Diskuse s wikipedistou:JAn Dudík/archiv 2013-2

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Editace robota

Čau, robot JAnDbot vkládá nějaké nesmysly do infoboxů u fotbalistů, mrkni se na to, prosímtě. Viz: [1], [2] --Chalim Kenabru (diskuse) 17. 4. 2013, 12:54 (UTC)

Zajímavé. Podařilo se mi najít, které části cosmetic_changes.py to mají na svědomí a chybu jsem reportoval vývojářům. JAn (diskuse) 17. 4. 2013, 18:05 (UTC)
Mělo by být opraveno, až se mi podaří opět zprovoznit robota, otestuju. JAn (diskuse) 21. 4. 2013, 18:13 (UTC)

Čau - opět vadné editace robota, rozhazuje infoboxy, viz zde. Zdá se, že špatně reaguje na nějakou sekvenci znaků. --Chalim Kenabru (diskuse) 2. 5. 2013, 13:14 (UTC)

Ne opět, ale ještě - pravděpodobně jsem zapomněl na jednom z počítačů aktualizovat po opravě. je to v pořádku, případné další chyby prosím revertuj a dej mi vědět. JAn (diskuse) 2. 5. 2013, 13:21 (UTC)
Dobře --Chalim Kenabru (diskuse) 2. 5. 2013, 13:29 (UTC)

Wikidata weekly summary #54

Here's your quick overview of what has been happening around Wikidata over the last week.
  • Development
    • Dispatch lag is now down to 0 so changes should show up very quickly on the Wikipedias in watchlists and recent changes
    • wikidata.org now always redirects to www.wikidata.org. This should among other things solve the issue where people were not able to edit when on wikidata.org (bugzilla:45005)
    • Fixed weird blocked-user/protected-page handling in UI (bugzilla:45140)
    • Final meetings for the external professional review of our code and architecture. They were quite happy with the quality of the codebase and gave useful tips for improvements
    • Worked on automatic summaries for editing claims
    • Investigation of different JavaScript frameworks dealing with date and time
    • Worked on using Redis and the job queue for change notifications to clients
    • Work on the storage code for answering queries
  • Events/Press
    • GLAM-WIKI 2013
    • upcoming: office hour on IRC about sources
    • upcoming: Opensource Treffen
    • upcoming: intro to Wikidata at the British Library
  • Discussions
  • Other Noteworthy Stuff
  • Open Tasks for You

The Signpost: 22 April 2013

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

Šablona:Významnost

Ahoj, nevím proč, ale tato změna nefunguje - při vložení pomocí subst vygeneruje žádost o překlad. Zatím jsem revertoval. --Tlusťa 25. 4. 2013, 12:15 (UTC)

Už to funguje, kontroloval jsem výskyty překlad, ne přeložit :( JAn (diskuse) 25. 4. 2013, 12:19 (UTC)
Díky, taky jsem to přehlíd. --Tlusťa 25. 4. 2013, 12:21 (UTC)

Inactive bot on nds.wp

Hello JAn Dudík,

Your bot JAnDbot is flagged with the 'bot' user-right on nds.wp. It has formerly been active with maintaining interwiki links. Thank you for your work! After the deployment of Wikidata there is no need for interwiki bots anymore. If you plan to use your bot for tasks other than interwiki maintenance in the future, please go to your bot's local nds.wp userpage and state what kind of tasks your bot will do in the future. Otherwise the bot flag of your account will be removed one month from now. If you don't plan to use your bot account on nds.wp anymore you don't have to do anything. If you want to keep your bot flag to do other tasks but don't plan to start with these tasks immediately please post a road map on your nds.wp userpage. If you signal interest in keeping your bot flag but fail to take up activity in the time until three months from now, your bot flag will also be removed. Thank you for your understanding. --Slomox (diskuse) 26. 4. 2013, 10:15 (UTC)

Interwiki at ar.wikinews

Hello. Your bot removed yesterday some interwiki links from a category at Arabic Wikinews. I can see a reason in that, since "Culture" may be not exactly the same as "Culture and entertainment", as the category is named in English, Farsi and Turkish, or not "Arts, culture and entertainment" as in Spanish.

However, first, these categories seem to correspond well to those in other languages (e.g. they do not have "Culture" subcategories, and they all are top-level news categories), and second, even if I accept that removal of these links was reasonable, you haven't removed the corresponding links to the Arabic category from the other projects, which means the links may soon be restored by another bot.

Last, a formal question: why did you not request a bot flag? The flag is desirable unless you have a good reason not to have it. --PICAWN (talk), 26. 4. 2013, 13:00 (UTC)

Wikidata weekly summary #55

Here's your quick overview of what has been happening around Wikidata over the last week.

Renaming information request

You have been identified as someone who does a large number of renames. If you could visit meta:Rename practices and explain your renaming practices and policy, we would appreciate the effort. We are making this request to help us better understand local renaming practices as we work towards SUL finalization. Thank you for your time and feel free to contact me if you have any questions. MBisanz talk 29. 4. 2013, 23:05 (UTC)

The Signpost: 29 April 2013

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

Uklanjanje bot zastavice / Removal of bot flag

(Bosanski) Želim da vas obavijestim da je se na bs.wiki donijela odluka da se uklone bot zastavice kod neaktivnih i/ili interwiki botova. Vaš bot spada u najmanje jednu od ove dvije kategorije. Ova odluka je donešena zbog zbivanja oko Wikidata koje je dovelo do toga da su interwiki botovi postali nepotrebni. Ako želite da zadržite vašu bot zastavicu onda možete podnijeti taj zahtjev ovdje sa dodatnim informacijama o poslovima koje bi bot obavljao i na koji nacin. Imajte na umu da ovo treba da bude konkretan i koristan posao za zajednicu da bi se zastavica zadržala. Ako imate bilo kakvih pitanja kontaktirajte me na mojoj stranici za razgovor. Ukoliko ne reagujete na ovu poruku će se uklanjanje zastavice izvršiti nakon nekoliko sedmica. Međutim, uvijek ste dobrodošli da podnesete novi zahtjev za bot zastavicu.

(English) I want to inform you that on bs.wiki there has been a voting that resulted in accepting the removal of bot flags for inactive and/or interwiki bots. Your bot has been identified to meet at least one of these criteria. This decision has been made due to the new developments with Wikidata by which all interwiki bots have become unnecessary. If you want to keep your bot flag, then please report that here by indicating what new task your bot will be performing and how this will be done. Note however that this has to be a concrete and useful task for the community before it will be accepted. If you have any questions, please let me know on my talk page. In case of no response, the removal of the bot flag will be performed within a few weeks from now. However, after that period you are always welcome to file a new request for a bot flag.

-- Edin(r) 01:23, 27 april 2013 (CEST)

Hi, sorry for writing in English. I'm writing to ask you, as a bureaucrat of this wiki, to translate and review the notification that will be sent to all users, also on this wiki, who will be forced to change their user name on May 27 and will probably need your help with renames. You may also want to help with the pages m:Rename practices and m:Global rename policy. Thank you, Nemo 3. 5. 2013, 12:58 (UTC)

Wikidata weekly summary #56

Here's your quick overview of what has been happening around Wikidata over the last week.

Interwiki konflikt

Mohu mít jeden vzorově ŠPATNÝ (červeně to napsat neumím) dotaz? K čemu je v článku šablona interwiki konflikt? Děkuji za odpověď. --Issus (diskuse) 6. 5. 2013, 15:39 (UTC)

Šablona zařadí článek do Kategorie:Údržba:Interwiki konflikty, kde je postupně procházím a konflikty řeším. Obvykle jsou v článku odkazy, které jsou již použité v jiné položce na Wikidatech, ale někdy je třeba tyto položky sloučit nebo je chyba jen v některém z odkazů.
Modelový příklad: Gertruda_Meranská odpovídá položce d:Q61491, ale v článku zůstává odkaz na hebrejskou verzi he:גרטרוד_ממראניה, která odpovídá položce d:Q5870872. Jelikož jsou obě o tomtéž, položku Q5870872 smažu, link z ní přemístím na Q61491 a následně odstraním šablonu i interwiki z článku. JAn (diskuse) 6. 5. 2013, 18:12 (UTC)
Děkuji za odpověď. Takže se seznamy pokémonů to nebudete mít lehké, protože v některých jazycích jsou seznamy po 20 pokémonech v jiných po 10 a v dalších i po více. --Issus (diskuse) 7. 5. 2013, 15:54 (UTC)

Robotické úpravy na Wikidatech

Dobrý den. Má smysl přidávat položku na Wikidata, pokud nepřidává žádnou informaci? (Tj. pokud nepropojuje jazykové verze ani neobsahuje nějaká další data.) --Jvs 9. 5. 2013, 08:56 (UTC)

Máte na mysli něco konkrétního?
Podle mne má - postupně k ní lze doplnit údaje (typ, a další vlastnosti) a lze ji odkazovat z jiných položek.
JAn (diskuse) 9. 5. 2013, 09:03 (UTC)
Děkuji za odpověď. --Jvs 9. 5. 2013, 11:47 (UTC)
Ještě dotaz: například na článku Jakub Kotala je urgentní šablona a zítra pravděpodobně bude smazán, mám poté odebrat i příslušnou položku na Wikidatech? --Jvs 9. 5. 2013, 11:51 (UTC)
Bude to tak nejlepší. Informoval jsem majitele robota, aby nezakládal položky s určitými šablonami. Sám si musím taky aktualizovat svůj skript. JAn (diskuse) 9. 5. 2013, 12:39 (UTC)

Wikidata weekly summary #57

Here's your quick overview of what has been happening around Wikidata over the last week.

The Signpost: 06 May 2013

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

nějaké hloupé interwiki

Nazdar. Na dewiki mne někdo prosil o pomoc s jedním špatným interwiki, kde české iw hraje nějakou roli. Nehledě na to, že do tohoto vosího hnízda já nestrkám ani prsty ani nos, mám od včera večer problémy s loginem na datawiki - když chci editovat onu sekci, říká mi to, že přihlášen nejsem, i když vidím svou watchlist ap. Proto bych tě jakoby známého fachmana na interwiki rád poprosil o pomoc.

Jedná se o následující konflikt v šabloně Coordinate zde, kde po přenesení odkazů na datawiki zůstal jen špatný odkaz cz a nl (nl je mezitím už opraven). Na wikidata je prý něco jako cs odkaz vloženo, ale něco jiného, a já to ani nemohu zkontrolovat, protože mne to nepustí do příslušného chlívku.

Mohl by ses na to mrknout? Mnohý dík, v případě potřeby můžeš se mnou korespondovat jak zde tak i na dewiki. Zdravím, a hezký víkend, -jkb- disk de: 11. 5. 2013, 16:41 (UTC)

Opraveno (geo dms je zastaralá šablona). JAn (diskuse) 12. 5. 2013, 19:49 (UTC)
mnohý dík, zdravím -jkb- disk de: 12. 5. 2013, 20:22 (UTC)

Track:Sídla v Česku

Viz Wikipedie:Pod lípou#Track:Sídla v Česku a tuhle úpravu. --12. 5. 2013, 08:42 (UTC), Utar (diskuse)

Změny názvů kategorií

Ahoj, na základě čeho ve velkém měníš názvy kategorií které evokují novým jménem jmenný prostor? Předcházela této změně nějaké diskuse? Je klidně možné, že jsem ji přehlédl. Jaký je cílový stav? A když už tedy nějaké smažeš, nemohl bys opravit odkazy na ně – teď Speciální:Co_odkazuje_na/Kategorie:Články_s_nevyjasněnou_významností. Díky za odpovědi. --Tlusťa 14. 5. 2013, 16:19 (UTC)

Na základě sjednocování názvů kategorií napříč všemi českými projekty. Diskuse tu kdysi byla, i když bez jasného výsledku (tehdy byla technická omezení).
Cílový stav je, aby všechny kategorie netýkající se přímo článků měly prefix (Wikipedie, Šablony, Údržba, Systém, Wikipedisté), srovnej např. wikt:Speciální:Kategorie
Díky za upozornění, bot zřejmě něco přeskočil, opravím to.
JAn (diskuse) 14. 5. 2013, 18:17 (UTC)
Ahoj - odkaz na diskusi bys prosím neměl? Myslím, že tak velké změny by měly mít širokou podporu. --Tlusťa 15. 5. 2013, 07:39 (UTC)
Ahoj - asi si mě přehlédl a tak se připomínám. --Tlusťa 16. 5. 2013, 15:01 (UTC)
Wikipedie:Žádost_o_komentář/Dvoutečková_notace_v_pojmenovávání_kategorií - sjednocení je žádoucí, důvody, které jsem tehdy měl proti dvojtečkám (technická omezení) pominuly.
Naproti tomu:
Pouze Wikiversita nemá zavedenou tuto kategorizaci a Wikipedie jen částečně.
JAn (diskuse) 16. 5. 2013, 15:37 (UTC)

Interwiki konflikt u Magnetické indukce

Zaznamenal jsem přidání šablony "Interwiki konflikt" do článku Magnetická indukce, který mám mezi sledovanými. Nevím, co šablona konkrétně značí, proto nevím, jak konflikt případně napravit. Můžete, prosím, poskytnout nějaký odkaz na důvody vložení a možné způsoby nápravy?

Náš článek Magnetická indukce se věnuje fyzikální veličině soustavy SI. Zkontroloval jsem relevantnost interwiki odkazů (kromě ka: a ko:, kde se nechytám kvůli absenci klasických vzorců) a mohu potvrdit, že (pouhé) 2 z nich se obsahově liší:

  • it: vede na rozcestník, žádná z nabízených variant ale ostatním interwiki neodpovídá,
  • kk: namísto veličiny soustavy SI píše o tzv. Gaussově magnetické indukci soustavy CGS, která se liší rozměrem, velikostí i jednotkami (vizte Poznámku 1 v článku Magnetická indukce). To ale neznamená špatné interwiki, pouze používají jinou soustavu jednotek.

En: nevěnuje samostatný článek veličině magnetická indukce, problematiku má v článku en:Magnetic field, odstavci "Definitions, units, and measurement". Má to svou logiku - veličinu zpravidla nazývají magnetické pole, tedy stejně jako jev, kterému my máme věnovaný extra článek Magnetické pole.

Doufám, že výše uvedené údaje Vám pomohou při nápravě konfliktu. Kdyby se objevilo něco podobného ve fyzikálních článcích, klidně se na mě obraťte - pokusím se pomoci s řešením. Zdraví Petr Karel (diskuse) 15. 5. 2013, 07:48 (UTC)

V tomto konkrétním případě při pokusu importu zbývajících odkazů na Wikidata:
  • Korejský odkaz je použit u Magnetické pole
  • Italský odkaz je použit u rozcestníku
  • Portugalský není nikde použit, po odstranění obou výše uvdených půjde naimportovat.

JAn (diskuse) 15. 5. 2013, 07:53 (UTC)

The Signpost: 13 May 2013

News, reports and features from the English Wikipedia's weekly journal about Wikipedia and Wikimedia

Wikidata weekly summary #58

Here's your quick overview of what has been happening around Wikidata over the last week.

Francouzské obce

Zdravím, na diskusní stránce k projektu Francouzské obce (Diskuse k Wikipedii:WikiProjekt Francouzské obce) padla zmínka o šikovném slovenském botovi, který zakládá články o fr. obcích. Nechtěl byste se prosím ujmout k naprogramování něčeho podobného? Wikipedisté, kteří se účastní projektu, by tyto stránky samozřejmě dál rozšiřovali a revidovali. Hezký den, --Linn (diskuse) 18. 5. 2013, 12:19 (UTC)

Promiň, ale programování není moje parketa a robotické zakládání nemám příliš rád. Doporučuju se obrátit na Frettieho nebo Pastoria. JAn (diskuse) 18. 5. 2013, 19:24 (UTC)
Díky, zkusím se domluvit s nimi. Hezký večer, --Linn (diskuse) 18. 5. 2013, 20:10 (UTC)

Mazání copyvií

Pokud mažete či skrýváte copyvia, odstraňujte je prosím také ze seznamu. --Jvs 22. 5. 2013, 08:42 (UTC)

Ony ze seznamu mizí samy (stávají se červenými). skrývání provádím obvykle jen u těch, co tam straší už dlouho, a které nejspíš nikdo na ten první seznam nepřidal. JAn (diskuse) 22. 5. 2013, 09:10 (UTC)

Wikidata weekly summary #59

Here's your quick overview of what has been happening around Wikidata over the last week.
  • Events/Press
    • Linked Data in Business
    • currently: Hackathon in Amsterdam
  • Other Noteworthy Stuff
  • Did you know?
    • Newest properties: catalog code (P528), runway (P529), diplomatic relation (P530), diplomatic mission sent (P531), diplomatic mission sent (P531), port of registry (P532), target (P533), streak color (P534), Find a Grave (P535), ATP id (P536), twinning (P537), fracturing (P538), Museofile (P539)
    • Newest task forces: Ship task force
    • d:Template:Constraint:Item allows to check if items using a given property also have other properties. To find items to fix, it links to one of Magnus' tools and to a daily report. Sample: items with property mother should also have main type (GND) with value person.
  • Development
    • A lot of discussions and hacking at the MediaWiki hackathon on Amsterdam
    • Worked on content negotiation for the RDF export
    • Bugfixing for editing of time datatype
    • Added validation in the api for claim guids. This also resolves bug 48473, an exception being thrown in production, whenever a bot or api user requested a claim with an invalid claim guid
    • Improved error message popup bubbles to show HTML and parse the links correctly
    • Fixed bug 48679, to hide the view source tab for item and property pages
    • Testing on Diff extension and SQLstore
  • Open Tasks for You