Alonso de Arellano

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Alonso de Arellano
Narození16. století
Úmrtí1580
Povoláníobjevitel
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Alonso de Arellano (?, Španělsko1566, Tichý oceán) byl španělský mořeplavec 16. století, který první přeplul Tichý oceán od západu na východ. Zásluhy za toto prvenství však náleží španělskému knězi a mořeplavci Andrésovi de Urdanetovi

Arellano velel jedné z lodí expedice Miguela Lópeze de Legazpiho, který jménem krále Filipa II. Španělského měl za úkol plout z Mexika přes Tichý oceán na Filipíny a pokusit se o zpáteční cestu s nákladem koření. Výpravy se účastnil také astronom a kněz Andrés de Urdaneta. Výprava vyplula 21. listopadu 1564[1] z La Navidadu v Mexiku. Arellano se během cesty od ostatních odpojil a přes Marshallovy ostrovy[2] a Karolíny, kde objevil ostrovy Chuuk a další menší atoly doplul v roce 1565 na Filipíny, kde založil první španělskou základnu na ostrově Cebu. Po naložení se opět od výpravy odpojil a s lodí San Lucas vyplul na východ do Tichého oceánu. Na radu Andrése de Urdanety plul více na sever až ke 40° s.š., kde za podpory západního pasátu, který se dnes nazývá Kurošio, doplul za 3 měsíce do Kalifornie a poté do Acapulca v Mexiku. Velitel expedice Miguel López de Legazpi za Arellanou vyslal 1. června 1565 z Filipín do Ameriky loď San Pedro[3], které velel Andrés de Urdaneta objevitel západních pasátů na sever od rovníku. Vzhledem k tomu, že ho potkali na severu bouře se loď zdržela a k americkým břehům doplula až po Arellanovi.

Vzhledem k tomu, že Urdaneta se zabýval průzkumem západního pasátu a vedl podrobné záznamy o větrech vanoucích v severním Pacifiku a tuto cestu absolvoval krátce po Arellanovi jsou zásluhy za prvenství připisovány jemu. Arellano byl po návratu souzen za dezerci z výpravy na Filipínách. Při následující plavbě byl zabit vzbouřenou posádkou.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. *NOWELL, Charles E. Arellano versus Urdaneta. 1. vyd. Los Angeles: University of California Press, 1962. Dostupné online (anglicky)
  2. Foreign Ships in Micronesia - Marshalls Islands (anglicky)
  3. The return achieved: Arellano and Urdaneta (anglicky)

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • MATHES, W. Michael. Vizcaíno and Spanish expansion in the Pacific Ocean, 1580-1630. 1. vyd. Los Angeles: California Historical Society, 1968. 186 s. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]