Geografie Švýcarska

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mapa Švýcarska
Mapa kantonů

Švýcarsko je hornatý a vnitrozemský stát, který se nachází na pomezí střední a Západní Evropy.

Obklopuje ho 5 států: Rakousko a Lichtenštejnsko z východu, Francie na západě, Itálie na jihu a Německo na severu. Rozloha země je 41 293,2 km2 (svou rozlohou je menší než Česko). Švýcarsko je rozděleno do několika krajů, nazývaných kantony. Tvoří ho 26 suverénních kantonů. Kantony na náhorních plošinách jsou nejvíce zalidněné a jsou to většinou průmyslové oblasti. Kantony v Alpách tak zalidněné nejsou, převažuje tam katolické náboženství a jejich ekonomika je založena na turistickém ruchu.

Švýcarsko je známé největším evropským pohořím Alpami, které se nachází na jihu a jihovýchodě. Sever země tvoří švýcarská plošina. Většina obyvatelstva Švýcarska žije na kopcovitých územích a náhorních plošinách. Menší pohoří Jura se nachází na severozápadě země. Severní hranici s Německem tvoří řeka Rýn, která Švýcarsko opouští přes město Schaffhausen. Východní hranici s Německem a Rakouskem tvoří Bodamské jezero (Bodensee). Jihozápadní hranici s Francií tvoří Ženevské jezero.

Švýcarsko je také rozděleno podle jazyka. Tento stát má čtyři úřední jazyky: němčina (63,7 % obyv.), francouzština (20,4 % obyv.), italština (6,5 % obyv.) a rétorománština (0,5 % obyv.) Od hlavního města Bernu, směrem na východ k Německu a Rakousku se mluví německy. Francouzsky se mluví na západ od hlavního města Bernu. Na jihu země převládá italština a v několika regionech kantonu Graubünden se mluví rétorománsky.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Geografia Švajčiarska na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]