Rožec rolní

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Cerastium arvense)
Jak číst taxoboxRožec rolní
alternativní popis obrázku chybí
Rožec rolní (Cerastium arvense)
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhvozdíkotvaré (Caryophyllales)
Čeleďhvozdíkovité (Caryophyllaceae)
Rodrožec (Cerastium)
Binomické jméno
Cerastium arvense
L., 1753
Synonyma
  • rožec polní[2]
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rožec rolní (Cerastium arvense) je drobná, nenápadná, planě rostoucí, vytrvalá a poměrně hojně rozšířená bylina, jeden z mnoha druhů rodu rožec.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Druh je rozšířen v celé Evropě kromě jihu Pyrenejského a Balkánského poloostrova a severu Skandinávie a také ve střední a východní Asii, severní Africe, Severní a Jižní Americe, jakož i na Novém Zélandu.

České republice roste hojně na sušších stanovištích v nevýživných písčitých i hlinitých půdách. Vyskytuje se na suchých lukách, pastvinách, travnatých stráních, mezích a v příkopech i na náspech u železničních tratí a silnic; na mnohá místa se rozšířil činností člověka. Na složení geologického podloží není citlivý.[3][4]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Vytrvalá, řídce trsnatá rostlina, z jejíhož kořene s tenkým, slabě se větvícím a v uzlech kořenícím oddenkem vyrůstají květné i sterilní lodyhy, vysoké 10 až 25 cm. Sterilní lodyhy s dlouhými internodii bývají poléhavé až vystoupavé a holé nebo jednoduše chlupaté. Květné lodyhy, vespod asi 1,5 mm silné, jsou vystoupavé až vzpřímené, složené průměrně ze 7 až 11 krátkých internodií a jsou holé nebo porostlé nežláznatými či žláznatými chlupy.

Listy jsou jen lodyžní, vyrůstají vstřícně a jsou přisedlé, mají droboučkou pochvu a jsou dlouhé 15 až 30 mm a široké 2 až 4 mm. Jejich čepele jsou různě chlupaté nebo i holé; v závislosti na odění jsou zelené nebo šedavě zelené; v jejich paždích vyrůstají svazečky drobných listů nebo postupně se prodlužující sterilní větvičky.

Vejčité listeny, zmenšující se směrem vzhůru, mají na okraji blanitý lem. Květenstvím je na koncích větví vyrůstající vidlan s 5 až 15 pětičetnými květy; ty jsou 12 až 20 mm velké a mají chlupaté stopky asi 2,5krát delší než kalich. Kališní lístky s blanitým lemem jsou vejčitě kopinaté, na konci ostré nebo tupé, 6 až 7 mm dlouhé a asi 2 mm široké a jsou zvnějšku hustě porostlé chloupky. Srdčité, hluboce dvoulaločné (asi do třetiny)korunní lístky bývají v průměru dvojnásobně delší než kališní. Tyčinek s holými nitkami, nesoucích žluté prašníky a rostoucích ve dvou kruzích, je deset. Na vrcholu kulatého semeníku složeného z pěti plodolistů vyrůstá pět nitkovitých zákališních čnělek bílé barvy. Ploidie tohoto chamaefytu je 2n = 8x = 72.

Rožec rolní kvete obvykle od dubna do července. Plody jsou válcovité, rovné nebo mírně zahnuté jednopouzdré tobolky. Bývají až 10 mm dlouhé a 3 mm silné, sedí ve vytrvalém kalichu a na vrcholu se otvírají deseti zuby. Obsahují rezavě hnědá ledvinovitá až trojúhelníkovitě zaoblená semena, mající asi 1,2 mm v průměru a na povrchu drobné hrbolky.

Rostliny se rozmnožují semeny, rozrůstáním oddenku nebo odlomením jeho části s uzlinou. Často při opylování dochází k autogamii a následně se vyvine jen málo semen, nebo vznikají pouze samičí klony, které mají drobnější květy se zakrslými tyčinkami. Je to druh bez ekonomického významu: je hodnocen jako málo významný plevel.[3][4][5][6]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Velice variabilní druh, jehož vzhled bývá silně ovlivněn prostředím. Na písčité půdě jsou rostliny statnější a trsy volnější, na kamenité jsou trsy více zahuštěné, v zapojeném lučním porostu jsou lodyhy vyšší a mají delší internodia. Různost se projevuje i ve velikosti a tvaru listů, hustotě trichomů či počtech květů.

Taxonomové rozeznávají několik poddruhů; v České republice roste pouze nominátní poddruh

Rožec rolní se často kříží a v přírodě Česka jsou nacházeni jeho kříženci:

  • Cerastium arvense subsp. arvense × Cerastium alsinifolium
  • Cerastium arvense subsp. arvense × Cerastium tomentosum[7]

V Evropě se vyskytují tyto další poddruhy:

  • Cerastium arvense L. subsp. glandulosum (Kit.) Soó
  • Cerastium arvense L. subsp. lerchenfeldianum (Schur) Asch. & Graebn.
  • Cerastium arvense L. subsp. molle (Vill.) Arcang.
  • Cerastium arvense L. subsp. strictum Gaudin
  • Cerastium arvense L. subsp. suffruticosum (L.) Hegi[8]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03]
  2. BioLib.cz – Cerastium arvense (Rožec rolní) [online]. BioLib.cz [cit. 2013-12-12]. Dostupné online. 
  3. a b HOUSKA, Jindřich. BOTANY.cz: Rožec rolní [online]. O. s. Přírodovědná společnost, BOTANY.cz, rev. 10.04.2008 [cit. 2013-12-12]. Dostupné online. 
  4. a b GOLIAŠOVÁ, Kornélia; MICHALKOVÁ, Eleonóra. Flóra Slovenska VI/3: Cerastium arvense [online]. VEDA, Vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied, Bratislava, SK, 2012 [cit. 2013-12-12]. S. 370–373. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-12-12. ISBN 978-80-224-1232-2. (slovensky) 
  5. POLÍVKA, František. Názorná květena zemí koruny české: Rožec polní [online]. Wendys, Zdeněk Pazdera, 1901 [cit. 2013-12-12]. S. 272–273. Dostupné online. 
  6. Flora of North America: Cerastium arvense [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA [cit. 2013-12-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. DANIHELKA, Jiří; CHRTEK, Jindřich; KAPLAN, Zdeněk. Checklist of vascular plants of the Czech Republic. S. 647–811. Preslia [online]. Botanický ústav, AV ČR, Průhonice, 2012 [cit. 12.12.2013]. Čís. 84, s. 647–811. Dostupné online. ISSN 0032-7786. (anglicky) 
  8. Flora Europaea: Cerastium arvense [online]. Royal Botanic Garden, Edinburg, UK [cit. 2013-12-12]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]