Holubinka tmavopurpurová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxHolubinka tmavopurpurová
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšehouby (Fungi)
Odděleníhouby stopkovýtrusné (Basidiomycota)
Třídastopkovýtrusé (Basidiomycetes)
Podtřídahouby rouškaté (Agaricomycetidae)
Řádholubinkotvaré (Russulales)
Čeleďholubinkovité (Russulaceae)
Rodholubinka (Russula)
Binomické jméno
Russula fuscorubroides
Bon 1976
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Holubinka tmavopurpurová (Russula fuscorubroides) je druh houby z čeledi holubinkovitých (Russulaceae).

Znaky[editovat | editovat zdroj]

Klobouk je 3-12 cm široký, v mládí polokulovitý postupně přechází na klenutý až plochý se středovou prohlubní. Podvinuté okraje v dospělosti získávají krátké rýhování. Pokožka je matná, po dešti lesklá a lepkavá, barvu má v mládí takřka černou, později temně purpurovou, červeno či hnědofialovou.

Lupeny jsou dle stáří bílé, smetanové až zelenavé, poraněním rezaví, u třeně jsou široce připojené nebo mírně sbíhavé, na klobouku jsou středně hustě uspořádané. Výtrusný prach je smetanový.

Třeň je 3-8 cm dlouhý, válcovitý až kyjovitý, u mladých plodnic na povrchu ojíněný, později jemně podélně vrásčitý, dle stáří uvnitř plný či houbovitý, barvu má růžovou, starorůžovou, růžovopurpurovou až červenofialovou, poraněním rezaví.

Dužnina je bílá či smetanová, pod pokožkou s růžovým nádechem, na řezu a poraněním rezavá, chuťově palčivá, vůně je sladce ovocná, připomínající křížaly.

[1][2][3][4]

Užití[editovat | editovat zdroj]

Nejedlá houba.[2] Dle některých zdrojů jedlá, ale pro svou palčivost vhodná spíše do směsí.[3]

Ekologie[editovat | editovat zdroj]

Od července do listopadu roste tento druh holubinky v jehličnatých lesích s humidním, neutrálním až kyselým podložím, ze stromů preferuje borovice a smrky.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Druh je rozšířen v oblastech Spojeného království, Švýcarska, Německa, Rakouska, Francie, Španělska, Švédska, Slovinska, Estonska, Belgie a Kanady.[5]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Možnost záměny[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Russula fuscorubroides - holubinka tmavopurpurová - myko.cz. www.myko.cz [online]. [cit. 2023-12-15]. Dostupné online. 
  2. a b Holubinka tmavopurpurová - Russula fuscorubroides Bon 1976. www.houbareni.cz [online]. [cit. 2023-12-15]. Dostupné online. 
  3. a b Nahuby.sk - Atlas húb - Russula atropurpurea - plávka tmavopurpurová - holubinka černonachová. www.nahuby.sk [online]. [cit. 2023-12-15]. Dostupné online. 
  4. Russula fuscorubroides - Shroomers. www.shroomers.app [online]. [cit. 2023-12-15]. Dostupné online. (anglicky) [nedostupný zdroj]
  5. Russula fuscorubroides Bon. www.gbif.org [online]. [cit. 2023-12-15]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]