Wikipedista:Ioannes Pragensis/ArchivOs05

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Červenec 2008[editovat | editovat zdroj]

Editační válka s kolegou Motorkou o věci kolem hesla Kontokorent, které v důsledku skoro celé přepisuji. Pravděpodobně to myslel dobře, ale volil dost neschůdné cesty, jak prosadit svou.
  • 2. července 2008 Jen se zase hádám s Kirkem kolem moravštiny, píše mi nelichotivé vzkazy do editačních shrnutí a zdá se mi, že na něj neplatí ten druh logiky, který používám já. Nakonec jsem jeho diskusní stránky zanechal a šel se vyplakat na stránku s žádostí o pomoc.
Objevil jsem na anglické Wikipedii zajímavý a velmi úspěšný projekt Murder Madness and Mayhem. V rámci výuky literatury se podařilo vyrobit a na velmi vysokou úroveň dostat hned celou řadu hesel o latinskoamerické literatuře. Dal jsem o tom zprávu na Wikipedie diskuse:Pro učitele, třeba to někoho někdy inspiruje.
Byli jsme se ženou pár dní odpočívat mimo Prahu ve východních Čechách. Jedna z našich nejvýznamnějších památek Betlém (Kuks) nadále chátrá a Babiččino údolí ukazuje návštěvníkům hlavně filmové kulisy, které tam postavili či přestavěli filmaři v padesátých letech, zatímco skutečné stavení, kde žila Panklova rodina, je nepřístupné a na spadnutí...
  • 7. července 2008 Protože milý kolega Šandík zřejmě po loňském obrovském nasazení opustil projekt, procházím nejlepší práce, které po něm zbyly, dotahuji maličkosti a dávám vybraným článkům stříbrné hvězdičky.
Posmrtně vyznamenávám autora a tiše doufám, že se časem třeba vrátí, už méně aktivní v tom, co mohou udělat jiní, ale ochotný tu a tam postrčit dějiny umění.
U koncentráku se vede diskuse o tom, co všechno je koncentrační tábor. Snažím se to zklidnit tím, že heslo pojímám jako text o ‎organizacích, které se tak skutečně jmenovaly. – Diskuse tím ovšem nekončí, Decebalus na mě útočí z ryze platónského stanoviska, podle něhož existuje nesporná definice koncentračního tábora, jeho „podstata“, a my bychom měli prozkoumat jednotlivá vězeňská zařízení a v našem hesle popsat všechna ta, která této definici vyhovují, ať se jim už oficiálně říká jakkoli. Jako zapřisáhlý nominalista, který na žádné podstaty moc nevěří, mu samozřejmě oponuji. Věčná diskuse a věčně nerozhodnutá, ale jeho argumenty mi připadají příliš ad hominem.
Asi je to opravdu trochu osobní: „Ioanne, já jsem napsal xnásobně víc článků než Vy (...) myslím, že lidé tady by Vám už neměli tolik pochlebovat,“ napsal Decebalus. Cítím v tom reálný problém: Nepočítají-li se pahýlky, tak já tady opravdu moc svých článků nepíši, spíš kibicuji druhým, recenzuji, koriguji, překládám, komentuji, rozděluji vyznamenání a sypu stříbrné hvězdičky. Tím se samozřejmě dostanu do kontaktu s řadou kolegů, a ve většině případů je to kontakt oboustranně příjemný a přínosný, který s sebou přirozeně nese i nějaké ty komplimenty, jak to u zdvořilého společenského styku bývá. Naopak kolega Decebalus možná spíš tvoří takové ty nenápadné, slušné, nesmírně potřebné, ale nijak nápadné články a s druhými se dostane do styku spíš v případě konfliktů. Takže pak může mít dojem, že jeho práce není ostatními hodnocena tak, jak by měla. A takových editorů bude asi více; nevěřím, že by Decebalus byl v tomto směru výjimečný. Co s tím?
Dávám kytičku kolegovi Flukemanovi za Dobrý článek Brucelóza, už je skoro zralý na nominaci.
Heslo Lord Hoven je k mazání, tentokrát se výjimečně delecionismus prosadí. Dlouho o tom váhám, nakonec mě přesvědčí Okino: Pokud ten článek pravidelně slouží k argumentaci typu „když tu je LH, tak tu může být i tento nesmysl,“ tak je třeba mazat. Navíc si uvědomuji, že na anglické Wikipedii by takový článek měl v AfD zhruba tolik šancí na přežití jako sněhová koule v pekle, jak praví tamní rčení. Hlasuji tedy pro smazání.
Protože Podzemnik už nějaké obyčejné kytičky díků má, vymýšlím mu originální a stylovou kytičku z kytarových trsátek, ať se má čím chlubit. Be creative, buď tvořivý, říkával jeden z mých učitelů, kterého to zase naučil nějaký dobrý člověk v Africe.
  • 12. července 2008 Vyznamenávám kolegu Vrbu, který mě potěšil tím, že zavírá ‎staré žádosti o komentář.
Nevyřešené, neuklizené, neuzavřené diskuse a spory jsou nehezké nejen esteticky, ale i nepříznivým vlivem na atmosféru v kolektivu. Kéž by se tomu věnovala aspoň půlka té energie, s níž se tu mažou neškodné redirecty a podobné maličkosti!
  • 13. července 2008 Kolegyně Acoma na mou nepřímou prosbu rozšířila heslo Guillaume de Machaut‎, dostává kytičku díků. Smutná zpráva o smrtelné autonehodě Bronislawa Geremeka‎, jako skromný výraz díků za jeho historické i politické dílo zakládám aspoň pahýlek na české Wikipedii.
  • 14. července 2008 Tvořím heslo Martin z Kochemu‎, dostal jsem jeho Velký život v moderní edici k narozeninám. Zároveň upravuji heslo Pobělohorská literatura‎, kam Martin patří, aby znělo poněkud neutrálněji.
Rodina z domu, počasí nic moc, víc času na práci a Wikipedii.
  • 15. července 2008 Umírá Pavel Machonin‎, tak aspoň pár slov i něm do Wikipedie.
Jak využít to, že mám celý týden víc času? Díky nedávné diskusi kolem Cinikova seznamu kostelů sv. Mikuláše jsem si uvědomil, že na české Wikipedii nemáme žádný kvalitní seznam se stříbrnou či zlatou hvězdičkou. Rozhodl jsem se proto, že ho zkusím vytvořit, a vybral si k překladu en:List of important operas, ohvězdičkovaný anglický seznam mezinárodního operního repertoáru. Je na něm dobře vidět hodně věcí, které se od kvalitních seznamů vyžadují – úvod, zdrojování, jasné a smysluplné kritérium pro zařazení do seznamu, úhledná grafická úprava. A navíc mě to téma zajímá, takže hurá do práce. V tomto případě výjimečně zatím na svém pískovišti, potřebuji mít práci víc pod kontrolou.
  • 16. července 2008 Trochu zbytečně osobní diskuse o fotografiích kolegy ŠJů nakonec vyústila ve velmi rozumnou věc, Pastorius založil návrh doporučení Wikipedie:Ilustrace v článku. Překopávám to ještě důkladně, je to zase krůček k lepší kvalitě článků.
V hlavě mi zní mé oblíbené operní kusy od sladkého svádění Dona Giovanniho až po lampasácké řvaní z Bergovy opery Vojcek, překládání seznamu oper vyvolává hodně vzpomínek, a většinou příjemných.
  • 17. července 2008 Mimo překládání koukám na Spitzerův vesmírný dalekohled, který dostal od Mydlinky stříbrnou hvězdičku, a dávám kytičku autorovi (Gothic2‎); v rámci recenzí projektu Kvalita dopisuji úvod k pěknému přehledu Literatura Španělska, ohvězdičkovávám a děkuji kytičkou ‎druhému autorovi (Mostly Harmless).
Jagro mi dává kytičku Za zlepšování nálady jiných wikipedistů; je to výborný důvod a skutečně odhalil jeden ze skrytých cílů mého působení zde.
  • 18. července 2008 Překládám, koriguji Spitzerův vesmírný dalekohled‎, který díky Mydlinčině energii spěje k nominaci, děkuji Mostly Harmlessovi za další kytičku.
  • 20. července 2008 Koriguji ještě Tolštejn‎ a dodávám autorovi odvahu ho posunout do hlasování.
Zablokovaný kolega Vít Zvánovec mi před pár dny poslal mail ohledně mé poznámky o nominalismu v tomto deníčku; zdá se mu, že jsem nepoužil terminologii správně. Upozorňuje mne nepřímo na svůj blog, dívám se tam. V blogu obrovská sekce kritiky Wikipedie a wikipedistů; budiž, kritika sama o sobě je vítaná a potřebná. Bohužel kritika je tam obvykle nejen hnidopišská (třeba zvláštní příspěvek jen na téma, že mi kdesi ujela ruka, jako by bylo normální být neomylný), ale místy i hodně nespravedlivá a urážlivá. V mém případě obvinění z „kryptokommunismu“ a marxismu-leninismu. Píši mail, poukazuji na pár faktů a požaduji omluvu. Kolega odpovídá v duchu „omlouvat se nehodlám, překvapuje mne, že se nepovažujete za marxistu, když to z Vás docela čiší“. Co na to odpovědět? Snad leda „překvapuje mne, že se nepovažujete za sprosťáka, když to z Vás docela čiší,“ ale na takovou odpověď je škoda slov. Tragédie člověka, který aspoň část své kritičnosti nenasazuje i sám na sebe, na své chování.
  • 21. července 2008 Koriguji Tolštejn‎ a hlasuji pro jeho zlatou hvězdičku.
Sešly se dvě podobné situace, začínající nebo méně zkušený editor naštván a odehnán „šablonovitými“ praktikami české Wikipedie. V obou případech se snažím zachránit co se dá; kolega Freepaul‎ se nechá nakonec MiroslavemJosefem a mnou přesvědčit, že tu nejsou jen kulturní analfabeti, kolega TeX sice odchází, ale snad aspoň nepálí mosty úplně. – Je samozřejmé, že některé editace je třeba revertovat, některá hesla smazat a některé činy kritizovat. Ale myslím si, že zdejší metody jsou jednak hrubiánské a jednak pro nezasvěcené nepochopitelné. A začátečník neví, jak se bránit – nezná nástěnku správců, neví, na koho se obrátit, neumí založit žádost o komentář nebo hlasování o smazání. Končí to hořkostí, spory, odchodem. Možná by bylo dobré zahájit tu nějaký workshop na téma jak udělat Wikipedii příjemnější a průhlednější pro začátečníky.
  • 22. července 2008 Pouštím se do recenze článku Izrael nominovaného na zlatou, bude s tím ještě práce jak na synagoze.
Typická ukázka článku zároveň vysoce konfliktního a velmi důležitého. Pokud by se zadařilo vytvořit vyváženou prezentaci, z níž by čtenář nepoznal, zda ji psal sympatizant Organizace pro osvobození Palestiny nebo zapřisáhlý sionista, tak by to byl Nejlepší článek roku. Zatím je ještě dost zjevné, že to žádný fanoušek Jásira Arafáta needitoval, takže máme co dělat. Měli bychom začít shánět nějakou intifádistickou literaturu.
Čeština je slabinou mnoha článků na Wikipedii. Je to pozoruhodné: Jen málo předmětů má na základní škole a gymplu větší hodinovou dotaci; a editoři Wikipedie jsou obvykle inteligentní, vzdělaní lidé, kteří těmito školami prošli. A přitom mnoho z nich dělá hrubky jak na běžícím pásu, nemluvě o tom, že se neumí vyjádřit korektně, jasně a stručně. Jak asi vypadá průměr populace, když wikipedisté produkují tohle? Co se v té češtině vlastně učí? A jak se to učí? Staneme se pologramotným národem, národem, který nezná ani vlastní mateřštinu? – Z hlediska Wikipedie by bylo skvělé, kdyby se toho někdo ujal systematicky. Založil projekt zvaný Matice česká a začal nabízet jazyková školení, rady, korektury a jiné způsoby podpory. Kdyby tu tak byl nějaký nadšený češtinář, nějaký obrozenec dvacátého prvního století...
  • 24. července 2008 Kolektivně korigujeme Giacomo Meyerbeer‎a, psaný původně čistou husákovštinou, jazykem na půl cesty mezi češtinou a slovenštinou. Pokračuji s Gotfrýdem z Bouillonu.‎
Pobavilo mě hlasování o smazání nějakého blacklistu choulostivých obrázků, které se kvůli vandalům smějí přidávat jen do administrátory povolených článků. Je to sice možné obejít, pokud je vandal inteligentní nebo pokud získá správcovská práva, nicméně většina vandalů jsou duše prosté, jednoduché, a tak to trochu pomůže. Zábavná byla argumentace hlasujících pro smazání: orwellovský svět, cenzura ze strany správců. Představil jsem si pana kolegu Miracetiho, správce a známého wikisexuologa, jak nám bude cenzorovat obrázky penisu, abychom nepropadli mravní zkáze, a neudržel jsem vážnou tvář.
Zjišťuji, že en:Trigonometric functions zlato neubránily, sám jsem musel také hlasovat proti. Škoda.
  • 26. července 2008 Křížové výpravy‎ již se zlatou, vyznamenávám Emíra, pomáhám mu s byrokracií kolem uzavření hlasování a dávám operní repertoár do tabulkové podoby.
  • 27. července 2008 Pilně recenzuji a koriguji v rámci projektu Kvalita: Prapor Zośka‎, Bohemund z Tarentu‎, Manta obrovská‎.
  • 28. července 2008 Vyznamenávám dva kolegy zeměpisce (Dr. Králík‎ a Mš) Běhounkovou medailí, překopávám již podruhé návrh doporučení Obrázky v článku‎, a především vyhodnocuji recenzní řízení WPK za rok 2007. Na povrch přitom vyplouvá pár hesel na dosah stříbrné, takže pár korektur a stříbrné hvězdičky a pochvalné kytičky autorům: Antibiotikum (Bodlina‎), Geografie Španělska‎ (autor již odešel)‎ a Metro v Praze (Aktron‎‎).
S kolegou Chmee2 se v posledním případě neshodujeme, Metro v Praze mu připadá nedotažené. Já si na druhou stranu myslím, že musíme vědomě udržovat požadavky na Dobré články výrazně nižší než požadavky na Nejlepší, jinak se nám z Dobrých vyvine pouhá nultá fáze nominace na Nejlepší. Pro zavedeného editora musí být možné dostat po pár dnech práce článek mezi Dobré, zatímco zlatá hvězdička by měla zrát mnohem déle, zejména pokud se článek nepřekládá, ale tvoří od nuly.
  • 29. července 2008 Upomínám pár kolegů, kteří ještě nereagovali na půl roku staré recenze. Věnuji se článku Bitva u Hattínu‎, dalším Emírově zlatě v ohni. Dále procházím a ostříbrňuji články Archea‎ (vyznamenání dostává Vojtech.dostal‎, také budoucí zlato) a Starověké římské malířství‎ (Mercy).

Srpen 2008[editovat | editovat zdroj]

Dovolenou jsme strávili klidně a bez internetu, jen při plavání v moři jsem přemýšlel o vypsání soutěže na vylepšení důležitých článků. Podle reakcí kolegů se ale zdá, že jí moc šancí na úspěch nikdo nedává.
Na závěr dne ještě nepříjemná diskuse s náběhem na editační válku okolo samotného Ježíše Krista. Business as usual.
„Za svítání zněl z naší krčmy hlas: / Hej, chaso zhýralá ty, vstávej zas, / ať naplníme vínem poháry, / než naplní nám pohár žití čas!“ Je asi jen zdánlivě paradoxní, že nejlepší ze všech autorů pijácké poezie, jací kdy žili, pocházel ze země, kde je víno zakázáno samotným Prorokem. Nikdy nezapomenu na Chajjámovu stručnou charakteristiku z povídky Příručka Herkimerova amerického humoristy O'Henryho: Chajjám „seemed to me to be a kind of a dog who looked at life like it was a tin can tied to his tail. After running himself half to death, he sits down, hangs his tongue out, and looks at the can and says: Oh, well, since we can't shake the growler, let's get it filled at the corner, and all have a drink on me.“
  • 20. srpna 2008 Předělávám Světový operní repertoár podle recenzí.
  • 21. srpna 2008 Upravuji pár hesel, mimo jiné archanděl, hrozilo mu smazání.
„...za okny mrazilo srpnové slunce / a volalo na lidi: Pamatuj!“ – Wikipedie na invazi před 40 lety moc dobře nepamatuje, článek Invaze do Československa obsahoval i jasné chyby, nemluvě o tom, že by potřeboval výrazně rozšířit. Kéž by se tu někdy našlo pár historiků, kteří by ve dvouměsíčním předstihu vypulírovali texty ke kulatým výročím.
Pahýlizace ‎znamená vylepšit pochybný článek tak, že ho osekáme na pahýl a umožníme tím začít znovu a lépe. Do tajemství postupu jsem zasvětil kolegu Bab dz ([1]) a sem si to dávám, abych příště zas nemusel hledat příklady v díle žijícího klasika Wikipedie.
  • 23. srpna 2008 Malujeme ložnici, vypnutý počítač, pohoda. Den bez internetu člověku svědčí. Možná je to motiv pro některé editory, kteří se rádi nechávají občas zablokovat.
  • 24. srpna 2008 Pár maličkostí, krátká recenze dějiny odívání v Evropě.
  • 25. srpna 2008 Recenze jízdní vojsko starověku, kousek textu v hesle Heinrich Biber.
Zdá se mi, že Biber v posledních asi deseti letech v povědomí hudební veřejnosti pomalu přechází z kategorie kleinmeisterů, mistříčků, do standardního repertoáru a mezi velké mistry. Myslím, že právem, a už by mu tu slušel větší článek. Navíc je to rodák z Čech, třebaže německého jazyka.
  • 26. srpna 2008 Tvořím pahýl Jakobín.
Diskuse o zpětné vazbě čtenářů na stránce Pod lípou. Zavedli to Němci, ale myslím, že trochu nešťastným způsobem. Navrhuji jiné řešení ([2]), ale nedoufám v realizaci.
  • 27. srpna 2008 Recenzuji heslo Třicetiletá válka.
  • 30. srpna 2008 Po návratu z krkonošské Černé hory přidávám pár vět do článku Sarah Palin, což soudě podle odezvy na mé diskusní stránce podráždí kolegu Cinika, a stejně tak ho dráždí mé cynické názory na exkomunikaci. Naštěstí se tu na Wikipedii navzájem exkomunikovat nemůžeme, takže nezbývá než počkat, až hlavy ochladnou.
  • 31. srpna 2008 Splín končícího léta mi kolegyně Acoma ulehčuje kytičkou „za klid a pohodu a tak vůbec“. Cítím se velice poctěn.

Září 2008[editovat | editovat zdroj]

  • 1. září 2008 S pouze částečným úspěchem se snažím zklidnit heslo Karel Schwarzenberg, kde jde o to, kolik místa věnovat ministrově účast na jakémsi privátním dýchánků pomazaných hlav. Tvořím pahýl Ecce Homo, ať to tady není jen ten závod do vrchu.
  • 3. září 2008 V potu tváře koriguji Izrael, článek již v hlasování o zlatou hvězdičku, ale stále vyžadující moře oprav. Kolegové, kteří již v této chvíli odhlasovali pro zařazení, se mohou podívat, co všechno neviděli: [3]. Navrhuji také změnu pravidel nominace NČ, která má dát větší prostor argumentům a nutit lidi víc o kvalitě článků diskutovat.
Cinik, provokován předtím Felipem, Felipa bez jasného důkazu obvinil z čehosi, co Felipe možná ani neudělal, a ještě to napsal do shrnutí editace. Měl jsem chuť Cinika napomenout, protože takto se ve slušné společnosti nepostupuje; ale když jsem viděl celodenní blok, který Cinik vzápětí vyfasoval, naopak jsem za něj orodoval u správců: Trest má být úměrný provinění a přihlížet k okolnostem.
  • 4. září 2008 Další korektury Izraele, další tahanice kolem Felipa, navíc ještě spor kolem pár slůvek v hesle komunismus. Byť jsem moc rád, že se konečně dostavil někdo, kdo vypadá trochu jako komunista, tak teď zrovna na tyhle diskuse nemám moc času.
Silný pocit deja vu nad Felipem, potom osvícení: Došlo mi, že Felipe je další instancí obecného lidského typu, který už kolem Wikipedie v minulosti prošel několikrát. Nazval jsem ho pracovně Génius českého internetu a řadím do něj kromě básníka Filipa Sklenáře například také politologa dr. dr. Jana Berwida-Buquoye, publicistu Mgr. či Bc. Radka Hulána, právníka a filozofa JUDr. PhDr. Mgr. et Mgr. Henryka Laholu nebo zakladatele české Wikipedie a právníka Víta Zvánovce. Přes jejich velkou odlišnost je spojuje to, že jejich obrovské vzdělání a rozhled jim umožňuje posuzovat kohokoli a cokoli, zvlášť na českém internetu. Protože však z nějakých důvodů jejich dílo není dosud příliš známo a citováno v akademické obci, mají problém prosadit své názory uvnitř Wikipedie a články o nich – pokud vůbec existují – nedosahují takové kvality, jakou si jejich předmět zasluhuje. Tím pádem dochází k zákonitému konfliktu a na blozích, které si tito velikáni vedou, se pak objevují nevybíravé kritiky Wikipedie a wikipedistů. Bohužel my průměrní nevzdělanci, kteří tvoříme většinu editorů Wikipedie, nejsme schopni jejich genialitu docenit.
Caveat: Všímavá čtenářka mi sdělila, že pan Zvánovec není zakladatelem naší Wikipedie. Připouštím, že jsem si tohoto smutného faktu byl vědom již v okamžiku, kdy jsem to psal, ale podrobnější líčení jeho zásluh by zcela rozbilo již beztak přetíženou větu, i povolil jsem si básnickou licenci. Výčitky svědomí uklidňuji tím, že když on o mně na svém blogu píše jako o marxistovi, smím zajisté i já o něm aspoň trochu zalhat. Chci však upozornit, že ani ostatní údaje v onom odstavci nejsou (jak jinak u takových osobností) pokryty spolehlivými prameny a při bližším zkoumání by se mohly ukázat jako mírně přehnané. Nejde mi o faktografii, ale o mechanismus jednoho typického wikikonfliktu. Jako lékař i při neznalosti diagnózy může správně pojmenovat příznak, tak i já zde se snažím pojmenovat sociální konflikt bez ohledu na to, že také neznám jednotlivé diagnózy.
  • 5. září 2008 Dodělal jsem korekturu Izraele, změnil hlas na podporu jeho zařazení mezi Nejlepší a pomalu se pustil do Varnsdorfu. Vyznamenávám Emíra za jeho další křižácký článek, možná jako první český wikipedista dostává rotující hvězdičku na znamení píle. – Kolem komunismu začala diskuse o formulaci jedné věty; zdá se, že jistý kolega tam neustále vnucuje termín polostát, který považuje pro Lenina za klíčový a zároveň samovysvětlující. Já si však nevybavuji žádné důležité místo, kde by Lenin tento výraz použil; to při mé chatrné znalosti Leninova díla není sice důkaz, ale hlavní je, že v páté kapitole Státu a revoluce, citované v našem článku, se to slovo vůbec nevyskytuje.
Cinik opět zablokován, tentokrát od Miracetiho dostal dva dny. Opět bez pokusu o domluvu a opět pro výrok, který bych zejména v kontextu diskuse o něčím chování za nijak zvlášť urážlivý nepovažoval. Píši Pod lípou protestní rozklad, protože mi to silně připomíná cenzuru, ale jediný, kdo pozitivně reaguje, je kolega -jkb-, s nímž sdílíme stejné noční můry z dávné minulosti.
  • 6. září 2008 Na Diskuse:Voda na Marsu vyjasňujeme, zda je přípustné používat cizojazyčnou literaturu v řádkových citacích/referencích.
Na Wikipedii se stále vaří spory kolem Felipa (kolegyně Vrbová nechce připustit možnost, že by komunita mohla někoho banovat na základě prostého konsensu drtivé většiny uživatelů) a kolem Cinika (který prohlašuje, že končí pro šikanu, a obviňuje komunitu z malé podpory; bohužel zapomíná, že jsme všichni jenom lidé, a že když se postupně pro svou neústupnost a žlučovitost s téměř každým pohádá, tak se také skoro každý na něj vykašle, i kdyby byl nakrásně v právu). Je mi líto, že Cinik končí; přes různé hádky s ním si ho vážím pro velikou práci, kterou odvedl. A paradoxně cítím, že nám bude silně chybět také jeho tvrdohlavost a excentrické názory. Náhodou jsou v tuto teplou sobotu navštívil město Beroun, které disponuje dvěma rozhlednami. Vylezl jsem postupně na obě. Jedna je na malém kopci a je z ní krásný rozhled do všech stran. Druhá stojí na nejvyšším kopci v okolí a je z ní vidět především do korun okolních stromů, celkem jednotvárný pohled. Mám pocit, že právě různí excentrici, za předpokladu, že se aspoň trochu dokáží držet pravidel, nám v životě i na Wikipedii pomáhají tím, že klestí průseky v lese rutiny a samozřejmosti, které by nám jinak bránily ve výhledu do dálky.
  • 7. září 2008 Koriguji a recenzuji Bughouse šach, další slušně vypadající článek s šachovou tématikou, díky Duffovi. Na hlavní straně je jiný podobný, Babsonova úloha, autor Jan.Kamenicek; výborně. A koriguji Varnsdorf.
Slečna kolegyně Vrbová si podává žádost o potvrzení ve funkci správkyně, vyzvána kvůli sporné blokaci Cinika. Jsem dvakrát na rozpacích, jak z jejího postupu ve sporu s Cinikem, o čemž píši do diskuse hlasování, tak i z toho, že na výzvu pouhých dvou lidí, z toho jednoho postiženého, se nechává potvrdit komunitou, a navíc ještě před odezněním sporu.
  • 8. září 2008 Lehce koriguji první nominovanou nemoc, brucelózu a hlasuji pro.
Na titulní straně v článku týdne kulhá čeština. Koriguji, ale pořád si myslím, že by kolegové, kteří se o to starají, měli články vybírat s předstihem, aby byl čas si to ještě neposledy v klidu přečíst.
  • 9. září 2008 Dočítám Varnsdorf, věnuji se „svému“ heslu komunismus, recenzuji Židé v Česku.
A hodně diskutuji. Ještě Cinik. Wikipedie:Nástěnka správců/Hlasování o délce probíhajícího bloku Cinika a jinde.
Smyslem zmíněného návrhu je otevřít větší svobodu slova při diskusích jako jsou arbitráže nebo nominace správců. A právě jen tam. Myslím, že kdyby takové doporučení bylo a dodržovalo se, nebylo by tu teď tolik sporů o blokování. Také by měli správci před blokování dávat s výjimkou akutních případů ještě varování; to už v pravidle je, ale zdá se mi, že to interpretují tak, že jedno upozornění za wikikariéru stačí, a ne že by to měli dělat před každým blokováním. Považuji to za velkou chybu.
Proč myslím, že se má blokovat velmi opatrně, a proč nepodporuji desysopování vyjma hrubých zneužití správcovství nebo jasného škodění Wikipedii? Obojí spolu souvisí: to i ono postižené snadno vyhání z Wikipedie nebo je v horším případě mění v zatrpklé trolly. Zdaleka ne každý má dost pokory takový políček snést.
  • 11. září 2008 Dlouhé diskuse na Wikipedie:Hlasování o smazání/Filip Sklenář (2). Bohužel hodně lidí z obou táborů argumentuje ad hominem, ve vztahu k druhým i ve vztahu k tématu článku. A naopak spíš méně se mluví o pravidlech Wikipedie. Uvidíme, zda to Miracetiho nápad na vážení argumentů při uzavírání hlasování zlepší.
Pane: je čas. Byl léta velký dech. / Teď na sluneční hodiny vrz v půli / stín svůj a vůli v nivách větrům nech. // Posledním plodům vel se naplnit; / dva jižnější dny dej jim ještě, pohni / je by se naplnily a vžeň v ohni / do těžkých vín poslední sladký třpyt. // Kdo dům teď nemá, už jej nevystaví. / Kdo teď je sám, bude jím dlouho, jist, / bdít bude, dlouhé listy psát a číst / a brát se alejí, když neklid rvavý / žene i s ním jak v sistrech listí svist. (Podzimní den, Rilke / Holan; nic přímo společného s Wikipedií to nemá, ale v tomto ročním období mi často tyhle verše táhnou hlavou: wer jetzt kein Haus hat, baut sich keines mehr...).
  • 12. září 2008 Recenzuji hadždž, pěkná práce Podzemnika; autorovi kytičku, článku stříbrnou. Stejně tak povyšuji bughouse šach a oceňuji Duffa. Pouštím se do korektury hesla Bohemund z Tarentu. ‎
Z diskuse kolem smazání hesla o Filipu Sklenářovi pro mne vyplývá, že nemáme moc vyjasněno, co jsou spolehlivé nezávislé prameny a co se dá v článku citovat a tak podobně – zkrátka otázka externích opor naší práce. Ne že by to bylo na jiných Wikipediích ideální, ale tady je cítit, že v tom často plavou i správci, a v diskusi se jen málokdo odvolává na přesné znění našich interních předpisů. Je důkazem významnosti, že někdo vydal cosi, co se pak dlouho válelo v Levných knihách?
Návrat z Krkonoš byl zastíněn smutnou událostí, kdy nám pod auto vypadla dvoulitrovka burčáku a vinou špatně upevněné zátky jí polovina vytekla dřív než jsem láhev stačil vylovit. Byl jsem však kompenzován vyznamenáním od Ladislava Faigla za pomoc s nominací Izraele. Tak člověku Wikipedie kompenzuje chmury z občanského života.
  • 15. září 2008 Dělám na Saturnu.
Kolem mnou vypiplaného hesla komunismus pokračuje lítý boj s kolegou Atahualpou. Formulaci v článku chápe tak, že Lenin byl etatista, a chce prosadit „opravu“, tedy že chtěl stát rozbít. Mám pocit, že nechápe mou jemnou argumentaci, zejména že Leninův antietatismus z odstavečku vyplývá nepřímo a hlavně že pasáž se nevěnuje detailům leninismu, nýbrž pouze a jen otázce, proč bolševici po říjnu stát nerozpustili, ale naopak posílili.
  • 16. září 2008 Koriguji, recenzuji a ostříbřuji heslo šikana, kytička patří Doktorymu. Recenzuji Tel Aviv a po čase zas bráním TGM před další sprškou pomluv čerpaných z žumpy prvorepublikové hnědé propagandy.
Nakonec jsem se rozhodl nominovat Emíra, Podzemnika a sebe za první pověřence pro Nejlepší články a dát to k hlasování. Kdybychom se tam jenom uvedli, bylo by to lepší, ale na paranoidní české Wikipedii by to skoro jistě vyvolalo vlnu obvinění z uzurpace moci, a to především od lidí, kteří tu v životě nenapsali nic, co by se kvalitou přiblížilo aspoň k stříbrné hvězdičce. Zakládám tedy hlasování o nás třech. První na Wikipedii, kde se hlasuje o mně.
Kolem komunismu začíná téměř revertační válka, kolem TGM zuří diskuse. Není mi to už příjemné, mám pocit, že se tu v posledních dvou týdnech s lidmi hádám víc než je zdrávo.
  • 18. září 2008 Pokračuji s křížovou výpravou.
Mírním horlivost kolegy Harolda, který omylem udělil protivandalskou šablonku experimenty nezkušené editorce ze to, že udělala pár sporných kroků z neznalosti správných procedur. Naštěstí je velice vstřícný, věc se vyjasňuje a přecházíme k diskusi. Klobouk dolů.
  • 19. září 2008 Odhodlávám se píchnout do vosího hnízda psychotroniky a znovu prakticky od nuly napsat článek dosud olepený zpochybňujícími šablonkami. Naštěstí vlastním Vojtíškovu Encyklopedii náboženských směrů v ČR, kde se tomu věnuje pár stránek, takže je z čeho čerpat.
S komunismem žádám o pomoc komunitu, nemám už chuť se přetahovat s kolegou, který po dvou týdnech pilného popisování diskusní stránky zjevně ani nepochopil moje stanovisko, jak vyplývá z návrhu údajně kompromisního řešení, které předkládá.
  • 20. září 2008 Mírně upravuji heslo parapsychologie, po celodenním učeném povídání nemám sílu na víc.
Hlasování o pověřencích už se zřejmě ustálilo, projdeme jasnou většinou, pokud se něco podstatného nezmění. A hlasující proti navíc ani nevypadají, že by si návrh moc podrobně četli; Horst třeba svůj hlas zdůvodňuje bojem proti byrokracii a cenzuře, třebaže návrh má za cíl proces nominací zjednodušit, zrychlit a dát silnější hlas wikipedistům, kteří na článcích něco podstatného oprávněně kritizují.
  • 21. září 2008 Pár oprav a úprav článků, další diskuse o Leninovi.
Doplňuji „Cinikův“ dodatek ‎do pravidla o blokování, konsensu dosaženo. Nadále by se mělo za kritiku předmětu diskuse na diskusích o lidech blokovat jen s největší zdrženlivostí. Ordoliberalismus: větším objemem předpisů k větší svobodě. Vím, že to má také svoje meze, ale tady ještě zdaleka nebyly dosaženy.
  • 22. září 2008 Emírovi koriguji článek Bohemund z Tarentu, plus pár dalších drobností.
Velkou část denního wikiúsilí věnuji kolektivně a intenzivně řešené otázce, jak se má jmenovat zapomenutý řetěz hor někde v Zakarpatí. Končíme u názvu Krásná polonina, ale pořád ještě ve mě vrtá pochybnost, zda by to nemělo být Krásná Polonina.
  • 23. září 2008 Z ostudného téměř subpahýlu opera dělám krátký článek.
Jakýsi kolega se sklonem k vytváření konfliktů a zřejmě také k loutkařství založil ŽOK Výzva správcům a podařilo se mu skoro vyštvat MiroslavaJosefa. Naštěstí se zásahem rozumného správce che ŽOK rychle ukončuje blokem jeho autora. Archivuji ŽOK, uklidňuji Miroslava, vše končí dobře.
  • 27. září 2008 Po návratu z třídenních podnikových radovánek koriguji Archea, hlasuji pro zařazení.
Založil jsem si tu konečně monobook, jsem s ním celkem spokojený.
Královská indická obrana ‎se stala předmětem sporu mezi námi wikišachisty. Kolega Sachista zdá se s jistotou ví, že z nás hraje daleko nejlíp šachy, a odvozuje z toho, že smí autoritativně rozhodovat, co se tu o šachách bude psát.

Říjen 2008[editovat | editovat zdroj]

  • 2. října 2008 Po návratu z Vídně shledávám, že jsem pověřencem pro NNČ. Tímto děkuji voličům za důvěru, budu se snažit ji nezklamat. Na nástěnce pověřenců vymýšlím semaforky, kterými bychom mohli nominační diskuse řídit. Se svým sklonem k radikálnímu editování upravuji dvě hesla na redirecty, Nejsvětější svátost teď míří na eucharistii (jeden odstavec se podařilo zachránit) a Česká psychotronika na Psychotroniku (coby POV fork likviduji nemilosrdně a spolu s tím i hlasování o smazání).
Psychotronika a kolega Badalel nám zabírá mnohem víc času, než bych si vzhledem k důležitosti tohoto oboru přál. Bohužel v tomto případě obvyklý wikiproces hledání kompromisů zadrhává, také kvůli souběhu nadšení a nezkušenosti některých účastníků a nedostatku spolehlivých nezávislých pramenů. Pomocí pouhé produkce psychotroniků a sisyfovců se to napsat nedá.
  • 3. října 2008 Koriguji Tel Aviv.
  • 6. října 2008 Snažím se bez výsledku pohnout kolegy k zamyšlení nad tím, zda článek o homofobii opravdu potřebuje mít vlastním výzkumem zavánějící sbírku obskurních homofobních výroků. Přepracovávám unikát ‎z redirectu na pahýlek.
Po návratu z příjemného pobytu v Krkonoších s kolegy z práce začíná komický spor o hodnocení šachového zahájení Královská indická obrana. Diskuse se utěšeně plní, kolega Sachista mne irituje svým válcujícím přístupem k diskusi.
  • 7. října 2008 Koriguji Tel Aviv.
Diskuse už i na uživatelských stránkách Sachisty. Bude sice majitelem odmazána s typickou poznámkou „odmazany casti bez informacni hodnoty“; ale zjevně není ve věci královské indické tak neomylný, jak se tváří, což dokazuje neúplná definice zahájení, kterou napsal do článku, a na níž jsem ho upozornil.
  • 8. října 2008 Tel Aviv.
Diskutuji o koránu; islámsky zaměřený kolega ho chce urovnat ve směru muslimského pravověří, což se mi nelíbí, ale nelíbí se mi ani mizerná verze, která tam byla dříve. Co dělat?
  • 9. října 2008 Dodán Tel Aviv, stříbrná hvězdička, autor dostává kytičku.
Slušná diskuse nad textem Čistá současná hodnota, pomalu se dobíráme k rozumné definici. Naopak hodně divoká diskuse o psychotronice; tam klid opouští už i mně, zbytečně ostře jsem komentoval poznámku jakéhosi anonyma, z něhož se pak vyklubal normální editor Sumivec, který se jen zapomněl podepsat, takže se mu raději omlouvám – napětí je tam opravdu až dost.
Reakce: Opravdu jsem Haiderovu smrt neslavil, jak mě obvinil jeden kolega na diskusní stránce; jsem proti trestu smrti i u usvědčených zločinců, natož u politiků regionálního formátu. Potěšení jsem necítil ze smrti, ale z toho, že opilý řidič nezabil nikoho jiného než sebe a že je v Rakousku o jednoho populistu méně.
  • 15. října 2008 ‎Koriguji Raimond IV. z Toulouse. ‎
  • 16. října 2008 Totéž, plus pár drobností v jiných článcích.
  • 17. října 2008 Z žertovného článku Nic dělám redirect na absenci. Jinak nic rozumného.
Shodou okolností byla „absence“ aktuální i v reálu; možná zrovna v době, když jsem vyrobil redirect, nám někdo před domem ukradl auto. Odpoledne příjemně trávím na policii a v pojišťovně, na Wikipedii pak večer na své diskusní stránce ještě nacházím velmi nezdvořilý příspěvek Uživatele č. 1, jemuž již vypršel blok. Naštěstí mi přes upozornění nadále tyká, komolí můj nick a obviňuje z útoků na hnědokošiláče, jichž jsem se pokud vím nedopustil. Cítím se proto zproštěn zdvořilostní povinnosti odpovědět a nechávám jeho výkřiky bez další odezvy. Raději jdeme se ženou do restaurace na italskou večeři, abychom se aspoň nějak odškodnili za ten stres.
  • 18. října 2008 Na další Cinikově žádosti o komentář se snažím prosadit, abychom na Wikipedii autorsky chránili právě jen to, co je chráněno autorským zákonem, tedy co skutečně nese znaky tvůrčího díla literárního nebo vědeckého. Asi marně, zdá se, že kolegům se příčí představa, že naprostá většina toho, co je obsaženo na Wikipedii, pravděpodobně jako jednotlivé příspěvky žádné znaky autorského díla nevykazuje a je tedy autorským zákonem chráněno pouze jako celek, coby databáze informací.
Ochrana autorského práva je dnes zvláštní téma: Když kupuji prázdné DVD, platím kromě běžné ceny také poplatek autorskému svazu, protože zákonodárce předpokládá, že nosič využiji ke krádeži několika gigabytů intelektuálního vlastnictví a tímto poplatkem mohu svou vinu smýt. Obchod s odpustky v novém provedení, až na to, že nutí platit i ty méně pověrčivé či méně hříšné. A Wikipedie zatím předpokládá, že každý pologramotný plk, každá oprava čárek ve větě je chráněna autorským zákonem a žádný odpustek neudělí.
  • 19. října 2008 Na EN začínám recenzovat článek o katolické církvi, který opět dospěl ke kandidatuře na zlatou. Na CS po další porci žhavých diskusí zase překopávám úvod psychotroniky.
Doufal jsem, že dva protikladné tábory oddaných věřících se na diskusních stránkách psychotroniky snad už trochu vybouřily, takže zbývá trochu prostoru i pro nás přízemní skeptiky, kteří se nedokážeme nadchnout ani pro parapsychologii, ani pro všemoc moderní přírodovědy.
  • 20. října 2008 Dotahuji korekturu Raymonda.
A o psychotroniku se dále bojuje, s tímto úsilím by se dalo udělat pět slušných článků o užitečnějších věcech. Proč jen si někteří kolegové myslí, že když mají Pravdu s velkým P, mohou se chovat arogantně k ostatním, kteří tuto Pravdu nechápou?
  • 21. října 2008 Pokračuji s recenzí katolické církve na EN, je tam potřeba vylepšit řadu drobností a hlavně celkově nemám z článku úplně dobrý pocit, zní místy spíš jako výtah z katechismu než jako kritický a informovaný encyklopedický text.
  • 22. října 2008 Malá editační válka o Ježíše Krista a to, zda skutečně existoval. Kolega Kirk si prohlédl film Zeitgeist a protože se asi detailněji nezabýval staroorientalistikou, tak neví, že problém podobností mezi biblí a antickými mýty se ve vědě řešil už někdy kolem roku 1900. Friedrich Delitzsch to téma naplno otevřel roku 1902, tedy víc než sto let před autory Zeitgeistu, a mezitím už se dospělo i k rámcovému řešení: není to důvod zpochybnit samu existenci Ježíše, ale zato konkrétní výroky evangelií je třeba číst s vědomím tohoto kulturního pozadí a nebrat je automaticky doslova.
Kolega bab_dz mi dal kytičku za slušný postup ve sporu o Ježíše, děkuji.
  • 23. října 2008 Masakr františkánů v Praze roku 1611: Zbrkle jsem ho označil za copyvio, přestože podobnost se zdrojem byla v přijatelných mezích, takže se omlouvám autorovi a článek upravuji.

Koriguji oddlužení.

Pořád se mi zdá, že někteří kolegové nadužívají šablonu subpahýl i na texty, které jsou buď již jasné pahýly (sice krátké, ale obsahující rozumně napsanou netriviální informaci), anebo jsou jejich problémy jiného druhu než ty, které popisuje náš předpis o subpahýlech. Tak o tom kolem Ardaševa trochu diskutuji, ale nedělám si iluze, že se to příliš zlepší.
  • 31. října 2008 Přepisuji subpahýl puritáni.

Listopad 2008[editovat | editovat zdroj]

Scéna hořícího keře mě fascinuje: JHVH, „Jsem-který-jsem“, se člověku vyjevuje skrze oheň, skrze živel, jehož „jsem“ spočívá v neustálé proměně, expanzi, ničení, vyzařování a pohybu vzhůru. „Jsem“ nikoli jako statické bytí-v-sobě, ale jako nezafixovatelné, stále sebepřesahují, stále sebedestruující a stále sebeustavující bytí-ze-sebe. To je skutečné JSEM.
Nemám teď moc chuti do psaní Wikipedie, navíc plno práce jinde, takže jenom maličkosti a sem tam atentát na Kennedyho, abychom ho stihli k výročí mít správně počeštěný.
  • 7. listopadu 2008 Koriguji samotného Boha. A čistím od přemíry citátů Písma, tady nejsme biblická škola.
  • 11. listopadu 2008 Zase spor o to, zda je krátký článek subpahýl, nyní s Mercym o heslo Jan XI. Předělávám Kniha stínů a trochu kolem toho diskutuji, zakládám pahýl monstrproces. A večer při poslechu náležité hudby ještě zakládám hesla Giovanni Valentini a Johann Jakob Froberger, což jsou dva podle mého názoru neprávem pozapomínaní barokní skladatelé. ‎
Velmi krátké „články“ nám jistě velkou reklamu nedělají, ale mají-li interwiki a jsou-li rozumně načrtnuté, mohou být užitečné. A přítomnost netriviálních a korektních informací by měla automaticky zabraňovat, aby se bez rozmyslu aplikoval předpis o subpahýlu. Považuji mazání takových hesel za velmi kontraproduktivní jak vzhledem k možné demotivaci autorů, tak i vzhledem ke čtenářům Wikipedie, kteří tak od nás nedostanou ani to málo informace, které by dostat mohli. Nemluvě o tom, že pro některé lidi je možná psychologicky snazší rozšířit již existující článek než založit nový.
Pořád se vedou nesmyslné diskuse okolo Ježíše Krista, teď zase tam nějaký arogantní anonym prosazuje zeitgeistové teorie. Je legrační, jak napadá nás „fanatické věřící“, ale sám naprosto nepřipouští věcné protiargumenty. Inu, fanatik kolem sebe vidí zase jen samé fanatiky: vždyť přece popírají jeho jedině správný názor, a proto musí zarytě lpět na svých omylech. A že všechny učebnice říkají něco jiného? To musí určitě být nějaké spiknutí.
A jako obvykle marně se snažím kolegovi Nolanovi vysvětlit, že editací článku po kapitolách sice vznikají zdánlivě zbytečné editace navíc, ale zato se šetří kapacitou linky a paměti a vyhýbá se editačním konfliktům. Rozhodně není na místě chtít za takový přístup někoho zablokovat.
  • 14. listopadu 2008 Koriguji Brandlínští ze Štěkře, letitý text z Ottovy encyklopedie. Rozšiřuji prázdný prodej a zakládám paralelní dlouhý prodej, v době ekonomických kotrmelců by to čtenáři mohli hledat.
  • 18. listopadu 2008 Desubpahýlizuji čočinky. Aspoň jsem se dozvěděl, co to slovo znamená.
  • 20. listopadu 2008 Atentát na JFK konečně dočten. Přetahuji se s DeeMusilem kolem hesel o sektách a Zdeňkovi Vojtíškovi.
  • 21. listopadu 2008 Nastřeluji spiknutí na hlavní stranu, čtu starověká římská pěchota v rámci recenzí, a hlavně překládám heslo Witold Pilecki ‎o polském hrdinovi boje proti nacismu a komunismu. Je to můj malý příspěvek ke kampani, která má jeho výročí učinit evropským Dnem hrdinů boje proti totalitě.
  • 22. listopadu 2008 Zgruntu přepisuji heslo Všegermánská pohanská fronta, abych je zachránil v hlasování o smazání.
Je pozoruhodné, jaké všechny organizace dokáží přitáhnout přívržence a šířit se po světě. Přemýšlím, zda mám zakladatelem všegermánských pohanů pohrdat jako zločincem anebo ho spíš litovat jako duševně nemocného. A co cítit vůči jeho následovníkům? Snad směs soucitu a pohrdání.