Národní park Koli

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Národní park Koli
Kolin kansallispuisto
IUCN kategorie II (Národní park)
Základní informace
Vyhlášení1991
Rozloha30 km
SprávaMetsähallitus
Počet návštěvníků127 500 (k roku 2009[1])
Poloha
StátFinskoFinsko Finsko
UmístěníSeverní Karélie
Souřadnice
Další informace
Webwww.koli.fi/en/%20www.outdoors.fi/kolinp
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Národní park Koli (finsky: Kolin kansallispuisto) je národní park, který se rozléhá na území finských obcí Joensuu, Lieksa a Kontiolahti v Severní Karélii. Svou rozlohou pokrývá 30 km² území zalesněných hor na západním pobřeží jezera Pielinen. Park byl založen roku 1991, spravuje jej státní podnik Metsähallitus[2]. Původně spadal pod správu finského lesnického výzkumného institutu, též nazývaného jako Metla.

Národní park Koli zachovává původní zemědělské tradice typické pro zdejší končiny. Pohané dříve park používali jako místo, kde vykonávali své oběti. Až v pozdější době zde bylo uplatňováno žďáření za účelem zisku nové úrodné půdy pro pěstování plodin a chov dobytka[3]. Je zde tedy možné síct seno a chovat finské plemeno skotu a ovcí na zdejších loukách.

Kvůli snaze o ochraně soustřednosti okolní přírody je Národní park Koli celkem rozdělen do tří hlavních oblastí. Také na původní vzhled krajiny a horských vršků je kladen velký důraz za účelem jejího zachování do budoucna. Vzhled a správná funkce parku se zachovává za pomocí tradičních metod, jakými jsou například žďáření, pastevectví a rotační systém otevřených polí. Zejména různorodé plodiny musí být pro svoje zachování každoročně přemisťovány.

V hlavních přírodních oblastech se nachází lesem pokryté hory, které jsou chráněné také. Nesourodost a celková rozdílnost terénu v parku zajišťuje dokonalé podmínky pro výskyt široké škály biotopů v relativně malé oblasti, díky čemuž se v Národní parku Koli nachází velké množství rozličných druhů zvířat a rostlin. Proto zde bývají obnažené skalnaté oblasti hustě zarostlé porostem.

Eero Järnefelt: Pohled na Koli, 1935

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Zřejmě nejznámějším místem v Národního parku Koli je Ukko-Koli, ze kterého se nám směrem na východ naskýtá široký výhled na jezero Pielinen. Nedaleko od tohoto místa se nachází turistické středisko Ukko a hotel Koli[4]. V parku se též nachází veliké množství jeskyní, mezi které se řadí i jeskyně Pirunkirkko, jež dosahuje délky 34 metrů a výšky 1–7 metrů[zdroj?].

Národní park Koli se stal inspirací pro umělce, jakými byl například skladatel Jean Sibelius, spisovatel Juhani Aho a malíř Eero Järnefelt[3]. Roku 1911 namaloval Eero Järnefelt společně s A. W. Finchem a Ilmari Aalto velkou krajinnou scenérii, kterou lze dnes vidět v Helsinkách v nádražní restauraci[zdroj?]. Malíři se s tímto parkem seznámili v 19. století a je nazýván jako jedna z nejnádhernějších přírodních krajin Finska[zdroj?].

V parku fungují dvě lyžařská střediska, přičemž první, Loma-Koli, je spíše určená pro rodinné lyžování. Zato druhé lyžařské středisko spíše ocení vyznavači sjezdového lyžování. V Ukko-Koli lze využít tři lyžařské vleky a šest různých sjezdovek. Délko sjezdovek se zde pohybuje okolo 800–1500 metrů a z nejvyššího bodu sjezdovky je možné sjet dolů až o 230 výškových metrů. V Loma-koli fungují čtyři lyžařské vleky a šest sjezdovek. Délka sjezdovek se pohybuje mezi 530–1050 metry a z nejvyššího bodu lze sjet o 145 výškových metrů dolů. Dvě z těchto sjezdovek jsou určené pro snowboardisty. Pro děti jsou zde ze sněhu postavené hrady, skluzavky a další stavby[5].

Pohled na jezero Pielinen

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Koli National Park na anglické Wikipedii.

  1. "Käyntimäärät kansallispuistoittain 2009" (in Finnish). Metsähallitus. Retrieved September 29, 2010.
  2. Contemporary African American Women Playwrights. Příprava vydání Philip C. Kolin. [s.l.]: Routledge Dostupné online. ISBN 978-0-203-93354-1. 
  3. a b History retrieved?. [s.l.]: Routledge Dostupné online. ISBN 978-1-315-63770-9. S. 291–308. 
  4. Koli Nature Centre Ukko. Nationalparks.fi [online]. [cit. 2021-01-10]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. fi - Koli.fi. www.koli.fi [online]. [cit. 2021-01-10]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]