Ádám Récsey

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ádám Récsey
Narození10. února 1775
Ighiu
Úmrtí26. října 1852 (ve věku 77 let)
Vídeň
Povolánídůstojník a politik
Oceněnírytíř Vojenského řádu Marie Terezie
rytíř velkokříže Řádu svatého Řehoře Velikého
Řád sv. Anny 3. třídy
Řád železné koruny 2. třídy
Order of Saint George and Reunion
RodičeJózsef Récsey de Récse a Erzsébet Kapronczai
Funkceminister of the counter cabinet (1848)
PodpisÁdám Récsey – podpis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ádám baron Récsey de Récse (maďarsky récsei báró Récsey Ádám; 10. února 1775 Ighiu26. října 1852 Vídeň) byl maďarský voják habsburské císařské armády. Císař Ferdinand I. ho během revoluce roku 1848 jmenoval uherským premiérem, ale již za čtyři dny Récsey rezignoval, když vypuklo povstání ve Vídni. Ve funkci byl od 3. do 7. října. Do seznamu maďarských premiérů není někdy započítáván, neboť jeho jmenování bylo proti vůli maďarských povstalců a uherského sněmu. Je-li započítán, je jediným maďarským premiérem v historii, který se narodil ještě v 18. století.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v sedmihradské šlechtické rodině. Roku 1789 vstoupil do císařské armády. Účastnil se francouzských revolučních válek a napoleonských válek proti Francii. Mimo jiné bojoval v bitvách u Drážďan, Chlumce a Lipska. Za své služby byl císařem Františkem I. jmenován baronem. Na konci napoleonských válek byl povýšen na plukovníka a byl vyznamenán nejvyšším řádem pro habsburské císařské vojáky, vojenským řádem Marie Terezie. V roce 1820 byl jmenován velitelem brigády v Itálii v hodnosti generálmajora. V roce 1831 byl povýšen na polního podmaršála a stal se velitelem divize. V letech 1839–1846 zastával funkci zemského velitele v Haliči. Byl povýšen na polního zbrojmistra v roce 1846 a poté působil u vídeňského dvora v čestné hodnosti kapitán-poručíka uherské královské gardy.

Během maďarské revoluce v roce 1848, která se rychle stala protihabsburskou, zůstal Récsey loajálním zastáncem císařského dvora ve Vídni. 1. října 1848 se rakouský ministr-prezident Johann von Wessenberg-Ampringen při jednání s maďarským premiérem Lajosem Batthyánym neúspěšně pokusil dosáhnout jmenování Récseyho ministrem zahraničí v revolučním maďarském kabinetu. Po rezignaci Batthyányho jmenoval Ferdinand Récseyho předsedou vlády, avšak protiústavním způsobem. Pominul také existenci Výboru národní obrany Lajose Kossutha, který převzal roli vlády po rozpuštění Batthyányho kabinetu. Někteří historici tvrdí, že Récsey neochotně přijal pozici premiéra na oplátku za prominutí svého dluhu u rakouského dvora.[1]

Jako „předseda vlády“ Récsey kontrasignoval Ferdinandův reskript o rozpuštění maďarského sněmu, o zavedení stanného práva v Uhrách a o jmenování Josipa Jelačiće vojenským správcem Uher. 6. října se vídeňský dav vzbouřil proti císařské rodině. Ferdinand 7. října uprchl se svým dvorem do Olomouce. Récsey toho dne rezignoval na svou funkci. Maďarský sněm se rozhodl vznést žalobu proti Récseymu na svém plenárním zasedání 7.–9. října. Récsey byl zajat povstalci ve Vídni 11. října. Po potlačení povstání na začátku listopadu 1848 byl osvobozen. Z armády odešel do důchodu v roce 1850.[2]

Tituly a ocenění[editovat | editovat zdroj]

Jako potomek staré šlechtické rodiny získal již v mládí titul c. k. komořího a ve funkci zemského velitele v Haliči obdržel titul c. k. tajného rady s nárokem na oslovení Excelence. Kromě zmíněného Řádu Marie Terezie byl nositelem Řádu železné koruny, několik dalších vyznamenání získal od zahraničních panovníků, byl rytířem ruského Řádu sv. Vladimíra a nositelem velkokříže sicilského Řádu sv. Jiří. Od roku 1827 byl čestným majitelem pěšího pluku č. 2 a během svého působení v Haliči získal čestné občanství ve Lvově.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ádám Récsey na anglické Wikipedii.

  1. STRANDMANN, Hartmut Pogge von; EVANS, Robert John Weston. The Revolutions in Europe, 1848-1849: From Reform to Reaction. [s.l.]: Oxford University Press 268 s. Dostupné online. ISBN 978-0-19-924997-8. (anglicky) Google-Books-ID: Emb9EKAzeE8C. 
  2. Récsey Ádám, báró | Magyar életrajzi lexikon | Kézikönyvtár. www.arcanum.com [online]. [cit. 2023-12-17]. Dostupné online. (maďarsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]