Most Podbaba – Troja

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Most Podbaba - Troja)
most Podbaba - Troja
Základní údaje
KontinentEvropa
StátČeskoČesko Česko
KrajHlavní město Praha
MěstoPraha
Dopravasilniční
PřesVltava
Souřadnice
Mapa
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Most Podbaba–Troja je zamýšlený nízkovodní most přes Vltavu spojující pražské čtvrtě Podbaba a Troja, který je zanesen v územním plánu hlavního města Prahy v trase přes severní cíp Císařského ostrova, nedaleko jižně od podbabského přívozu. Na levém břehu má být úrovňově napojen do Podbabské ulice, na pravém břehu se má v trase dnešní cesty podél jižního okraje areálu České zemědělské univerzity a severně od objektu Bosna (mezi Podhořím a zoologickou zahradou) napojit do ulice Pod Hrachovkou. Most by měl sloužit místní automobilové, cyklistické, a pěší dopravě, případně i autobusové, některé neoficiální úvahy zahrnují i propojení uvažovaných tramvajových tratí v Podbabě a na trojském břehu.

V médiích, ani odborných, nebyl záměr mostu zatím výrazněji popularizován ani nebyl upřesněn termín možné realizace. Byl zmíněn například při projednávání cyklistické dopravy na jednání dopravního výboru městského zastupitelstva v dubnu 2008.[1] Nízkovodní most přes Vltavu je zmíněn i v Modré knize rozvoje Prahy 6 z roku 2005.[2] Výstavba mostu je (vzájemně) podmíněna dokončením severní části Pražského okruhu pro tranzitní dopravu, zejména bývá spojována se suchdolským mostem.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Zápis z jednání výboru dopravy ZHMP, ze dne 10.4. 2008
  2. Modrá kniha 2005 rozvojových programů a záměrů MČ Praha 6[nedostupný zdroj], 17. 2. 2005, OÚR ÚMČ Praha 6, kap. Základní liniové systémy a stavby na území MČ P6, Hlavní komunikace doprovodné, str. 6

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]