Paola Belgická

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Paola Belgická
královna Belgičanů
Úplné jménoPaola Margherita Maria Antonia Consiglia Ruffo di Calabria
Narození11. září 1937 (86 let)
Forte dei Marmi
Sňatek2. července 1959
ManželAlbert II. Belgický
Manželkou panovníka9. srpna 1993 – 21. července 2013
PotomciFilip Belgický
Astrid Belgická
Laurent Belgický
OtecFulco Ruffo di Calabria
MatkaLuisa Gazelli dei conti di Rossana
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Belgická královská rodina
Belgická královská rodina

Král Albert II.
Královna Paola


Královna Paola Belgická, narozená jako princezna Paola Margherita Maria Antonia Consiglia Ruffo di Calabria (* 11. září 1937, Forte dei Marmi, Itálie), byla během vlády svého manžela, belgického krále Alberta II., královnou Belgičanů. Je sedmým a nejmladším potomkem prince Fulca Ruffa di Calabria, šestého vévody z Guardia Lombarda (18841946).[1] Její matka byla hraběnka Luisa Gazelli di Rossana e di Sebastiano (1896–1989). Královna Paola má italsko-belgický původ a v mládí byla považována za jednu z nejpůvabnějších žen v Evropě.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Mládí prožila Paola v Římě a zde také zakončila studium klasického latinsko-řeckého gymnázia.

Původ[editovat | editovat zdroj]

Rod Ruffo di Calabria je součástí kalábrijské aristokracie a je jedním z nejstarších italských rodů. Představitel Folco Ruffo zastával vysoký úřad na jihoitalském dvoře Štaufského císaře Fridricha II. (1194–1250). Prvním doloženým členem tohoto rodu je Giordano, jenž byl vrchním velitelem vojsk Siciliského království na počátku roku 1200. Rod Ruffo se na konci 14. století rozdělil do dvou linií: na větev princů Scaletty a větev Ruffo di Calabria, do níž královna Paola patří. Její bratr, princ Fabrizio Ruffo di Calabria, současný hlavní představitel rodu, je nositelem titulu princ Scilly, Palazzola, patricij neapolský, vévoda z Guardia Lombarda, hrabě sinopolský, markýz Licodie, hrabě nicoterský a baron Calannský a Crispanský. Mezi její matrilineární předky patří Gilbert du Motier, markýz de La Fayette, postava známá z boje za americkou nezávislost.

Manželství, potomci[editovat | editovat zdroj]

Za manžela, v té době prince z Liège, se provdala 2. července 1959 v Bruselu. Pár se seznámil o rok dříve, v průběhu intronizace papeže Jana XXIII., na belgické ambasádě v Římě. Z jejich manželství se narodily tři děti:

Královna[editovat | editovat zdroj]

Královna mluví plynně francouzsky, anglicky, italsky a německy, ale někteří lidé ji kritizují kvůli tomu, že neumí vlámsky, mateřským jazykem 60 % Belgičanů.

Ústava nepředpisovala královně žádné povinnosti, přesto se Paola účastnila veřejného života země, pomáhala manželovi s plněním reprezentativních funkcí. Provázela ho na oficiálních návštěvách, navštěvovala oficiální ceremonie, účastnila se kulturního života, organizujíc koncerty a výstavy.

Zvláštní pozornost věnuje Paola pomoci mládeži z chudých vrstev. Roku 1992 byl založen fond «Queen Paola Foundation», směrovaný na podporu organizací, pracujících s mládeží, jejichž hlavním cílem je pomoc s adaptací, s nalezením práce, získat vzdělání a boj s drogami. Královna Paola je čestnou presidentkou organizace «Child Focus», jež se zabývá hledáním ztracených dětí v celém světě.

V soukromí se ráda zabývá zahradničením, jejím oblíbeným sportem bylo lyžování a jachting.

Titulatura a vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Tituly a vyznamenání Paoly Belgické.
  • Donna Paola princezna Ruffo di Calabria (19371959) – titul před sňatkem (jejímu otci byl udělen titul prince králem Viktorem Emanuelem III. v roce 1928. [2]
  • Její Královská Výsost princezna z Liège (19591993)
  • Její Veličenstvo královna Belgičanů (19932013)
  • Její Veličenstvo královna Paola Belgická (od 2013)

Galerie[editovat | editovat zdroj]


Belgická královna
Předchůdce:
Fabiola Belgická
19932013
Paola
Nástupce:
Mathilde Belgická

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Queen Paola of Belgium na anglické Wikipedii.

  1. Genealogisches Handbuch Der Fürstlichen Häuser, Band XV. Limburg an der Lahn: C.A. Starke, 1997. ISBN 3-7980-0814-0. S. p.7. (German) 
  2. www.monarchie.be [online]. [cit. 2008-10-10]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-10-14. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]