Filipínská vlajka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Užití vlajkyZlevadoprava Filipínská vlajka
Poměr stran: 1:2
Užití vlajky Válečná filipínská vlajka
Poměr stran: 1:2

Vlajka Filipín byla navržena Emiliem Aguinaldem a přijata byla roku 1946 poté, co země získala samostatnost (předtím Filipíny spadaly pod USA). Poprvé byla ušita místní obyvatelkou Marcalou de Agonicillou. Poslední změna vlajky byla v roce 1998.

Vlajka má podobu listu o poměru stran 1:2 se dvěma vodorovnými pruhy – modrým a červeným – s rovnostranným žerďovým klínem bílé barvy. Uprostřed klínu je vyobrazeno žluté/zlaté slunce s osmi paprsky, které mají tvar meče.[1] Slunce představuje prvních osm zakládajících provincií. V každém rohu klínu jsou zlaté pěticípé hvězdy (s hlavním hrotem směřujícím od vyobrazení slunce), které reprezentují tři hlavní ostrovy Filipín – Luzon, Visayské ostrovy a Mindanao. Bílá barva klínu vyjadřuje rovnost a svornost, modrá mír a spravedlnost a červená udatnost.

Zvláštností filipínské vlajky je skutečnost, že podle rozmístění barevných pruhů indikuje mírový či válečný stav. V době míru je modrý pruh umístěn nahoře nebo při svislém zavěšení vlevo. V době válečného stavu se vlajka zavěšuje obráceně (dole a vpravo).

Vlajka se tvarem a rozvržením velmi podobá české vlajce (rozdíly jsou v poskládání barev, poměru stran vlajky a tvaru klínu – český není rovnostranný a sahá do poloviny vlajky, a ve čtyřech žlutých/zlatých hvězdách).

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Modrá barva na vlajce[editovat | editovat zdroj]

Při vyhlášení První filipínské republiky byla barva na filipínské vlajce světle fialová. Roku 1919 byla přijata vlajka se stejným odstínem námořní modré jako na vlajce Spojených států amerických, jichž byly Filipíny kolonií. Tato vlajka byla s přestávkou v letech japonské okupace používána do roku 1981. Za japonské okupace se používala původní filipínská vlajka s fialovým odstínem horního pruhu. V letech 1981 až 1986 byl modrý odstín pruhu vlajky změněn na světle modrý. Roku 1986 byla opět přijata vlajka s tmavě modrým pruhem. Roku 1998 došlo ke kompromisu a modrý odstín byl změněn na královskou modř.

Filipínské historické vlajky[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]