Geografie San Marina

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mapa San Marina
Satelitní snímek

San Marino se nachází v jižní Evropě. Je to vnitrozemská enkláva ve střední Itálii, se kterou má hranici v délce 39 km. Po Vatikánu a Monaku je to třetí nejmenší nezávislý stát v Evropě. Dominují mu Apeniny. Nachází se na 43°56′24″ s. š., 12°27′36″ v. d. a má rozlohu 61,2 km². Celé San Marino je hornaté, pouze 17 % území tvoří orná půda. Zemí protéká několik řek, z nichž největší je Ausa, Marano a řeka San Marino.

Podnebí[editovat | editovat zdroj]

Podnebí San Marina je vlhké subtropické (Köppenova klasifikace podnebí: Cfa) s kontinentálními vlivy. Jsou zde teplá léta a chladné zimy, které jsou pro vnitrozemské oblasti středního Apeninského poloostrova typické. Sněhové srážky jsou běžné a téměř každou zimu vydatné, zejména nad 400–500 m n. m.

Politická geografie[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Seznam měst v San Marinu.

San Marino je rozděleno do 9 castelli neboli obcí. Jsou to:

Chráněné oblasti[editovat | editovat zdroj]

San Marino nemá od listopadu 2016 žádné chráněné oblasti a nemá žádné ohrožené druhy.[1]

Mezinárodní právo[editovat | editovat zdroj]

San Marino přijalo Úmluvu o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin, dodržuje Mezinárodní úmluvu o regulaci lovu velryb a ratifikovalo Úmluvu o světovém dědictví.[2] Je členem Mezinárodní námořní organizace a IPCC.[2] Je signatářem Úmluvy o biologické rozmanitosti.[3]

Domácí právo[editovat | editovat zdroj]

Přestože San Marino nemá žádné oficiální chráněné oblasti, má zákon zakazující kácet jakýkoli strom o průměru větším než 10 centimetrů, což znamená, že většina stromů v zemi je právně chráněna.[4] 16 % území tvoří lesy, převážně duby a další listnáče jako dub pýřitý, jasan zimnář, habrovec habrolistý, javor syrský, dub cer, dub cesmínovitý, topol černý a vrba bílá. Badlands tvoří pouhá 4 % území země a méně než 1 % pokrývají řeky.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Geography of San Marino na anglické Wikipedii.

  1. Protected Planet | San Marino. Protected Planet [online]. [cit. 2023-07-01]. Dostupné online. 
  2. a b San Marino definition| Biodiversity A-Z. www.biodiversitya-z.org [online]. [cit. 2023-07-01]. Dostupné online. 
  3. UNIT, Biosafety. List of Parties. www.cbd.int [online]. [cit. 2023-07-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. LUMBRERAS, Emilio Laguna. The micro-reserves as a tool for conservation of threatened plants in Europe. Štrasburk: Council of Europe Pub, 2001. ISBN 9789287146649. S. 75. (anglicky)