Polské euromince

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

O vzhledu polských euromincí ještě nebylo rozhodnuto, ale uvažuje se o uspořádání soutěže motivů (nejspíš se zapojením veřejnosti).

Polsko ještě nestanovilo datum přijetí eura, a proto si vysloužilo kritiku ze strany Evropské komise. Je členem Evropské unie od 1. května 2004 a také je členem Evropské měnové unie, ale ještě nevstoupilo do Eurozóny, a proto stále používá svou vlastní měnu - złoty.

Ve smlouvě o rozšíření Evropské unie se všichni vstupující státy zavazují ke spolupráci v Evropské měnové unii od chvíle, kdy se stanou členy Evropské unie, což znamená, že je Polsko povinno přijmout euro. V Polsku se již konalo referendum o přistoupení k Evropské unii 7.-8. června 2003.

Zavedení eura[editovat | editovat zdroj]

Stanovení pevného data vstupu země do Eurozóny a přijetí eura jako polského platidla se neustále odkládá. V únoru roku 2013 polský prezident Bronislaw Komorowski řekl, že jeho země učiní rozhodnutí ohledně přijetí eura až po volbách v roce 2015, později vydal prohlášení i ředitel polské Národní banky Marek Belka, podle něhož Polsko přijme euro nejdříve v roce 2017, a v listopadu 2014 prohlásil polský vicepremiér a ministr hospodářství Janusz Piechociński, že euro nezačne platit v Polsku před r. 2021.[1] V roce 2017 Polsko opět posunulo zavedení eura. Premiér Morawiecki uvedl, že není odpůrcem zavedení jednotné evropské měny v Polsku. Dodal však, že pro přijetí eura nyní není ta správná doba. "Počkejme pět až deset let," prohlásil. K zavedení není příznivá ani velká zadluženost země jehož půjčky nejsou v eurech (v tomto ohledu zavedení eura pomohlo k oddlužení velké část slovenského dluhu). [2]

Reference[editovat | editovat zdroj]