Auckland: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Robot: Odebrání odrážky před šablonou překlad
opravil jsem překlep. místo klubů zde bylo napsáno kludů
značky: školní IP editace z Vizuálního editoru
Řádek 50: Řádek 50:


== Sport ==
== Sport ==
Jelikož je město velmi [[Urbanizace|urbanizované]], tak je zde mnoho sportovních kludů a týmů. Nejvíce je zde populární rugby, [[Kriket|cricket]], fotbal a [[netball]]. Město také hostilo v letech 1950 a 1990 [[Hry Commonwealthu]], ve kterých je Nový Zéland velmi úspěšný v rugby a netballu.
Jelikož je město velmi [[Urbanizace|urbanizované]], tak je zde mnoho sportovních klubů a týmů. Nejvíce je zde populární rugby, [[Kriket|cricket]], fotbal a [[netball]]. Město také hostilo v letech 1950 a 1990 [[Hry Commonwealthu]], ve kterých je Nový Zéland velmi úspěšný v rugby a netballu.


== Vzdělání ==
== Vzdělání ==

Verze z 3. 6. 2019, 08:56

Auckland
Tāmaki-makau-rau
Auckland – znak
znak
Auckland – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
StátNový ZélandNový Zéland Nový Zéland
RegionAucklandský region
Auckland
Auckland
Auckland, Nový Zéland
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha1 086 km²
Počet obyvatel1 470 100 (2020)[1]
Hustota zalidnění1 353,7 obyv./km²
Správa
Vznik1350
Oficiální webwww.aucklandnz.com
Telefonní předvolba09
PSČ0600–2699
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Auckland (maorsky Tāmaki-makau-rau; též také nazýváno Queen City - v překladu Město královny nebo City of Sails - v překladu Město plachet) je největší město Nového Zélandu s 1 618 000 obyvateli. Nachází se na Severním ostrově mezi Manakau Harbour a zálivem Hauraki. Město samotné se rozkládá na mnoha z vyhaslých sopek, které zřetelně vyčnívají z reliéfu země.

Známé také pod jménem Město Plachet podle přístavů, kde v létě kotví nespočet plachetnic a jachet patřící místním obyvatelům.

Nejvyšší budovou je Sky Tower. Poblíž města se nachází největší a nejrušnější letiště na Novém Zélandu.

Dějiny

Auckland byl slavnostně založen britskými kolonizátory 18. září 1840 na půdě získané od domorodého kmene. Jméno Auckland bylo zvoleno na počest lorda Aucklanda (17841849).

Auckland od roku 1841 oficiálně fungoval jako hlavní město Nového Zélandu, a to až do roku 1865, kdy tento status převzal díky své poloze a strategickému přístavu Wellington.

Bombový útok na Rainbow Warrior

10. července 1985 byla v aucklandském přístavu potopena vlajková loď organizace Greenpeace Rainbow Warrior. Teroristický útok, který vyvolal celosvětový skandál, spáchali za pomoci výbušnin agenti francouzské tajné služby, aby znemožnili plánované protesty proti francouzským zkouškám jaderných zbraní. Na potopené lodi zahynul člen posádky, fotograf Fernando Pereira. Rainbow Warrior byl vyzdvižen, ale jeho oprava se ukázala jako nerentabilní – proto byl znovu potopen 2. prosince 1987zátoce Matauri, kde se stal umělým základem pro útes a „rybí svatostánek“.[2]

Panoramatický pohled na město
Panoramatický pohled na město

Sport

Jelikož je město velmi urbanizované, tak je zde mnoho sportovních klubů a týmů. Nejvíce je zde populární rugby, cricket, fotbal a netball. Město také hostilo v letech 1950 a 1990 Hry Commonwealthu, ve kterých je Nový Zéland velmi úspěšný v rugby a netballu.

Vzdělání

V celém okrsku města je registrováno 340 základních škol, 80 středních škol a 29 kombinovaných základních a středních škol. Co se týče vysokoškolského vzdělání, tak ve městě je řada významných vědeckých institucí a několik univerzit například University of Auckland, Auckland University of Technology nebo Massey University.

Partnerská města

Odkazy

Reference

Externí odkazy

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Auckland na anglické Wikipedii.