Jazyky Itálie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jazyková mapa Itálie
Uznané menšinové jazyky v jednotlivých regionech Itálie
Podíl mluvčích regionálních jazyků v každém regionu Itálie

V Itálii se používá okolo 30 jazyků, ale velká část z nich se často berou pouze jako dialekty italštiny. Spisovná italština vychází z toskánského dialektu, ale mnoho Italů mluví místními dialekty (odvozenými z vulgární latiny). V některých částech Itálie se mluví i dalšími jazyky (např. katalánština, řečtina nebo albánština).

Italština[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Italština.

Italština patří mezi románské jazyky, konkrétně mezi východorománské jazyky (spolu s rumunštinou). Je to nejpoužívanější jazyk Itálie a také úřední jazyk Itálie. Jak již bylo zmíněno, tak spisovná italština vychází z toskánského dialektu.

Další románské jazyky[editovat | editovat zdroj]

V Itálii se kromě italštiny mluví mnoha dalšími románskými jazyky, z nichž se ale mnohé někdy berou pouze jako dialekty italštiny.

Mezi oficiálně uznané menšinové románské jazyky patří:

V Itálii se mluví i dalšími románskými jazyky, které se ale často berou pouze jako dialekt italštiny. Jedná se např. o sicilštinu, neapolštinu, romanesco (římský dialekt), ligurštinu, emilijštinu-románština, toskánštinu, lombardštinu nebo benátštinu.

Další uznané jazyky[editovat | editovat zdroj]

Další oficiálně uznané jazyky patří do ostatních podskupin indoevropských jazyků:

Další jazyky[editovat | editovat zdroj]

V Itálii se používají i další jazyky, a to jazyk imigrantů, kteří do Itálie přišli. Mezi nejpoužívanější imigrantské jazyky patří rumunština, arabština, albánština, romština, španělština, čínština, ruština, ukrajinština, srbochorvatština a polština.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Languages of Italy na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]