Ján Roháč

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ján Roháč
Narození18. června 1932 nebo 1. června 1932
Nitrianske Pravno
Úmrtí5. října 1980 (ve věku 48 let)
Praha
Místo pohřbeníKrematorium Strašnice
Alma materAkademie múzických umění v Praze
Povolánírežisér, filmový režisér a scenárista
ChoťZuzana Burianová (1968–1980)[1][2][3]
Webrohac.nitrianskepravno.sk
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Ján Roháč (pravděpodobně 18. června 1932[pozn. 1] Nitrianske Pravno u Prievidze, Slovensko5. října 1980 Praha) byl československý divadelní, filmový, televizní a hudební režisér.

Život[editovat | editovat zdroj]

Po maturitě na gymnáziu absolvoval Divadelní fakultu Akademie múzických umění v Praze a již během studií tíhnul k režii estrádních a zábavních pořadů.

Zpočátku působil v Divadle estrády a satiry (což je pozdější Divadlo ABC). Působil i v divadle v Pardubicích, dále pak na několika pražských scénách, zejména v Divadle ABC, ve varietním music-halluAlhambra, v Laterně magice a zejména v Divadle Semafor. Jeho osobité divadelní režie velmi přispěly k rozvoji a popularitě této vedoucí scény divadel malých forem na počátku 60. let 20. století. Spolupracoval zde s oběma tvůrčími skupinami, se skupinou Jiří SuchýJiří Šlitr i Miloslav ŠimekJiří Grossmann. Svůj smysl pro tento žánr uplatnil také jako filmový režisér (spolu s Vladimírem Svitáčkem) hudebního filmu Kdyby tisíc klarinetů z roku 1964, ve kterém vystupovala celá řada tehdejších hvězd populární hudby (např. Eva Pilarová, Karel Gott, tehdy začínající Naďa Urbánková a mnozí další). Známá je i jeho dlouholetá spolupráce s Miroslavem Horníčkem.

Významná byla i jeho dlouholetá práce pro Československou televizi, kde od roku 1968 režíroval celou řadu pořadů, hudebních seriálů i jednotlivých hudebně-zábavních filmů. Podílel se i na natáčení filmových písniček (což byla tehdejší obdoba dnešních videoklipů). Ján Roháč je dodnes považován za zakladatelskou osobnost moderní československé divadelní a televizní zábavy v České i ve Slovenské republice (moderní československá audiovizuální zábava). Spoluzakládal legendární Laternu magiku, podílel se na programu neméně slavného Kinoautomatu na světové výstavě EXPO'67 v kanadském Montrealu, pomáhal vytvořit tvář Divadla Semafor přímo v divadle i v záznamech jeho představení pro Československou televizi.

Jeho manželkou byla zpěvačka Zuzana Burianová, členka souboru Divadla Semafor.

Výběr z díla[editovat | editovat zdroj]

Divadelní režie[editovat | editovat zdroj]

Filmové písničky[editovat | editovat zdroj]

Televizní režie[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Údaje o datu jeho narození se v různých zdrojích dost podstatně liší, některé zdroje uvádí datum 29. 2. 1932 (což byl tzv. „přestupný“ den), jiné zdroje pak uvádí datum 1. 6. 1932 nebo 18. 6. 1932.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Dostupné online. [cit. 2022-10-26]
  2. Discogs. Dostupné online. [cit. 2022-10-27]
  3. Discogs. Dostupné online. [cit. 2022-10-27]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]