Pedro de Valdivia

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pedro de Valdivia
Narození17. dubna 1497
Castuera
Úmrtí25. prosince 1553 (ve věku 56 let)
Chile
Povoláníobjevitel, conquista a politik
Nábož. vyznáníkatolicismus
ChoťMarina Ortíz de Gaete
Partner(ka)Marina Ortíz de Gaete
FunkceRoyal Governor of Chile (1540–1547)
Royal Governor of Chile (1549–1553)
PodpisPedro de Valdivia – podpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pedro de Valdivia (17. dubna? 1497 Castuera25. prosince[1] 1553, Tucapel, ChileMístokrálovství Peru) byl španělský conquistador, účastník dobývání říše Inků a jeden z kapitánů Francisca Pizarra. Později se stal prvním královským guvernérem v Chile a zakladatelem měst Santiago, Concepción či Valdivia.

Dobývání Chile[editovat | editovat zdroj]

V letech 1535–1537 táhl společně s Diegem Almagerem[2] do středního Chile. Po návratu byl v roce 1540 znovu vyslán, aby dobyl celé Chile. V roce 1541 dosáhl údolí řeky Mapocho a v témže roce založil město Santiago de Chile. Nové město napadali indiánští Mapučové, ale Španělé byli nakonec schopni odolat. Později postupoval dál na jih a zakládal další města – Concepción, Valdivii a Villarriku. V roce 1547 se vrátil do Peru, kde se zapletl do bojů mezi Franciscem Pizarrem, Gonzalem Pizarrem a guvernérem Pedro de la Gascou k němuž se přidal a přispěl k porážce Pizarra, za což ho guvernér jmenoval generálním kapitánem v Chile.

Pedro de Valdivia zakládá město Santiago de Chile. Historický obraz 19. století.

Smrt[editovat | editovat zdroj]

V roce 1548 se vrací do Chile a zakládá další města a kolonizuje zemi. Jeho dobývání a krutost se nelíbila domorodým obyvatelům Mapučům, kteří se nakonec v roce 1553 v pevnosti Tucapel vzbouřili a pod vedením svého indiánského kasika Colo Colo na Španěly zaútočili. V boji byl krutý Valdivia zajat a na rozkaz mapučského náčelníka Lautara[3] popraven. O jeho smrti koluje více verzí, podle jedné z nich mu indiáni nalili do úst roztavené zlato, podle jiných ho upálili, snědli při kanibalské hostině nebo mu vyřízli srdce.

Valdivio svými výboji v Chile a zakládáním měst zajistil tuto zemi Španělské koruně a Chile se stalo na několik století španělskou kolonií.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • EYZAGUIRRE, Jaime. Ventura de Pedro de Valdivia. [s.l.]: Editorial Universitaria, 1986. 182 s. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]