Tchaj-čung

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tchaj-čung
台中市
Táijhong shìh
Tâi-tiong-chhī
Tchaj-čung – znak
znak
Tchaj-čung – vlajka
vlajka
Geografie
Hlavní městoSi-tchun
Souřadnice
Rozloha163 km²
Časové pásmo+8
Geodata (OSM)OSM, WMF
Obyvatelstvo
Počet obyvatel2 806 406 (2019)
Hustota zalidnění17 217,2 obyv./km²
Jazykstandardní čínština, tchajwanština
Správa regionu
StátTchaj-wanTchaj-wan Tchaj-wan
Nadřazený celekTchaj-wan
Druh celkuspeciální obec
StarostaLu Shiow-yen
Oficiální webwww.taichung.gov.tw
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tchaj-čung (znaky 臺中市, pchin-jin Táizhōng shì, tchajwansky Tâi-tiong-chhī) je centrálně spravovaná speciální obec a město na Tchaj-wanu. Jeho sousedé jsou okres Čang-chua, okres Nan-tchou, okres Chua-lien, okres I-lan, okres Sin-ču a okres Miao-li. Vzniklo 25. prosince 2010 sloučením města Tchaj-čung a bývalého okresu Tchaj-čung.

Ve městě se nachází Tchajwanské národní umělecké muzeum.

Geograficky se okres dělí na hustě osídlenou rovinatou západní část, která hraničí s Tchajwanským průlivem a kde se nachází samotné město Tchaj-čung, a hornatou východní část, kterou se táhnou pohoří Süe-šan, Ťia-li-šan a Centrální pohoří a která je osídlena domorodým obyvatelstvem, převážně z etnika Atayal. V nejvýchodnější části se rozprostírají části Národního parku Shei-Pa a Národního parku Taroko.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Letecky město obsluhuje Mezinárodní letiště Tchaj-čung. Ve městě se také nachází stanice vysokorychlostní vlakové tratě HSR a prochází jim dvě linky Tchajwanské železnice (TRA). Na silniční dopravu je území napojeno přes dálnice č. 1 a 3, propojující sever a jih ostrova, a silnici č. 8, propojující západní a východní pobřeží. V roce 2020 byla ve městě uvedena do provozu první linka metra, propojující nádraží vysokorychlostní železnici (HSR) v jihozápadní části města se severovýchodní částí Tchaj-čungu.[1]

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MARTINI, Jörg. New metro Taichung in Taiwan opened to the public [online]. Urban transport Magazine, 2020-11-16 [cit. 2022-12-02]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]