Italské euromince

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Italská mince 1€ z roku 2009

Italské euromince jsou v oběhu od 1. ledna 2002. Itálie je zakládajícím členem Evropské unie a také členem Evropské měnové unie.

Motivy mincí[editovat | editovat zdroj]

Mince mají rozdílné motivy pro mince všech nominálních hodnot, ale často zobrazují známá umělecká díla slavných italských malířů. Každý motiv byl navržen jiným umělcem (uveden v závorce):

Na všech mincích je také 12 hvězd symbolizujících Evropskou unii, překrývající se písmena RI (Repubblica Italiana je italsky Italská republika), iniciály umělců 2€-MCC, 1€-LC, 50cent-M, 20cent-MAC, 10cent-CM, 5cent-ELF, 2cent-LDS, 1cent-ED a rok, kdy byly vpuštěny do oběhu, a proto se na mincích nikdy nevyskytuje dřívější rok než 2002, přestože některé mince byly vyraženy dříve a některé dokonce šířeny už v prosinci 2001.

Výběr motivů mincí byl ponechán na divácích největší italské televizní stanice RAI UNO, kde bylo představeno několik alternativních motivů, a diváci volili pomocí volání na některá z telefonních čísel. Pouze o minci v hodnotě 1 euro bylo už rozhodnuto Carlem Azegliem Ciampim (nynější italský exprezident, tehdejší ministr ekonomiky), který na minci prosadil Vitruvia – výtvarné dílo Leonarda da Vinciho. Toto dílo symbolizuje renesanci soustřeďující se na člověka jako na míru všech věcí, navíc má kulatý tvar a proto se na minci výborně hodí.

Pamětní mince[editovat | editovat zdroj]

Dvoueurové oběžné mince[editovat | editovat zdroj]

Následující přehled zahrnuje 2€ pamětní mice vydané mezi roky 2004 a 2023.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]