Wikipedista:Gampe/Archiv diskuse 2017

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

This Month in GLAM: December 2016[editovat | editovat zdroj]





Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

Národní umělci - vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

Odznak Hvězdy 316ti
Já, Marvinus nížepodespaný, na dobrou radu a vnuknutí, jsem se rozhodl udělit Vám, kolegovi Gampemu, wikipedistovi, zvláštní vyznamenání, tuto do purpurova zbarvenou Hvězdu 316ti (kterou můžete používat podle libosti při dodržení licenčních podmínek), za zvláštní přínos při tvorbě textů týkající se tří set šestnácti československých národních umělců. Vyznamenání uděluji při příležitosti založení poslední biografie chybějící národní umělkyni 18. 1. 2017 (Margita Česányiová), resp. doplnění posledního národního umělce (Oto Ferenczy) do kategorie o den později. Nechť o tomto udělení a právu navždy (dokud nebude smazána či zneviditelněna) svědčí tato editace Vaší diskusní stránky. Tak se stalo v sobotu před Obrácením sv. Pavla, jeden a dvacátého dne měsíce januára (což je shodou okolností den, kdy zesnul V. I. Lenin, ale to s tím nesouvisí) roku dvoutisícého, nadto desátého a ještě k tomu sedmého.

Marvinus

Poučení: Proti udělení není odvolání ("co se stalo, stalo se"), v případě nezájmu ji je možno vrátit na Wikimedia Commons.

Administrativní dodatek: Toto vyznamenání si zaslouží i další wikipedisté (ti, co založili a rozšířili více než jeden článek o národním umělci, seznam či článek), znám tato jména: MiroslavJosef (vícero oborů, slovenská divize), Davcza (politici-národní umělci), Tomáš Páv (hudba), Vrba (literatura), Pan BMP (našel Ferenczyho a pár sochařů). Pokud Vás někdo další napadne (už teď vím, že při takto široké definici jich bude hódně), tak budu rád, pokud mě upozorníte (kdyby jste obzvlášť chtěl udělovat, můžete, ovšem je to pouze mimořádné - zatím retrospektivní - vyznamenání, které vzniká touto editací). Doufám, že Vám vyznamenání udělá radost, a to i přes to, že se v poslední době jimi přímo nezabýváte. --marv1N (diskuse) 21. 1. 2017, 19:59 (CET)

Děkuji! Pokud jsem pro toto téma nějak přispěl, jsem velmi potěšen. --Gampe (diskuse) 21. 1. 2017, 21:41 (CET)

August Krumholz[editovat | editovat zdroj]

Dobrý den,

mám jenom otázku, zda jste Vy vytvořil heslo AUGUST KRUMHOLZ. Měla bych otázku ohledně té špionážní činnosti, kterou jste popsal :) Kloty (diskuse) 2. 2. 2017, 12:58 (CET)

Dobrý den, máte tam odkazy přímo na rakouské a české novinové články, kde se o tom píše. Víc nevíme. S pozdravem --Gampe (diskuse) 2. 2. 2017, 17:10 (CET)

Jde mi.o neco teochu jineho :) Pracuji v novinach a oobjevu bych rada napsala kraticky clanek :) Nerada.bych ale objev uvadela jako svůj... Mela bych na Vas tedy jen asi dve otazky, pokud by Vam to nevadilo... Muj mail je mirka.salavova@mafra.cz :) Budu rada, kdyz se mi ozvete :) Kloty (diskuse) 2. 2. 2017, 17:28 (CET)

Práce na tématech , které jsme dělaly spolu[editovat | editovat zdroj]

Buďte tak laskav a usměrněte tam ty typy, kteří se pletou - a to nevhodně - do různých článků. Nemají nic jiného na práci ? Co se týče Šhejka Kataru, tak jsme neměli ve středu dost času na to, abychom připojili Reference, kterých na italké a anglické wikipedii jsou značné. Zdravím a doufám, že se ve středu zase potkáme, abychom toto mohli doplnit. Bez Vás to nezvládnu. Mám připravené i další články.--Conkova Cognetti Kvetoslava (diskuse) 3. 2. 2017, 11:32 (CET)

Dobrý den, práce na wikipedii je prací kolektivní. Prosím Žádné osobní útoky, předpokládejte dobrou vůli a pokuste se zjistit, v čem se Vám ostatní snaží poradit či pomoci. Rád Vám s tím na příštím klubu Wikipedie poradím či pomůžu. Zdraví --Gampe (diskuse) 3. 2. 2017, 12:55 (CET)

Pozdrav[editovat | editovat zdroj]

Doufám že se ve středu zase uvidíme abychom dokončili článek o tom zesnulém Šejkovi Kataru. Už jsem poopravila přeložený text, ale nestihli jsme vložit ani reference ani fotky. Zdravím !--109.81.208.4 6. 2. 2017, 13:54 (CET)

This Month in GLAM: January 2017[editovat | editovat zdroj]





Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

Vjačeslav Kondratjev[editovat | editovat zdroj]

Dobrý den, děkuji Vám za první informace v článku Vjačeslav Kondratjev. Bohužel jeho rozsah nebo zpracování zatím nedosahuje ani minimální nutné délky. Pokuste se prosím text článku rozšířit alespoň do té míry, abychom jej mohli zařadit mezi články k rozšíření. Pokud se nám to ani společnými silami nepodaří, po sedmi dnech se rozhodneme, zda pro udržení kvality Wikipedie není vhodnější takový článek úplně odstranit; tento proces se nazývá Odložené smazání. Děkuji za pochopení. --Jvs 9. 2. 2017, 12:28 (CET)

Zdar Gampe, tak jsem ti tam k němu něco málo napsal. Snad jsem si tam nevymyslel nějaké nesmysly ;-) Jedudědek (diskuse) 16. 2. 2017, 11:21 (CET)
Díky tobě i Zbrnajsemovi! Narazil jsem na toto jméno jen v souvislosti s překladatelkou Věrou Kubíčkovou a ve slovníku sovětských spisovatelů není. Ještě jednou díky oběma! --Gampe (diskuse) 16. 2. 2017, 13:43 (CET)

10. let běhu WikiProjektu Fotografování - pojďme to oslavit[editovat | editovat zdroj]

Ahoj, rád bych tě pozval na oslavu tak trochu utajeného výročí, 10 let fungování WikiProjektu Fotografování, která proběhne na wikisrazu 20. února 2017 v podniku Respublica v Praze. Je to až k nevíře, že ten projekt běží samospádem tak dlouho a to díky nadšencům, kteří pořizují fotografie světa okolo sebe - tedy jinými slovy, i díky tvému úsilí :) Za těch 10 let se nám podařilo vyfotografovat spoustu míst a předmětů (samozřejmě v posledních letech hlavně díky řadě nástupců tohoto projektu), vlivem čehož je česká Wikipedie mnohem zajímavějším a barvitějším dílem. A to je něco, co si určitě malou oslavu zaslouží :)

Budeme s Packou moc rádi, když se na oslavu sejdeme v hojném počtu a společně zavzpomínáme na naše počátky, úspěchy či srandovní historky z fotografování ;) Budu se těšit případně na viděnou. --Chmee2 (diskuse) 13. 2. 2017, 17:12 (CET)

This Month in GLAM: February 2017[editovat | editovat zdroj]





Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

Adolf Strauss (nácek)[editovat | editovat zdroj]

Jen klid, kolego.--RomanM82 (diskuse) 19. 3. 2017, 13:21 (CET)

V tom je nějaké nedorozumění nebo bůhví co. Dal jsem upozornění na NS. --Zbrnajsem (diskuse) 19. 3. 2017, 18:49 (CET)

Těžký den? ([1], [2], [3], [4]) --Vlout (diskuse) 19. 3. 2017, 19:33 (CET)

Den je docela v pohodě. Ten rozlišovač mi připadal výstižný. --Gampe (diskuse) 19. 3. 2017, 19:48 (CET)
Ale tak zkušnému wikipedistovi muselo být jasné, že to neprojde. Ale proč si občas nezaprovokovat, že. Vždyť Wikipedie je svobodná. --Perid (diskuse) 19. 3. 2017, 19:58 (CET)
Jen jsem to zkusil... --Gampe (diskuse) 19. 3. 2017, 20:00 (CET)

Univerzální měřická kamera[editovat | editovat zdroj]

Ahoj, zrovna jsem přidával potvrzení k souborům v commons:Category:UMK 101318, chci se zeptat soubory č. 5521 a 5522 jsi vůbec nenahrával? Díky --Mates (diskuse) 21. 3. 2017, 22:21 (CET)

Souhlas, fotky č. 5521 a 5522 nejsou. Dík za pozornost! --Gampe (diskuse) 23. 3. 2017, 07:27 (CET)

Související články[editovat | editovat zdroj]

Přesunuto na Diskuse:Soupis památek#Související články. --Gampe (diskuse) 24. 3. 2017, 06:16 (CET)

This Month in GLAM: March 2017[editovat | editovat zdroj]





Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

Reportáž pro ČT[editovat | editovat zdroj]

Kdy se to bude vysílat v TV? OJJ, Diskuse 3. 5. 2017, 05:40 (CEST)

Dnes (3. 9.) ráno kratičký vstup ve Studiu 6 (asi v 7:20), dopoledne pak točíme reportáž. V jakém rozsahu a kde to zatím nevím, něco by se snad mělo objevit v Událostech. Dám vědět. --Gampe (diskuse) 3. 5. 2017, 05:53 (CEST)
Odkazy budou zde, až budou linky--Gampe (diskuse) 3. 5. 2017, 10:57 (CEST)

This Month in GLAM: April 2017[editovat | editovat zdroj]





Headlines
  • Argentina report: End of contest, new heritaged donated and digitizing workshop
  • Basque Country report: Students working on literature with new Wikipedian in Residence
  • Belgium report: Brussels writing weeks; Dutch Language Union workshop; Civic Lab Brussels start; Edit-a-thon Leuven
  • Brazil report: Wikimedia Conference, gender and International collaboration
  • Germany report: You may only harvest after putting a grain
  • Ghana report: GLAM Ghana duly launched
  • Italy report: Open Data for Cultural Heritage
  • Macedonia report: 12 Peaks hiking challenge
  • Netherlands report: The Netherlands and the World: Photo hunt Chinsurah; Photohunt public library Tilburg; Wikipedian in Residence for UNESCO's Memory of the World programme in the Netherlands; Picture books from Koninklijke Bibliotheek
  • Spain report: Management and dissemination of cultural heritage
  • Sweden report: GLAM-EduWiki collaboration awarded Pedagogy Award of the year at Swedish museums; Connected Open Heritage
  • UK report: Bio-Medical History Residences
  • USA report: New connections at the Library of Congress and Smithsonian
  • Wikipedia Library report: Books & Bytes
  • Wikidata report: Federation and new datatypes
  • WMF GLAM report: DPLAFest and Beyond
  • Calendar: May's GLAM events
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

Loučení s Oktaviánem nebo s MET?[editovat | editovat zdroj]

Dobrý den, kolego Gampe. Bohužel jsem to neviděl. Otázka: Poměrně mladá E. Garanča se snad loučila s rolí Oktaviána na MET, ale ne celkově s tou pro ni vhodnou rolí nebo dokonce s MET. Z Vaší formulace to nevyplývá. --Zbrnajsem (diskuse) 14. 5. 2017, 10:13 (CEST)

E. Garanča se loučila s rolí Oktaviána, kterou už zpívá 17 let a 2 měsíce, což je jeho věk podle libretisty. Nechává to mladším. První moje formulace byla zavádějící, ale už jsem to opravil. Jinak to budou ještě opakovat a tohle představení podle mě setsakra stojí za vidění a slyšení! --Gampe (diskuse) 14. 5. 2017, 13:31 (CEST)
Díky za vysvětlení. --Zbrnajsem (diskuse) 14. 5. 2017, 14:09 (CEST)
Jinak ale mám smůlu, do toho kina v Praze 21. května z „technických důvodů“ jít nemůžu. Snad se mi podaří sehnat DVD z toho představení v MET. Renée F. jsem vždy zbožňoval (a taky viděl). E. Garanču jsem viděl a slyšel v televizi jako Giovannu Seymour v „Anna Bolena“, tam byli také Anna Netrebko a Ildebrando d´Archangelo (jako Enrico - Henry VIII). Velké hlasy, velké zážitky. Není mi jasné, proč Elīna G. již nechce zpívat Oktaviána. Mládí nehraje v jejím případě zatím roli, taková krasavice! Renée Fleming nikdo nenahradí. Máte její CD z roku 2000, s názvem jednoduše Renée nebo Renée Fleming? Ohromující výkon, její Casta diva bere dech. Celkem 14 árií, seznam snadno najdete. Dirigentem byl Sir Charles Mackerras, již zesnulý Australan, který před neslavným únorem (a snad i krátce po něm) studoval v Praze u Václava Talicha. Ale Rusalku tam Renée nezpívá, pouze italské a francouzské árie. --Zbrnajsem (diskuse) 14. 5. 2017, 14:23 (CEST)
Ještě něco. Někde jsem četl, že Renée Fleming dementovala zprávu, že by už nikdy neměla zpívat na MET. Nedávno zpívala na koncertě v Schönbrunnském parku. A to Dvořáka (Armida = Za plachou gazelou či jak to je, Rusalka) a Rachmaninovy písně (rusky). --Zbrnajsem (diskuse) 7. 6. 2017, 22:21 (CEST)

Bedřich Hacar[editovat | editovat zdroj]

Ahoj. Všimnul jsem si ho, když jsem zakládal článek Sarajevo (nádraží), resp. když jsem zkouknul dokument ČT Šumná města, který se Sarajevem zabýval. Článek na wiki neměl (jen na hsb.wiki, paradoxně), tak jsem ho založil. Cosi mi říká, že ti to téma bude blízké, tak se na to podívej a klidně něco připiš ;-) Aktron (|) 7. 6. 2017, 22:15 (CEST)

This Month in GLAM: May 2017[editovat | editovat zdroj]





Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

This Month in GLAM: June 2017[editovat | editovat zdroj]





Headlines


Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

WikiProjekt Litovel[editovat | editovat zdroj]

Ahoj,

uvádím odkaz na založený WP:WikiProjekt Litovel.

--Jan.Kamenicek (diskuse) 27. 7. 2017, 09:15 (CEST)

Elgar[editovat | editovat zdroj]

Dobrý večer, kolego Gampe. Nevím, zda Vás to bude zajímat a zda Vás s tím mohu obtěžovat. Poslouchal jsem dnes rádio, a tam probírali celé dvě hodiny dopodrobna Violoncellový koncert e moll, op.85 (1918-1919) od Edwarda Elgara. A jedna z ukázek byla s cellistkou Jacqueline du Pré, a sice z Prahy v roce 1967. V jejím článku o tom není ani slovo. Ten článek bych rád rozšířil, ale teď se k tomu nedostanu. Elgara ovšem také. Nemohl byste se nějak dopátrat zdrojů o tom jejím pražském koncertu? Nebude to lehké, rok 1967 ... Pochopitelně by to byl potom Váš zdroj a Vaše téma. P.S. Včera jsem viděl a slyšel sopranistku a harfenistku Hanu Blažíkovou. Ta má svůj článek ... Zdravím Vás, --Zbrnajsem (diskuse) 30. 7. 2017, 19:26 (CEST)

@Zbrnajsem:Zkusím to, ale nebude to hned. Tušíte něco o orchestru, dirigentovi či místě? Jinak vlastnění zdrojů a témat je jeden ze smrtelných hříchů wikipedisty! --Gampe (diskuse) 30. 7. 2017, 19:47 (CEST)
@Zbrnajsem:Je to tam, ještě zkusím zjistit přažské podrobnosti. --Gampe (diskuse) 30. 7. 2017, 20:41 (CEST)

This Month in GLAM: July 2017[editovat | editovat zdroj]





Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

This Month in GLAM: August 2017[editovat | editovat zdroj]





Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

Roman Karl Scholz - Goneril[editovat | editovat zdroj]

Dobrý den, nebylo by vhodnější vyčlenit onu pasáž, Goneril, již do samostatného článku? Zdraví, --Protestant (diskuse) 17. 9. 2017, 20:28 (CEST)

Díky za reakci, zatím myslím, že ne, ale budu o tom během wikidovolené přemýšlet. Zdraví --Gampe (diskuse) 17. 9. 2017, 20:55 (CEST)

Karel Tomsa[editovat | editovat zdroj]

Ahoj, neměl bys ve svém archivu náhodou fotografii využitelnou v článku Karel Tomsa. Jen se ptám… :-) --Jan Polák (diskuse) 27. 9. 2017, 22:53 (CEST)

Ve svém archivu ho nemám, ale zkusím ho sehnat. --Gampe (diskuse) 30. 9. 2017, 19:05 (CEST)

This Month in GLAM: September 2017[editovat | editovat zdroj]





Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

Commonscat[editovat | editovat zdroj]

Ahoj, nepoužívej prosím pro odkazování na kategorie na Commons parametr commons, nýbrž commonscat. Opravil jsem to zde. Díky, --Vojtěch Dostál (diskuse) 15. 10. 2017, 18:53 (CEST)

Neuvědomil jsem si, že jsou tam dva různé commonsovské parametry, díky za upozornění. --Gampe (diskuse) 15. 10. 2017, 20:14 (CEST)

This Month in GLAM: October 2017[editovat | editovat zdroj]





Headlines
  • Australia and New Zealand report: Adding Australian women in research to Wikipedia
  • Brazil report: Integrating Wikimedia projects into the Brazilian National Archives GLAM
  • Bulgaria report: Botevgrad became the first wikitown in Bulgaria
  • France report: Wiki Loves Monuments; Opérations Libres
  • Germany report: GLAMorous activities in October
  • Italy report: Experts training on GLAM projects
  • Serbia report: Wikipedian in residence at Historical Archives of Subotica; Model of a grain of wheat exlusivly digitized for Wikimedia Commons; Cooperation of the Ministry of Culture and Information and Wikimedia Serbia - GLAM presentations and workshops for museums, archives and libraries
  • Spain report: Women Writers Day
  • Sweden report: Swedish Performing Arts Agency; Connected Open Heritage; Internetmuseum; More Working life museums
  • UK report: Scotland's Libraries & Hidden Gems
  • Ukraine report: Wikitraining for Librarians; Library Donation
  • USA report: trick or treat
  • Wikidata report: WikidataCon & Birthday
  • WMF GLAM report: News about Structured Commons!
  • Calendar: November's GLAM events
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.


Nové fotočlánky[editovat | editovat zdroj]

Gampe, díky za články!!! Edituju na wiki jednou za rok, a hned konflikt, to jsem se zapotil... asi 2 hodiny práce!!! Ufff, dobře to dopadlo...

Já než odmažu odkazy z nových čl., tak je ještě dám do archivu, aby se to neztratilo... https://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedie:WikiProjekt_Fotografie/Nov%C3%A9_%C4%8Dl%C3%A1nky#2017 Díky za spolupráci, Vít.--Svajcr (diskuse) 17. 11. 2017, 12:10 (CET)

Já děkuji tobě. --Gampe (diskuse) 17. 11. 2017, 12:39 (CET)

Kostel[editovat | editovat zdroj]

Ahoj, hele nic tady co se týče dětí a jejich dárků nevidím. Kde si to našel? Aktron (|) 25. 11. 2017, 11:38 (CET)

Ta zmínka je tady: "Sačuvan je običaj paljenja velike vatre pred crkvom na blagdan svetice – 13. prosinca i darivanje djece darom skrivenim u čarapi" Mně není jasné, zda dárky děti hledají na způsob velikonočního zajíce, nebo co... Moc děkuju! --Gampe (diskuse) 25. 11. 2017, 12:10 (CET)

This Month in GLAM: November 2017[editovat | editovat zdroj]





Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

August Hemerka[editovat | editovat zdroj]

Ahoj kolego, shrnutí posledního příspěvku +Živnostenská anka se Ti opravdu povedlo. Díky za tu, byť jistě nechtěnou, trochu humoru. Přeji Ti hezký zbytek víkendu i nadcházející radostno.--Feťour (diskuse) 10. 12. 2017, 09:31 (CET)