Villarrica (Chile)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o městě v Chile. Další významy jsou uvedeny na stránce Villarrica.
Villarrica
Villarrica – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška227 m n. m.
StátChileChile Chile
RegionAraukánie
ProvincieCautín
Villarrica
Villarrica
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha1 291,1 km²
Počet obyvatel55 478 (2017)[1]
Hustota zalidnění43 obyv./km²
Správa
Vznik1552
Oficiální webwww.munivillarrica.cl
PSČ4930000
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Villarrica je město v jižní části Chile, v regionu Araukánie, asi 75 km od jeho metropole Temuco a 660 km jižně od hlavního města Santiaga. Leží na břehu stejnojmenného jezera, poblíž místa, kde z jezera vytéká řeka Toltén, a na dohled od činné sopky, rovněž s názvem Villarrica. Obec Villarrica se rozkládá na 1291 km² a žije zde přibližně 55 tisíc[1] obyvatel.

Město nechal založit conquistador Chile Pedro de Valdivia v roce 1552, a to na území osídleném mapučskými indiány. Ti město opakovaně dobyli a zničili. Villarrica tak byla definitivně založena teprve roku 1883 a osídlena hlavně evropskými imigranty. Ve 20. letech 20. století zde začal rozvoj turismu a byla zřízena železnice do Loncoche, kde se napojovala na hlavní chilskou magistrálu (v 90. letech zrušena a zdemolována). Od konce 20. století setrvale sílí význam turismu; buduje se turistická infrastruktura a rozvíjí se tzv. etnoturistika, zprostředkovávající kulturní dědictví Mapučů.

Městem vede mezinárodní silnice 199-CH, která Villarriku spojuje s dálnicí č. 5 (Panamericana) a na druhé straně s Pucónem a Argentinou. Kromě místní autobusové dopravy a kolektivního taxi do města zajíždí dálková autobusová doprava ze Santiaga, Temuca či Valdivie.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]