Svatopluk Koníček

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svatopluk Koníček
Svatopluk Koníček (okolo roku 1910)
Svatopluk Koníček (okolo roku 1910)
Předseda Českého komitétu v Moskvě
Ve funkci:
1914 – ?
Předchůdcefunkce vznikla
Nástupce?

Narození1866
Vídeň
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí1931 (ve věku 64–65 let)
Moskva
Sovětský svazSovětský svaz Sovětský svaz
Profesepodnikatel, knihkupec, politik a novinář
CommonsSvatopluk Koníček-Horský
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Svatopluk Koníček (též Svatopluk Koníček-Horský, 1866 Vídeň1931 Moskva[1]) byl český politik, novinář, podnikatel a knihkupec dlouhodobě žijící a působící v Rusku, posléze člen tzv. Prvního československého odboje. Po začátku první světové války se zasadil o vznik československých legií v Rusku. Jakožto monarchista a carofil se následně rozešel s pojetím české, respektive československé, samostatnosti skupiny okolo Tomáše Garrigue Masaryka, která usilovala o vznik samostatné československé republiky, a po politickém kolapsu Ruského impéria roku 1917 se ocitl mimo hlavní dění prvního čs. odboje.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodil se ve Vídni do české rodiny, pocházející z Klenic u Hradce Králové.[2] Vychodil německé školy, nadále se však identifikoval s českými kulturními kořeny. Absolvoval vyšší rolnickou školu, poté žil a pracoval v Uhrách a na pozdějším Slovensku. Roku 1899 se přestěhoval do Moskvy,[3] kde provozoval knihkupectví a inzerentní kancelář. Zde se zapojoval zdejšího českého krajanského života: roku 1909 se zde mj. stal předsedou zdejšího carofilsky orientovaného spolku Slávie.[4]

První československý odboj v Rusku[editovat | editovat zdroj]

Čs. deputace přijatá carem Mikulášem II. v Carském Selu (1914) Czech deputation which visited tsar Nicolas II in Tsarskoye Selo on 17th September 1914 (leftː Jozef Miloslav Országh, Jiří Klecanda, Otakar Červený, S. Koníček
Čs. deputace přijatá carem Mikulášem II. v Carském Selu 17. září 1914 (zlevaː Jozef Miloslav Országh, Jiří Klecanda, Otakar Červený, Svatopluk Koníček-Horský)

Zde se jakožto český vlastenec rovněž zapojil do života a struktur české komunity v Moskvě, jednoho z největších měst tehdejšího Ruského impéria.

Poté, co roku 1914 vyhlásilo Rusko válku Rakousku-Uhersku a došlo k napadení Srbského království, zapojil se do aktivit spějících k československé samostatnosti. Podílel se na vzniku Českého komitétu v Moskvě, sdružením českých krajanských spolků ve městě, jehož byl zvolen předsedou. Organizace se následně začala koordinovat s ústředími v Petrohradě, Varšavě a Kyjevě. Spoluinicioval vznik české dobrovolnické Husitské legie v ruské armádě z řad česko-ruských krajanů. Ve věci jejího zřízení byl v srpnu 1914 spolu s Aloisem Tučkem, ředitelem zdejší filiálky české automobilky Laurin & Klement, a Antonínem Hrabětem, přijat na audienci u cara Mikuláše II. Následná koordinace s dalšími krajanskými centry zajistila vznik České družiny, dobrovolnického praporu českých a slovenských vojáků v ruské armádě.

Josef Dürich, vůdčí osobnost českých krajanů v Kyjevě, jeden z hlavních politických oponentů T. G. Masaryka

V říjnu 1914 byl českou krajanskou odbojovou skupinou vyslán na cestu po Evropě, kde se měl setkat se zdejšími krajanskými spolky a informovat je o aktivitách v Rusku. Pod jménem Svatopluk Horský cestoval ke krajanům do Kyjeva, Oděsy, poté cestoval do Rumunska, Bulharska, Srbska, následně pak do Itálie, Francie a Švýcarska. Ve Francii založil a vydával časopis L'Indépendence tcheque.[5] Na jaře 1915 pak odcestoval do Spojených států. Vystupoval s mandátem předsedy českých spolků v Moskvě a spoluiniciátora Husitské legie jako řečník, byl autorem pamfletů a novinových článků burcujících k odboji proti Rakousku-Uhersku. V únoru 1917 se zúčastnil druhého sjezdu zástupců krajanských spolků na Rusi z Petrohradu, Moskvy, Varšavy a Kyjeva.

Reprezentoval přitom konzervativní rusofilní pojetí české, resp. československé, samostatnosti v podobě vytvoření českého knížectví pod ochranou Ruska, zastávané též v Kyjevě usídleným Josefem Dürichem. Posléze se tak spolu s Dürichovou skupinou dostával do sporů s představiteli a příznivci exilové skupiny Tomáše Garrigue Masaryka, Edvarda Beneše a Milana Rastislava Štefánika prosazující republikánský model samostatného Československa. Toto pojetí posléze převážilo i mezi představiteli českých krajanských spolků na Rusi, reprezentovaných mj. Bohdanem Pavlů, Jiřím Klecandou či Bohumilem Čermákem, umocněné pak Únorovou revolucí začátkem roku 1917 a postupným rozpadem carského Ruska dovršeného socialistickým převratem a vytvořením komunistické vlády v Moskvě v listopadu téhož roku.

Posléze se pak stáhl z dalších politických aktivit.

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Svatopluk Koníček zemřel roku 1931 v Moskvě ve věku 64 nebo 65 let.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. GALANDAUER, Jan. Slovník prvního československého odboje, 1914-1918. [s.l.]: Historický ústav armády České republiky 180 s. Dostupné online. ISBN 978-80-900677-7-6. Google-Books-ID: SM95AAAAMAAJ. 
  2. Naše revoluce. [s.l.]: Nákladem Čsl. obce legionářské 494 s. Dostupné online. Google-Books-ID: UHoOAQAAMAAJ. 
  3. MASARYK, Tomáš Garrigue; BENEŠ, Edvard. Korespondence T.G. Masaryk-Edvard Beneš 1914-1918. [s.l.]: Masarykův ústav AV ČR 364 s. Dostupné online. ISBN 978-80-86495-19-4. Google-Books-ID: IC8iAQAAIAAJ. 
  4. GALANDAUER, Jan. O samostatný československý stát 1914-1918. [s.l.]: Státní pedagogické nakladatelství 124 s. Dostupné online. ISBN 978-80-04-26140-5. Google-Books-ID: Oy1OAAAAMAAJ. 
  5. KAUTSKÝ, Emil Karol. Kauza Štefánik: legendy, fakty a otázniky okolo vzniku Česko-Slovenskej respubliky. [s.l.]: Matica slovenská 308 s. Dostupné online. ISBN 978-80-7090-759-7. (slovensky) Google-Books-ID: c805AAAAMAAJ. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • PAPOUŠEK, Jaroslav. Osvobozenská pavěda. V Praze: Čin, 1929. s. 50-51.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]