Boheminium

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Boheminium
Model hradu a zámku Bečov nad Teplou
Model hradu a zámku Bečov nad Teplou
LokalitaMariánské Lázně, ČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Prezentace Boheminia na Regiontour 2010

Park Boheminium je turistický naučně-poznávací park na východním okraji Mariánských Lázní. Leží v nadmořské výšce 750 metrů, asi 1 kilometr od centra města, poblíž hotelu Krakonoš. Vede k němu lanová dráha, poblíž se nachází i konečná stanice městských autobusových linek. Rozprostírá se na ploše 6 hektarů a ročně ho navštíví kolem 100 tisíc návštěvníků. V roce 2018 navštívilo park 132 tisíc turistů.[1] Řadí se tak mezi nejnavštěvovanější atrakce celého Karlovarského kraje. K roku 2019 nabízí expozici více než 70 zmenšenin významných českých památek, jako jsou hrady, zámky či rozhledny.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Park byl pro veřejnost otevřen v červnu 1999 pod názvem Miniaturpark. Prvním modelářským průkopníkem byl Jan Stehlík, tvůrce první miniatury zámku Červená Lhota v měřítku 1:25. Expozice obsahovala 6 modelů – zámek Červená Lhota, vrch Krakonoš, starobylou rotundu sv. Jiří na hoře Říp, katedrálu sv. Mikuláše s Černou věží, Staré bělidlo s vodním mlýnem a tažný remorkér Bivoj. Park rychle nabýval oblíbenosti u zákazníků, v roce 2002 se však zavřel z důvodu úpadkového řízení a zájmu developerů o pozemek. Firma se nakonec udržela a v červnu 2003 byl park znovu otevřen.

První velký model památky UNESCO, poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené Hoře u Žďáru nad Sázavou, byl představen na podzim 2003. V té době se také park přejmenoval na současný název Boheminium.

V roce 2005[zdroj⁠?] přibyly na nejvyšším místě parku modely libereckého Ještědu a kynžvartského zámku. O rok později se park objevil v cestovatelském pořadu České televize Toulavá kamera. V lednu 2009 byl na veletrhu cestovního ruchu RegiontourBrně představen model hradu Karlštejn, který se poté také zařadil do expozice parku.

V roce 2010 podpořilo Boheminium i město Mariánské Lázně, odkoupilo pozemek z konkursního řízení do svého majetku. Společnost Boheminium Mariánské Lázně, s.r.o., se od 1. ledna 2011 stala nájemcem nemovitosti města a na vlastní náklady investuje do provozu, rozvoje i tvorby dalších modelů českých památek.[zdroj⁠?] Mariánskolázeňská modelářská dílna má již dvacetiletou praxi a patří mezi nejlepší v oboru.[zdroj⁠?]

V roce 2011 Park Boheminium započal spolupráci s věznicí v Horním Slavkově, od té doby se tamější vězni podílí na výrobě modelů, ať už přípravou dílčích komponent nebo i tvorbou celých miniatur pod autorským vedením.

Každým rokem se park nadále rozrůstá a v areálu je již přes 70 miniatur, všechny s informační podporou v češtině a dalších třech světových jazycích. Popularita parku rok od roku roste a dnes je jedinou atrakcí svého druhu na území České republiky a čtvrtým největším parkem miniatur v Evropě. Pěší cesty se táhnou v délce 2,8 kilometrů, doporučená doba prohlídky jsou 2-3 hodiny. Park je otevřen celoročně od 10 do 18 hodin, v období prázdnin do 19 hodin.

Seznam miniatur[editovat | editovat zdroj]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Návštěvnost parku Boheminium v roce 2018 [online]. Park Boheminium [cit. 2020-02-09]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]