Drchnička

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Anagallis)
Jak číst taxoboxDrchnička
alternativní popis obrázku chybí
Drchnička rolní (Anagallis arvensis)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádvřesovcotvaré (Ericales)
Čeleďprvosenkovité (Primulaceae)
Roddrchnička (Anagallis)
L., 1753
Druhy rostoucí v ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Drchnička (Anagallis) je rod drobných, planě rostoucích rostlin s asi 25 druhy, které se vyskytují v mírném pásmu Evropy, Asie, Afriky i Ameriky. V přírodě České republiky se vyskytují tři nepůvodní druhy, které jsou v současnosti obvykle považované za plevel.

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

V minulosti byl rod drchnička součásti čeledi prvosenkovitých. Po genetických a morfologických studiích byl rod s nástupem systému APG přeřazen do čeledi Myrsinaceae. Později ale byla, podle systému APG III, tato čeleď včleněna do čeledí prvosenkovitých jako podčeleď Myrsinoideae a drchnička se tak opět navrátila do čeledi prvosenkovitých. Rod Anagalis v současném pojetí je však parafyletický a zřejmě ho čeká další reorganizace.[1][2]

Ekologie[editovat | editovat zdroj]

Rostliny upřednostňují osluněná místa, která nejsou příliš vysýchavá. Nejlépe prosperují na vlhkých říčních březích, okrajích rybníků, na slaniskách i v příkopech podél cest. Protože bývají nízkého vzrůstu, nedokáži se prosadit v konkurenci vyšších rostlin. Rostou proto nejčastěji na narušovaných místech. Často vyrůstají jako plevelné rostliny na polích, vinohradech i v zahradách.[1][3]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Drchničky jsou rostliny jednoleté nebo vytrvalé a jejich většinou větvené lodyhy bývají vzpřímené nebo poléhavé. Jsou obvykle lysé a vyrůstají z nehlubokého kůlovitého nebo rozvětveného kořene. Monoformní lodyžní listy jsou jednoduché, obvykle přisedlé a vyrůstají vstřícně nebo v přeslenech. Listové čepele mají vejčité až eliptické, se zaokrouhlenou neb klínovitou bázi a špičatým nebo tupým vrcholem.

Oboupohlavné, čtyřčetné nebo pětičetné, často stopkaté květy vyrůstají jednotlivě z paždí listů. Zelenkavý kalich má kopinaté lístky delší než korunní trubka. Zakulacené korunní lístky bývají červené, lososové, modré, růžové nebo bílé a vytvářejí krátkou trubku. Obsahují čtyři nebo pět tyčinek s někdy chlupatými nitkami a elipsoidními prašníky. Vejčitý, svrchní semeník s vláknitou čnělkou má plochou bliznu. Květy kvetou jen krátce a otevírají se pouze za plného slunce.

Plody jsou kulovité tobolky otevírající se víčkem. Obsahují 5 až 45 tmavohnědých, hranatých semen. Drchničky se rozmnožují semeny, která zůstávají dlouho životaschopná.[1][3][4][5]

Význam[editovat | editovat zdroj]

V současné době je ekonomický význam rodu nevelký. Některé druhy s pěknými květy se vysazují na nízké trvalkové záhony nebo do skalek, kde se samy dále rozmnožují. Protože se rychle množí, dostávají se i na obdělávanou půdu a jsou považované za nepříliš škodlivý plevel. Obsahují biologicky účinné látky, např. pentacyklické triterpeny oleanového typu, terpenické saponiny a oligoglykosidy, které farmakologický průmysl zkoumá pro případné využití v lékařství. Některé druhy, např. drchnička rolní, obsahují glykosid cyklamin, který po požití většího množství působí toxicky na zvířata a může ublížit i lidem.[1][6][7]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d KLINKENBERT, V. Briana. Electronic Atlas of the Plants of British Columbia: Anagallis minima [online]. Univerzity of British Columbia, Vancouver, CA, rev. 2015 [cit. 2016-01-22]. Dostupné online. (anglicky) [nedostupný zdroj]
  2. KÄLLERSÖ, Mari; BERGOVIST, Gullevi; ANDERBERG, Arne A. Generic realignment in primuloid families of the ericales s. l. .... S. 1325–1341. American Journal of Botany [online]. Botanical Society of America, Saint Louis, MO, USA, 2000 [cit. 22.01.2016]. Roč. 97, čís. 9, s. 1325–1341. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-06-06. ISSN 1537-2197. (anglicky) 
  3. a b RAVENSCROFT, Dean. GardenersHQ: Anagallis [online]. Gardeners HQ and Plant-Biology [cit. 2016-01-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. HU, Quining; KELSO, Sylvia. Flora of China: Anagallis [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA [cit. 2016-01-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. CHOLEWA, Anita F.; PIPOLY, John J.; RICKETSON, Jon M. Flora of North America: Anagallis [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA [cit. 2016-01-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. DEYL, Miloš. Plevele polí a zahrad. Ilustrace Otto Ušák. Praha: Československá akademie věd, 1956. 384 s. HSV 38873/55/SV3/6423. Kapitola Drchnička rolní, s. 220–221. 
  7. FRYNTA, Robert; PATOČKA, Jiří. Drchnička rolní – jedovatá i léčivá. S. 577. Vesmír [online]. Přírodovědecký časopis Vesmír, Vesmír, s. r. o., Praha 1, 2008 [cit. 22.01.2016]. Roč. 87, čís. 09, s. 577. Dostupné online. ISSN 1214-4029. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]