Kirill Petrenko

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kirill Petrenko
Narození11. února 1972 (52 let)
Omsk
Alma materUniverzita hudebních a dramatických umění ve Vídni
Povolánídirigent a šéfdirigent
OceněníInternational Opera Award
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kirill Garrijevič Petrenko (rusky: Кирилл Гарриевич Петренко; * 11. února 1972, Omsk, Sovětský svaz) je ruský dirigent. Od roku 2013 působí jako generální hudební ředitel orchestru Bavorské státní operyMnichově, kde nahradil amerického dirigenta Kenta Nagano.[1] Od 19. srpna 2019 je také šéfdirigentem Berlínských filharmoniků jako nástupce Simona Rattlea.[2]

Původ a studium[editovat | editovat zdroj]

Petrenko se narodil v městě Omsku na jižní Sibiři do židovské rodiny.[3][4] Jeho otec Garri Petrenko byl houslista, jeho matka Olga Davidovna Weintraub pracovala jako hudební vědkyně. Kirill debutoval jako klavírista ve svých 11 letech. Jako 18letý se se svou rodinou přestěhoval do Rakouska do spolkové země Vorarlbersko, kde jeho otec hrál na housle v Symfonickém orchestru Vorarlberg.

Hudbu studoval na Vorarlberské konzervatoři ve Feldkirchu. Studium hry na klavír zakončil s vyznamenáním. Později se zapsal na Univerzitu pro hudbu a výtvarné umění (Universität für Musik und darstellende Kunst) ve Vídni, kde byl jeho profesorem mj. Uroš Lajovic. Mistrovské kurzy absolvoval u Petera Gülkeho, Edwarda Downese, Pétera Eötvöse a Semjona Byčkova, kterým také asistoval při jejich práci. Jeho učitelem byl rovněž jihokorejský dirigent a klavírista Chung Myung-whun.

Dirigentská dráha[editovat | editovat zdroj]

Jako operní dirigent debutoval Petrenko v roce 1995 s dílem Benjamina Brittena Let’s Make an Opera ve Vorarlbergu. V letech 1997-1999 byl kapelníkem Lidové opery ve Vídni a řídil tam mj. provedení původní verze opery Boris Godunov od Modesta Petroviče Musorgského. Následně byl od roku 1999 do roku 2002 uměleckým ředitelem orchestru Meininger Hofkapelle divadla ve městě Meiningenněmecké spolkové zemi Durynsko. Tam dirigoval provedení operního cyklu Richarda Wagnera Prsten Nibelungův (s výpravou od rakouského umělce Alfreda Hrdlicky), který se skládá ze čtyř částí s celkovým trváním kolem 14,5 hodin. Petrenko byl prvním dirigentem, který řídil celý cyklus čtyři večery po sobě, a tímto provedením se stal mezinárodně známým.[5]

Od roku 2001 následovala jeho angažmá na Vídeňské státní opeře (Mozartova Kouzelná flétna), na Royal Opera House Covent Garden v Londýně (Giacomo Puccini: Madam Butterfly) a na Metropolitní opeře v New Yorku (Franz Lehár: Veselá vdova). Zvlášť blízké jsou mu ruské opery, které dirigoval na evropských operních scénách:

Od roku 2002 do roku 2007 byl uměleckým ředitelem a šéfdirigentem Komické opery Berlín.[6] V roce 2013 se stal generálním hudebním ředitelem orchestru Bavorské státní operyMnichově, kde se stal nástupcem amerického dirigenta Kenta Nagano, který odstoupil kvůli neshodám s vedením tohoto operního domu.[1]

V roce 2016 podepsal smlouvu, jíž byl zavázán stát se od srpna 2019 novým šéfdirigentem Berlínských filharmoniků. Zvolen byl členy orchestru jako nástupce Simona Rattlea.[7] Před definitivním příchodem do Berlína byl veřejnosti oficiálně představen a s orchestrem absolvoval několik koncertů.[8] Do nové funkce, souběžně vykonávané s mnichovským angažmá, nastoupil až 19. srpna 2019. Na zahajovacím koncertu 23. srpna téhož roku byla uvedena 9. symfonie Ludwiga van Beethovena.[2]

Nahrávky[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kirill Petrenko na německé Wikipedii.

  1. a b Bayerische Staatsoper: Petrenko kommt. Süddeutsche Zeitung, [1], 6. října 2010 (německy).
  2. a b Kirill Petrenko: Fulminanter Antritt als Chefdirigent der Berliner Philharmoniker. Südwestdeutscher Rundfunk, [2] Archivováno 31. 10. 2019 na Wayback Machine., srpen 2019 (německy).
  3. Celebrated opera makers. DE Magazin Deutschland, [3], 16. prosince 2014 (německy).
  4. Kirill Petrenko wird Chef der Berliner Philharmoniker (Kirill Petrenko se stane šéfem Berlínských filharmoniků). Berliner Morgenpost, [4], 22. června 2015 (německy).
  5. Kirill Petrenko steht für einen neuen Dirigententypus (Kirill Petrenko je novým typem dirigenta). Die Welt (Berlín), [5], 4. dubna 2006 (německy).
  6. Kirill Petrenko: Das Herz brennt (Kirill Petrenko: Srdce hoří). Die Presse (Vídeň), 11. dubna 2008 (německy).
  7. Kirill Petrenko unterzeichnet Vertrag [online]. Berlin Philharmonic Orchestra, 6-10-2016 [cit. 2017-02-07]. Dostupné v archivu pořízeném dne 30-08-2018. (anglicky) 
  8. Im Porträt: Kirill Petrenko. „Ich nehme mit großer Freude diese Herausforderung an.“ [6] (německy)