Richard Nixon: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m Sjednocení (vice)prezidentů; kosmetické úpravy
Řádek 24: Řádek 24:


== Zahraniční politika ==
== Zahraniční politika ==
{{Zpochybněno|Zavádějící: "byl to právě Kissinger, který mu to rozmluvil". Na situaci je více názorů. Je třeba je brát na zřetel https://en.wikipedia.org/wiki/Madman_theory}}
Během jeho prezidentství došlo k normalizaci vztahů se [[Sovětský svaz|Sovětským svazem]] a [[Čína|Čínou]]. Inicioval rovněž dohody o snížení počtu strategických atomových zbraní [[SALT]] I. Zahájil také stahování amerických vojáků z [[Vietnam]]u, což byl počátek tzv. „vietnamizace“ války, ale zároveň rozšířil bombardování i na sousední státy [[Kambodža|Kambodžu]] a [[Laos]].
Během jeho prezidentství došlo k normalizaci vztahů se [[Sovětský svaz|Sovětským svazem]] a [[Čína|Čínou]]. Inicioval rovněž dohody o snížení počtu strategických atomových zbraní [[SALT]] I. Zahájil také stahování amerických vojáků z [[Vietnam]]u, což byl počátek tzv. „vietnamizace“ války, ale zároveň rozšířil bombardování i na sousední státy [[Kambodža|Kambodžu]] a [[Laos]].



Verze z 16. 6. 2016, 22:00

Šablona:Infobox Politik Richard Milhous Nixon (9. ledna 191322. dubna 1994) byl 37. prezident Spojených států amerických (19691974) a také 36. viceprezident Spojených států amerických (19531961), zde působil v době, kdy byl v úřadu prezidenta Dwight D. Eisenhower. Nixon je jediným člověkem, který byl dvakrát zvolen americkým viceprezidentem i prezidentem. Zároveň je také jediným americkým prezidentem, který na svůj úřad rezignoval.

Zvolení

Poprvé se o prezidentský úřad ucházel v roce 1960, ale těsně jej porazil John F. Kennedy. V roce 1967 se setkal s mladým televizním a divadelním producentem Rogerem Ailesem, který pro něj začal pracovat v pozici mediálního expertana jeho volební kampaň, kouče vystupování před médii a šéfa pro styk s veřejností. Nixon ve volbách v roce 1968 porazil kandidáta demokratů, Huberta Humphreye, a o čtyři roky později drtivě porazil George McGoverna, který vyhrál pouze ve státě Massachusetts.

Nixonovým osobním dvorním fotografem byl Oliver F. Atkins.

Zahraniční politika

Během jeho prezidentství došlo k normalizaci vztahů se Sovětským svazem a Čínou. Inicioval rovněž dohody o snížení počtu strategických atomových zbraní SALT I. Zahájil také stahování amerických vojáků z Vietnamu, což byl počátek tzv. „vietnamizace“ války, ale zároveň rozšířil bombardování i na sousední státy Kambodžu a Laos.

Historický krok bylo také jeho rozhodnutí z roku 1971 opustit v té době zavedený Brettonwoodský mezinárodní měnový systém a směnitelnost amerického dolaru za zlato.

Ministrem zahraničí jmenoval Henryho Kissingera. V roce 1972 se v souvislosti s válkou ve Vietnamu rozhodl použít atomovou bombu na severovietnamské vojáky i civilisty, a byl to právě Kissinger, který mu to rozmluvil.[1]

Aféra Watergate

Související informace naleznete také v článku Aféra Watergate.

V domácí politice bylo jeho působení ve funkci prezidenta USA poznamenáno aférou Watergate. Ta vypukla 17. června 1972, kdy policie zadržela v komplexu Watergate, kde sídlila Demokratická strana, pět lidí, kteří tam instalovali odposlouchávací zařízení. Bílý dům popíral, že by s vloupáním měl cokoliv společného až do 5. srpna 1974, kdy přiznal, že o aféře Watergate věděl od začátku a úmyslně lhal. 8. srpna 1974 oznámil rezignaci na úřad prezidenta a jeho místo následující den zaujal Gerald Ford.

Vláda Richarda Nixona

Šablona:Infobox Vláda USA
Richard Nixon skládá prezidentskou přísahu, 20. ledna 1969
prezident telefonuje v Oválné pracovně Bílého domu, 23. června 1972
Soubor:Nixon Mao 1972-02-29.png
Nixon byl prvním prezidentem USA v Číně. Setkání s Mao Ce tungem, 29. února 1972
prezident Nixon oznamuje svou rezignaci, srpen 1974


Po prezidentském úřadu

Nixon rezignoval v důsledku aféry Watergate. Jeho místo poté zaujal viceprezident Gerald Ford. Nixon zemřel 22. dubna 1994 na následky mozkové mrtvice, kterou utrpěl čtyři dny předtím. O týden později na Pinkpop Festivalu poprvé zahrála skupina Rage Against the Machine píseň Tire Me, která oslavuje Nixonovu smrt.

Reference

Externí odkazy

Šablona:Osobnost roku Time 1951–1975