Holýšov (nádraží)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Holýšov
Staniční budova
Staniční budova
StátČeskoČesko Česko
KrajPlzeňský
MěstoHolýšov
Souřadnice
Holýšov
Holýšov
Provozovatel dráhySpráva železnic
Kód stanice747352[1]
TraťPlzeň – Furth im Wald
Nadmořská výška355 m n. m.
V provozu od14. října 1861
Zabezpečovací zařízeníelektromechanické[1]
Dopravní koleje3[1]
Nástupiště (nástupní hrany)2 (2)[1]
Prodej jízdenekAno
Návazná dopravaStanoviště autobusů před staniční budovou
Služby ve staniciVnitrostátní pokladní přepážkaPlatba v EurechBezbariérové WC
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Holýšov je železniční stanice v severní části města Holýšov v okrese Plzeň-jih v Plzeňském kraji nedaleko řeky Radbuzy. Leží na neelektrizované trati Plzeň – Furth im Wald.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stanice byla vybudována jakožto železniční zastávka na trase České západní dráhy (BWB) spojující Bavorsko, Plzeň a nádraží na Smíchově, podle typizovaného stavebního návrhu. Původně se nacházela v jižním směru od pozdější polohy, blíže k městu, jednalo se pouze o zastávku. Vzniklo zde též nákladové nádraží. 14. října 1861 byl se zastávkou uveden do provozu celý nový úsek trasy z České Kubice na provizorní nádraží ve Skvrňanech u Plzně (železniční most přes Radbuzu byl dokončen se zbytkem trati až následujícího roku), odkud po dokončení mohla dále pokračovat směrem do Prahy.

Po zestátnění BWB v roce 1895 pak obsluhovala stanici jedna společnost, Císařsko-královské státní dráhy (kkStB), po roce 1918 pak správu přebraly Československé státní dráhy.[2]

Během druhé světové války roce 1942 byla na nedalekém místě v plzeňském směru vystavěna nádražní budova a rozsáhlejší kolejiště umožňující křižování vlaků, která byla ovšem v roce 1945 při spojeneckém bombardování zcela zničena. Po skončení války byla vystavěna nová výpravní budova.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Nacházejí se zde dvě jednostranná vnitřní nekrytá nástupiště, k příchodu na nástupiště slouží přechod přes koleje. Roku 2010 a 2012 prošla budova rekonstrukcemi.[1] V roce 2018 začaly rekonstrukční a modernizační práce na celém úseku Plzeň-Domažlice, trať zde má být kompletně zdvoukolejněna a elektrizována. Dlouhodobě se počítá s rekonstrukcí celé trati až k hraničnímu přechodu s Německem Česká Kubice - Furth im Wald.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e Plánek stanice Holýšov. Portál Provozování dráhy. SŽDC, listopad 2014. 
  2. SEKERA, Pavel. Historie železničních tratí, elektronická databáze [online]. Rev. 2011 [cit. 2022-05-17]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]