Nîmes: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
→‎Pamětihodnosti: + castellum divisorium
m fmt, comm z wd
Řádek 1: Řádek 1:


{{Infobox - sídlo světa
{{Infobox - sídlo světa
| jméno = Nîmes
| jméno = Nîmes
Řádek 167: Řádek 165:


== Externí odkazy ==
== Externí odkazy ==
* {{Commonscat|Nîmes}}
* {{Commonscat}}
* [http://www.nimes.fr/ Oficiální stránky města]
* [http://www.nimes.fr/ Oficiální stránky města]
* [http://www.ot-nimes.fr/ Turistické informace]
* [http://www.ot-nimes.fr/ Turistické informace]

Verze z 12. 2. 2017, 21:58

Nîmes
Historické město, uprostřed amfiteátr
Historické město, uprostřed amfiteátr
Nîmes – znak
znak
Nîmes – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška21 – 215 m n. m.
StátFrancieFrancie Francie
regionLanguedoc-Roussillon
departementGard
arrondissementNîmes
kantonchef-lieu 6 kantonů
+ Kanton La Vistrenque
Nimes
Nimes
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha161,85 km²
Počet obyvatel140 267
Hustota zalidnění869 obyv./km²
Správa
StarostaJean-Paul Fournier (UMP)
Oficiální webwww.nimes.fr
PSČ30000 a 30900
INSEE30189
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nîmes (okcitánsky: Nimes lat. Nemausus) je město na jihu Francie, v regionu Languedoc-Roussillon, hlavní město departementu Gard. Město s bohatou historií a množstvím zejména starověkých památek leží mezi Středozemním mořem a pohořím Cévennes, v kraji, kde se od nepaměti pěstovalo víno a olivy. Nimes je sídlem vysokých škol a biskupství, od 18. století významným střediskem textilního průmyslu. Látka, z niž se šijí džíny, se nazývá denim, tj. doslova „z Nimes“, kde se začala vyrábět.


Geografie

Sousední obce: Milhaud, La Calmette, La Rouvière, Gajan, Parignargues, Caveirac, Générac, Saint-Gilles, Caissargues, Bouillargues, Rodilhan, Marguerittes a Poulx.

Historie

Město Nimes se v období Keltů jmenovalo Nemausos a bylo hlavním městem oblasti Volcae Arecomici v římské provincii Gallia Narbonensis. Z tohoto období pochází do dneška zachovaná "Velká věž" (Tour Magne), která byla Římany začleněna do 7 km dlouhého opevnění města. Výhodně položené město u silnice Via Domitia mělo významnou mincovnu a zhruba 25 000 obyvatel. O tehdejším významu vypovídají zachované památky jako jsou Amfiteátr, castellum, 50 km dlouhý akvadukt s mostem Pont du Gard severně od města, Maison Carrée (jeden z nejlépe zachovaných římských chrámů vůbec) nebo Augustova brána.

V pozdní antice se Nimes stalo biskupským sídlem a na počátku 5. století bylo dobyto Vizigóty, kteří toto území dlouho bránili v bojích s Franky. Roku 725 dobyli Nimes Arabové, roku 752 je dobyl zpět Pipin Krátký a dlouho mu vládla místní hrabata. Roku 1228 je dobyl král Ludvík VII. a po roce 1250 připadlo definitivně k Francii. Od počátku 16. století se významná část obyvatel přiklonila k reformaci a do konce století město zažilo mnoho násilí. V 18. století zdejšímu hospodářství prospěl průplav Canal du Midi, spojující Atlantické se Středozemním mořem. Po Francouzské revoluci vypukly v kraji další kruté bouře, v průběhu 19. století však město opět prosperovalo a bohatlo. Za obou světových válek nebylo příliš poškozeno, za Druhé světové války byl kraj kolem Nimes útočištěm četných partyzánů.

Pamětihodnosti

  • Amfiteátr (Arènes) z doby kolem roku 70 o rozměrech 133 x 101 m, s dvojím patrem arkád a více než 20 tisíci míst byl koncem 20. století nákladně opraven, aby mohl sloužit pro různé kulturní události i nekrvavé býčí zápasy. Má nyní pohyblivou střechu a přes 16 tisíc míst k sezení.
  • Maison Carrée (čtvercový dům) z roku 19 př. n. l. je jeden z nejlépe zachovaných římských chrámů.
  • Tour Magne, zbytek starověkého opevnění na návrší Mt Cavalier za Jardin de la Fontaine, slouží jako vyhlídková věž. Další dvě zachované starověké brány jsou Augustova a Francouzská.
  • Castellum divisorium (rue Lampèze, na úpatí Fort Vauban) je koncová nádrž římského vodovodu, odkud se voda olověnými trubkami rozváděla do fontán aj. po městě. Je to jediná zachovaná stavba tohoto druhu.
  • Katedrála P. Marie a sv. Castora, románská stavba ze 12. století, ve 14. století rozšířená a v 17. století po náboženských válkách barokně přestavěná. V 19. století byla opravena v novobyzantském slohu, jen západní průčelí se zachovalo s původní středověkou plastickou výzdobou.
  • Jardins de la Fontaine, velkolepý barokní park na severozápadním okraji historického města, s řadou dalších antických zřícenin (chrám Diany aj.)
  • Carré d’art, muzeum moderního umění podle návrhu amerického architekta Normana Fostera (1986) stojí naproti Maison Carrée.

Galerie

Demografie

Počet obbyvatel

Osobnosti spjaté s městem

Pomník Ernesta Denise v Nîmes

Čestní občané

Partnerská města

Reference

  1. Na radnici v Nîmes. Národní listy. 1925-10-04, roč. 65, čís. 271, s. 2. Dostupné online [cit. 2013-10-13]. 

Literatura

  • Ottův slovník naučný, heslo Nimes. Sv. 7, str. 581

Související články

Externí odkazy