Kakost bahenní

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Geranium palustre)
Jak číst taxoboxKakost bahenní
alternativní popis obrázku chybí
Kakost bahenní (Geranium palustre)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádkakostotvaré (Geraniales)
Čeleďkakostovité (Geraniaceae)
Rodkakost (Geranium)
Binomické jméno
Geranium palustre
L., 1756
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kakost bahenní (Geranium palustre) je vytrvalá, fialově kvetoucí, planě rostoucí rostlina, druh rodu kakost, který je v české přírodě původním druhem.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Vyskytuje se především ve Střední a Východní Evropě, ve Francii je roztroušeně a na východě sahá souvislé rozšíření až po řeku Volhu. Východně od ní jsou roztroušené výskyty až k Uralu. Jeho hlavní areál rozšíření okrajově zasahuje i na sever Balkánu a Itálie a na jih Skandinávie. Izolované arely se nacházejí v Malé Asii a v oblastech okolo Kavkazu.[1][2]

České republice je rozšířen na většině území, méně se ale vyskytuje v západočeské části Šumavy, jižně od Brna a části středních Čech severně od Prahy.[3]

Ekologie[editovat | editovat zdroj]

Rostlina obvykle roste na vlhkých, podmáčených loukách a bahnitých březích vodních toků a nádrží, ve světlých lužních lesích i vlhkých příkopech. Vyhledává světlá až polostinná stanoviště s trvale vysokou hladinou podzemní vody, upřednostňuje hlinité či písčité půdy které jsou humózní a dobře zásobené minerály. Je to konkurenčně schopná rostlina spolehlivě rostoucí i v zapojeném porostu.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Vytrvalá bylina, kvetoucí fialově až růžově, která vyrůstá z tlustého, šikmo nebo vodorovně položeného oddenku. Vystoupavé až přímé lodyhy, vysoké 40 až 80 cm, jsou vidličnatě větvené, mají dlouhá internodia, ztlustlé uzliny a porůstají štětinatými chlupy. Přízemní listy v růžici a spodní vstřícné lodyžní listy s dlouhými řapíky mají pěti až sedmidílně dlanitě dělené čepele s obvejčitými a nepravidelně zubatými úkrojky. Horní lodyžní listy mají řapíky zkrácené a jsou jen troj až pětidílné. Všechny listy jsou většinou světle zelené, porostlé na líci přitisklými a na rubu odstálými chlupy a mají trojúhelníkovité palisty.

Pravidelné, pětičetné, oboupohlavné květy na hustě chlupatých stopkách až 6 cm dlouhých jsou před květem a opět po odkvětu svěšené. Květy vytvářejí dvoukvěté vidlany mající až 15 cm dlouhé stopky a čtyři úzké listence. Zelené kališní lístky s bělavým nebo nachovým lemem bývají eliptické až vejčitě kopinaté, asi 8 mm dlouhé a jsou zakončené na vrcholu až 2,5 mm dlouhou osinou. Purpurově fialové korunní lístky jsou obvejčité, na vrcholu okrouhlé, asi 20 mm dlouhé s pěti až sedmi výraznými tmavšími žilkami. Deset tyčinek s fialovými prašníky vyrůstá ve dvou kruzích, pětidílný semeník je zakončen dlouhou čnělkou s 5 bliznami.

Rostlina vykvétá od června do srpna, opylována je hmyzem slétajícím se za nektarem vylučovaným medovými žlázkami u spodu vnitřních tyčinek. Zobanité plody se po dozrání semen rozpadnou na pět jednosemenných dílků a semena jsou rozmetána do okolí. Ploidie tohoto hemikryptofytu je 2n = 28.[4]

Možnost záměny[editovat | editovat zdroj]

Kakost bahenní je někdy zaměňován s kakostem lesním nebo kakostem lučním. Od těchto dvou druhů se morfologicky odlišuje hlavně tím, že jeho lodyhy jsou porostlé jen krycími chlupy.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Geranium palustre L. in GBIF Secretariat (2023). GBIF Backbone Taxonomy. [online]. [cit. 2024-02-26]. Dostupné online. 
  2. Plants of the World Online [online]. Royal Botanic Gardens Kew [cit. 2024-02-26]. Dostupné online. 
  3. Geranium palustre, Pladias – databáze české flóry a vegetace [online]. [cit. 2024-02-26]. Dostupné online. 
  4. Kvetena Ceské republiky = Flora of the Czech Republic / Hrsg.: Bohumil Slavík. Příprava vydání Slavomil Hejny. Praha: Academia 568 s. ISBN 978-80-200-0590-8. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]