Hongkongská vlajka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Užití vlajkyZlevadoprava Hongkongská vlajka
Poměr stran: 2:3

Vlajka Hongkongu, zvláštní administrativní oblasti ČLR, je tvořena červeným listem, v jejím středu je bílý květ Bauhínie, který má na svých listech pět hvězd. Poměr stran vlajky je 2:3.[1]

Stylizovaný květ Bauhínie se hojně vyskytuje v Hongkongu, kde byla rostlina také objevena a poprvé zdokumentována, a symbolizuje lidskost regionu, harmonii a díky svojí bílé barvě také soulad uspořádání jedna země, dva systémy. Pět hvězd odpovídá pěti hvězdám na vlajce ČLR, a připomínají, že Hongkong je neoddělitelnou součástí Čínské lidové republiky.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Hongkong získal svoji první oficiální vlajku jako britská kolonie v roce 1870 v podobě běžné vlajky britské kolonie, tedy modrého pole s vlajkou Spojeného království v levém horním rohu a se znakem příslušné kolonie v pravé polovině modrého pole (takzvaný blue ensign). Znak Hongkongu používaný na jeho vlajce byl změněn celkem třikrát, postupně tedy existovaly čtyři rozdílné znaky a jim příslušné vlajky.

Současná vlajka Hongkongu byla navržena při přípravě procesu přesunu správy teritoria z Británie na Čínu. Zavedena do užívání byla o půlnoci z 30. června na 1. července 1997, kdy zároveň proběhl samotný přesun správy.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Výběr současné vlajky[editovat | editovat zdroj]

Před předáním Hongkongu Číně v roce 1997 byla mezi obyvateli Hongkongu v letech 1987–1988 uspořádána soutěž na novou vlajku. Bylo vytvořeno 7147 různých variant vlajky. Zde je výběr některých z nich:

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Vlajka Hongkongu na slovenské Wikipedii a Flag of Hong Kong na anglické Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]