Domažlice (nádraží)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Domažlice
Nádraží v Domažlicích
Nádraží v Domažlicích
StátČeskoČesko Česko
KrajPlzeňský
MěstoDomažlice
Souřadnice
Domažlice
Domažlice
Provozovatel dráhySpráva železnic
Kód stanice735159
Tratě180, 184, 185
Nadmořská výška425 m n. m.
V provozu od14. října 1861
Zabezpečovací zařízeníRZZ AŽD 71
Dopravní koleje9 + 1 kusá
Nástupiště (nástupní hrany)5 (6)
Prodej jízdenekAno
Návazná dopravaStanoviště autobusů před staniční budovou
Služby ve staniciVnitrostátní a mezinárodní pokladní přepážkaPlatba v EurechČekárna pro cestujícíÚschovna zavazadelBezbariérové WCVeřejné parkovištěBufet nebo rychlé občerstvení
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Domažlice je železniční stanice v jihovýchodní části okresního města Domažlice v Plzeňském kraji nedaleko říčky Zubřiny. Leží na neelektrizovaných tratích 180, 184 a 185. Ve stanici se dále nachází železniční zastávka Domažlice město, obvod Pasečnice (někdejší odbočka Pasečnice, kde odbočuje trať do Plané u Mar. Lázní) a zastávka a nákladiště Havlovice.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stanice byla vybudována jakožto součást České západní dráhy (BWB) spojující Bavorsko, Plzeň a nádraží na Smíchově, podle typizovaného stavebního návrhu. 14. října 1861 byl s místním nádražím uveden do provozu celý nový úsek trasy z České Kubice na provizorní nádraží ve Skvrňanech u Plzně (železniční most přes Radbuzu byl dokončen se zbytkem trati až následujícího roku), odkud po dokončení mohla dále pokračovat směrem do Prahy.

V roce 1888 dokončila státní společnost Českomoravská transverzální dráha (BMTB) budování trati z Horažďovic přes Klatovy a Janovice nad Úhlavou do Domažlic, pravidelný provoz byl zahájen 1. října. Dráha byla součástí snahy o výstavbu traťového koridoru propojujícího již existující železnice v ose od západních Čech po Trenčianskou Teplou. 1. srpna 1910 otevřela společnost Místní dráha Domažlice-Tachov železniční napojení své trati na již existující železnici do Tachova v obci Pasečnice.

BWB byla zestátněna k 1. lednu 1895, její trať převzaly Císařsko-královské státní dráhy (kkStB), po roce 1918 pak správu přebraly Československé státní dráhy, do sítě ČSD byla začleněna též trať BMTB.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Nacházejí se zde čtyři jednostranná vnitřní nekrytá nástupiště, k příchodu na tato nástupiště slouží přechody přes koleje. Dále je pak zde jedno poloostrovní nástupiště. V roce 2018 začaly rekonstrukční a modernizační práce, trať má být v úseku Plzeň - Domažlice zdvoukolejněna a elektrifikována. Dlouhodobě se počítá s rekonstrukcí celé trati až k hraničnímu přechodu s Německem Česká Kubice - Furth im Wald.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]