Česká Kubice (nádraží)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Česká Kubice
Chybí zde svobodný obrázek
StátČeskoČesko Česko
KrajPlzeňský
ObecČeská Kubice
Souřadnice
Česká Kubice
Česká Kubice
Provozovatel dráhySpráva železnic
Kód stanice748053
TraťPlzeň – Furth im Wald
Nadmořská výška520 m n. m.
V provozu od14. října 1861
Zabezpečovací zařízeníelektronické stavědlo
Dopravní koleje5
Nástupiště (nástupní hrany)2 (2)
Prodej jízdenekNe
Návazná dopravaStanoviště autobusů před staniční budovou
Služby ve staniciBezbariérové WC
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Česká Kubice je železniční stanice v severovýchodní části obce Česká Kubice v okrese Domažlice v Plzeňském kraji nedaleko potoka Bystřice. Leží na neelektrizované jednokolejné trati Plzeň – Furth im Wald. Jedná se o pohraniční železniční stanici se Spolkovou republikou Německo.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stanice byla vybudována jakožto součást České západní dráhy (BWB) spojující Bavorsko, Plzeň a nádraží na Smíchově, podle typizovaného stavebního návrhu. Vzniklo zde též nákladové nádraží. 14. října 1861 byl s místním nádražím uveden do provozu celý nový úsek trasy z České Kubice na provizorní nádraží ve Skvrňanech u Plzně (železniční most přes Radbuzu byl dokončen se zbytkem trati až následujícího roku), odkud po dokončení mohla dále pokračovat směrem do Prahy.

Po zestátnění BWB v roce 1895 pak obsluhovala stanici jedna společnost, Císařsko-královské státní dráhy (kkStB), po roce 1918 pak správu přebraly Československé státní dráhy.[1]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Nacházejí se zde dvě jednostranná nekrytá úrovňová nástupiště. Dlouhodobě se počítá s rekonstrukcí celé trati až k hraničnímu přechodu s Německem Česká Kubice - Furth im Wald.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SEKERA, Pavel. Historie železničních tratí, elektronická databáze [online]. Rev. 2011 [cit. 2022-05-17]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]