Kosman zakrslý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxKosman zakrslý
alternativní popis obrázku chybí
Stupeň ohrožení podle IUCN
zranitelný
zranitelný[1]
(jako Cebuella pygmaea)
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Nadtřídačtyřnožci (Tetrapoda)
Třídasavci (Mammalia)
Řádprimáti (Primates)
PodřádHaplorrhini (Haplorrhini)
Čeleďkosmanovití (Callithrichidae)
Rodkosman (Callithrix)
Binomické jméno
Callithrix pygmaea
Spix, 1823
Synonyma
  • Cebuella pygmaea
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kosman zakrslý (Callithrix pygmaea) je nejmenší zástupce čeledi kosmanovitých (Callithrichidae), který obývá tropické lesy západní Brazílie, jihovýchodní Kolumbie, východního Ekvádoru a východního Peru. Je to jeden z nejmenších primátů vůbec a nejmenší opice.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kosman zakrslý byl objeven německým cestovatelem Baptistem von Spix v roce 1823 a byl považován za mládě kosmana bělovousého, za samostatný druh byl uznán až o několik desetiletí později. Byl objeven v oblasti horní Amazonky nedaleko míst, kde se stýkají hranice Peru, Brazílie a Kolumbie.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Kosman zakrslý

Kosman zakrslý má hebkou žlutohnědou srst a ocas lemovaný černými kroužky, který je o několik centimetrů větší, než celé tělo. Břicho bývá světlejší. Většinou má hustou srst a jeho zbarvení mu velmi pomáhá ve splynutí s prostředím, ve kterém žije. Jeho drápy jsou speciálně přizpůsobeny ke šplhání po stromech, které je pro tento druh charakteristické. Jeho tělo dorůstá sotva 14–16 cm a jeho delší ocas od 15 do 20 cm. Hmotnost samců nepřesahuje 140 g a hmotnost samic 120 g.

Biologie a chování[editovat | editovat zdroj]

Kosmani zakrslí se pro svou drobnou velikost stávají častým terčem dravců a hadů, což utvrzuje i jejich prudká aktivita, ale většinou se snaží pohybovat spíše výjimečně, a když už, tak se střídavým obdobím nehybné strnulosti. Jeho neobvyklou mrštnost dokazuje i fakt, že dokáže doskočit až do vzdálenosti 5 m[2]. Má dobrý sluch, horší zrak, ale skvělý hmat. Většinu svého života tráví na stromech a na zem slézá jen velice zřídka, buď za potravou, nebo s cílem přemístit se na jiný strom. Je aktivní hlavně přes den, v poledne a na večer často odpočívá. Noci tráví ve stromových dutinách a za potravou vyráží nejčastěji odpoledne. Loví nejrůznější hmyz, malé ptáky a jejich vejce, ale nepohrdne ani různými plody. Je to tvor společenský, který žije buď jen v párech, ale častěji v malých skupinkách čítajících 5 až 10 členů, kde je dominantní samice. Bohužel jeho malá velikost a roztomilý vzhled způsobily jeho tvrdé pronásledování lidmi, které kosmany zakrslé vážně ohrožuje.

Dva kosmani zakrslí v ZOO Dvůr Králové.

Samice rodí asi po 120–140denní březosti nejčastěji dvě, zřídka tři mláďata, která váží 14–27 gramů. Pečuje o ně samec a samici je předává pouze z důvodu krmení. Dospívají až ve svých 24 měsících. V zajetí se může kosman zakrslý dožít i 11 let.

Rozeznáváme u něj dva poddruhy:

  • Callithrix pygmaea pygmaea
  • Callithrix pygmaea niveiventris.

Kosman zakrslý v zoologických zahradách[editovat | editovat zdroj]

Kosman zakrslý se v České republice chová celkem v devíti zoologických zahradách:

Na Slovensku je chován v Zoo Bratislava a Zoo Bojnice.

Ve světě je poměrně rozšířený a oblíbený též chov kosmana jako domácího mazlíčka.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03]
  2. Archivovaná kopie. www.fylkir-zoo.ic.cz [online]. [cit. 2007-11-22]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2007-10-14. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]