Čičilaki

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Čičilaki

Čičilaki je vánoční dekorace používaná v Gruzii. Vyrábí se z dlouhých rovných větví lísky nebo ořešáku, z nichž se ostrým nožem po délce strouhají četné dlouhé tenké hobliny, které zůstávají nahoře spojeny s větví a kroutí se podél ní, takže podle lidového podání připomínají vousy svatého Basila. Čičilaki může být vysoké 20 centimetrů až tři metry.

Hotové čičilaki, které se dá v gruzínských městech zakoupit i na předvánočních trzích, se ozdobí obdobně jako vánoční stromek – zavěšuje se na ně například sušené ovoce a listí břečťanu. V domácnosti zůstává do dne před svátkem Epifanie, kde je podle tradice slavnostně spáleno, což má dům zbavit všeho zlého.

Čičilaki je rozšířeno především na černomořském pobřeží Gruzie. V období, kdy byla Gruzie součástí Sovětského svazu, byl jejich prodej jakožto náboženského symbolu zakázán.[1] K rostoucí popularitě čičilaki vedou i vysoké pokuty, které gruzínská vláda zavedla za kácení živých stromů ve snaze zastavit odlesňování země.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Postřehy odjinud: Gruzie očima Petra Voldána. Česká televize [online]. [cit. 2020-01-25]. Dostupné online. 
  2. TISCALI.CZ. Vánoční jedle tu má domov. A přesto stojí měsíční plat. Tiscali.cz [online]. [cit. 2020-01-25]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]