 20 000 respirátorů [online]. 2021-04-16 [cit. 2024-01-22]. Dostupné online. 
  51. FUKSOVÁ, Jana. Firmy ve Zlíně opravily pro uprchlíky z Ukrajiny neobyvatelné městské byty. iDNES.cz [online]. 2022-05-26 [cit. 2024-01-22]. Dostupné online. 
  52. IOHARKOVA. Vracíme městu Zlín zrekonstruovanou ubytovnu - SPUR [online]. 2023-05-18 [cit. 2024-01-22]. Dostupné online. 
  53. Seznam členů [online]. [cit. 2024-02-16]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Tomáš Dudák na síti X (Twitter)    

Tomáš Dudák na síti LinkedIn

Tomáš Dudák: Profil kandidáta (video, youtube.com)