František Mařík (motorista)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
František Mařík
Narození9. srpna 1886
Popovice na Moravě Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí7. května 1948
Praha ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Národnostčeská
Povolánímotorista, podnikatel
PříbuzníMiloš Mařík (syn)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

František Mařík (přezdívaný táta Indiánů, 9. srpna 1886 Popovice na Moravě7. května 1948 Praha) byl český podnikatel, propagátor motocyklového motorismu, obchodní zástupce americké značky motocyklů Indian, majitel prodejního obchodu Indian House, jednoho z největších motosalonů v Praze. Sám byl rovněž vlastníkem několika strojů. nadšeným jezdcem a jedním z hlavních propagátorů motocyklismu v Československu.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Popovicích u Rajhradu v železničářské rodině, původně pocházející ze Soběnova u Kaplice. Po absolvování střední průmyslovky začal pracovat v pražském strojařském závodě Kolben, kvůli dalšímu zaměstnání u Pražské železárenské společnosti provozující hutě na Kladně se se svou manželkou přestěhoval do Újezda u Kladna. Oženil se a založil rodinu.

Motoristou[editovat | editovat zdroj]

František Mařík v rakousko-uherské armádě (1914)
Indian Scout z roku 1920

Mařík byl nadšeným motoristou, odvětví prudce se rozvíjejícího od 90. let 19. století. Okolo roku 1910 zakoupil svůj první motocykl značky Rössler a Jauernig, z důvodu častých poruch pak roku 1912 pořídil stroj NSU. Pak roku 1913 si u pražské firmy Chlad a V. Paleček pořídil stroj značky Indian, S nímž na motoristických závodech v Jílovišti u Prahy zvítězil B. Kadrna. Později stroj pro firmu Chlad a Paleček ochotně dovážel na předváděcí jízdy.

Po začátku první světové války byl Mařík odveden do Císařské armády.a sloužil u jednotky obrněných vozidel na východní frontě, později pak jako vedoucí opraven armádních vozů v Praze.

Podnikání[editovat | editovat zdroj]

Po vzniku Československa se rozhodl stát se prodejcem motocyklů a roku 1919 se stal obchodním zástupcem značky Indian v ČSR, později rozšířeného také o střední a jihovýchodní Evropu. Po původních prodejnách na pražské Letné a na Novém Městě přesídlil roku 1926 do velkého objektu v Nádražní ulici č. 46 (později 76) na Smíchově, kde vybudoval tzv. Indian House, prodejní salón se servisní opravnou. Firma měla v době největšího rozmachu 48 smluvních prodejců strojů Indian, dostání zde byly také zahraniční modely motocyklů (Neracar, Cleveland, DKW, Humber či domácí JAWA), posléze též motorových člunů a osobních vozů (Bugatti, Stutz, Amilcar, Berliet, ...). Celkem firma za svou existenci prodala, především v ČSR, přes 5000 motocyklů, z nichž čtyři tisíce nesly značku Indian.

Exhibiční jízda Františka Maříka na Indianu, Výstaviště, 1920

Mařík byl rovněž propagátorem motorsportu a organizátorem celé řady předváděcích akcí, kterých se osobně jako jezdec účastnil. Roku 1922 začal vydávat magazín Motocykl, první periodikum v Československu zaměřené na motocyklový sport. Zapůjčil rovněž čtyři motocykly Indian pražskému četnickému sboru, který po jejich osvědčení se ve službě zakoupil v jedenácti kusech, což vedlo k vytvoření první policejní motocyklové jednotky v ČSR.

Vinou Velké hospodářské krize v letech 19291933 se Maříkova firma dostala do finančních problémů a v roce 1933 se ocitla v úpadku, což Maříkovi přivodilo psychické problémy. Ještě téhož roku byla jeho synem Milošem založena nová firma M. a F. Mařík, která se zabývala stejnou prodejní činností až do roku 1948.

Po převzetí moci ve státě komunistickou stranou v Československu v únoru 1948 byla rodinná firma znárodněna a Maříkovi přišli o většinu svého podnikatelského i soukromého majetku.

Výlet motocyklem na Sněžku 1921 (zleva Mařík, Desenský, Schreier, Jiřínský)

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

František Mařík zemřel 7. května 1948 na srdeční selhání, příčinou mohlo být též psychické vypětí z definitivní ztráty rodinného podniku.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]