Finské euromince

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Finská jednoeurová mince

Finské euromince jsou v oběhu od 1. ledna 2002. Finsko je členem Evropské unie od roku 1995 a také členem Evropské měnové unie.

Ve Finsku se mince v hodnotách 1 a 2 centy nepoužívají a bylo jich vyraženo pouze málo pro sběratele. Přesto se počítá s cenami v hodnotách s přesností na 1 cent, a tak jsou celkové ceny zaokrouhlovány na nejbližší hodnoty s přesností 5 centů (buď nahoru nebo dolů) podobně jako české haléře.

Vzhled finských euromincí[editovat | editovat zdroj]

Prvotní vzhled[editovat | editovat zdroj]

Na rubových stranách mincí od 1 do 50 eurocentů je stejný motiv, ale na mincích 1 a 2 eura jsou motivy rozdílné. Na minci 2 eura je vyobrazena rostlinka a plody morušky a tento motiv navrhl Raimo Heino. Na minci 1 euro je motiv dvou letících labutí, který byl převzat ze soutěže návrhů pamětní mince k oslavě 80. výročí nezávislosti Finska a který vytvořil Pertti Mäkinen. Na všech mincích eurocentů (1, 2, 5, 10, 20 a 50 centů) je zobrazen stejný motiv – heraldický lev. Ten byl v minulosti vyobrazen v různých obměnách na několika finských mincích, například na minci v hodnotě 1 markka v letech 19642001, a vytvořil ho Heikki Häiväoja. Na všech mincích je také zobrazeno 12 hvězd symbolizujících Evropskou unii a rok vyražení.,

Pozměněný motiv[editovat | editovat zdroj]

Kvůli doporučení Evropské rady se od začátku roku 2007 razí pozměněné mince takové, aby vyhovovaly tomuto doporučení. Oproti původnímu vzhledu přibyly na minci nápis FI (zkratka pro název státu Finsko) na pravé straně mince a symbol mincovny, která finské euromince razí.[1] Tento pozměněný motiv není považován jako druhá série finských mincí, pouze jako poupravení předešlého designu.

V roce 2008 nastala u finských euromincí drobná změna jejich vzhledu. Doporučení Evropské komise říká, že na vnějším mezikruží by mělo být pouze 12 evropských hvězd. Finské mince pozměněné v roce 2007 měly v levé části vnějšího mezikruží umístěnou i značku mincovny. Od roku 2008 je tato značka umístěna ve vnitřním kruhu mince. Přesunutí mincovní značky je jediná změna, která nastala mezi 1. a 2. pozměněným motivem.

Pamětní mince[editovat | editovat zdroj]

Dvoueurové oběžné mince[editovat | editovat zdroj]

Následující přehled zahrnuje 2€ pamětní mince vydané mezi roky 2004 a 2023.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Finská národní banka [online]. Designs of euro coins will be amended in 2007 [cit. 2023-01-15]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]