Německé euromince: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Něměecká orlice = Státní znak Německa
UP3 (diskuse | příspěvky)
Řádek 40: Řádek 40:
| colspan=4 align="center" |<small>* Přestože byly některé euromince vyraženy dříve<br /> než v roce [[2002]] stejně jako v některých dalších<br /> státech Eurozóny, na mincích se uvádí rok vydání 2002.
| colspan=4 align="center" |<small>* Přestože byly některé euromince vyraženy dříve<br /> než v roce [[2002]] stejně jako v některých dalších<br /> státech Eurozóny, na mincích se uvádí rok vydání 2002.
|}
|}
V roce [[1997]] se devítičlenná porota po dlouhé práci shodla na [[Státní znak Německa|německé orlici]], [[Braniborská brána|Braniborské bráně]] a větvičce [[dub]]u jako na symbolech, které budou umístěny na německé euromince. Evropská unie žije z různorodosti národů a jejich kultur, což bylo bráno v potaz i při vytváření motivů na národní německé euromince. [[1. leden|1. ledna]] [[2002]] byly tyto mince vpuštěny do oběhu.
V roce [[1997]] se devítičlenná porota po dlouhé práci shodla na [[Státní znak Německa|německé orlici]], [[Braniborská brána|Braniborské bráně]] a větvičce [[dub]]u jako na symbolech, které budou umístěny na německé euromince. Evropská unie žije z různorodosti národů a jejich kultur, což bylo bráno v potaz i při vytváření motivů na národní německé euromince. [[1. leden|1. ledna]] [[2002]] byly tyto mince vypuštěny do oběhu.


Na některých mincích jsou zobrazeny motivy převzaté z bývalých [[Německá marka|marek]] a feniků, což vedlo ke sporům, protože se údajně staré a nové mince mohou plést.
Na některých mincích jsou zobrazeny motivy převzaté z bývalých [[Německá marka|marek]] a feniků, což vedlo ke sporům, protože se údajně staré a nové mince mohou plést.


=== Větvička dubu ===
=== Větvička dubu ===
Pro mince malé nominální hodnoty byl zvolen známý symbol, větvička dubu, která již zdobila mince německého feniku. Motiv pochází z návrhu [[Rolf Lederbogen|Rolfa Lederbogena]], profesora z Karlsruhe. Větvička dubu je považována mimo jiné za historický symbol Německa. V Německém spolku měli od roku [[1815]] všichni členové celní a měnovou svrchovanost. Síla symbolu dubu se na německých mincích začala používat po Mnichovské měnové smlouvě v roce [[1837]], která z Německa vytvořila jednotnou hospodářskou oblast.
Pro mince malé nominální hodnoty byl zvolen známý symbol, větvička dubu, která již zdobila mince německého feniku. Motiv pochází z návrhu [[Rolf Lederbogen|Rolfa Lederbogena]], profesora z Karlsruhe. Větvička dubu je považována mimo jiné za historický symbol Německa. V Německém spolku měli od roku [[1815]] všichni členové celní a měnovou svrchovanost. Symbol dubu se na německých mincích začal používat po Mnichovské měnové smlouvě v roce [[1837]], která z Německa vytvořila jednotnou hospodářskou oblast.


=== Braniborská brána ===
=== Braniborská brána ===
Braniborská brána je charakteristický symbol německého hlavního města [[Berlín]]a. Byla vystavěna v klasicistickém slohu [[Carl Gotthard Langhans|Carlem Gotthardem Langhansem]] a jedná se o nápadnou, [[kvadriga|antickým vozem se čtyřspřežím]] korunovanou stavbu. Také tato budova zrcadlí [[Dějiny Německa|německé dějiny]]. V&nbsp;Německé říši byla používána při slavnostních průvodech. Po&nbsp;[[Druhá světová válka|druhé světové válce]] byla Braniborská brána symbolem rozdělení Německa, ale po&nbsp;pádu [[Berlínská zeď|Berlínské zdi]] v roce [[1989]] se u ní východní a západní [[Němci]] sešli, a tím se brána stala symbolem [[sjednocení Německa]]. Od té doby je brána otevřena společnému Německu a stala se zároveň symbolem procesu evropského sjednocování. Motiv byl navržen umělcem [[Reinhart Heinsdorff|Reinhartem Heinsdorffem]] z [[Friedberg]]u.
Braniborská brána je charakteristický symbol německého hlavního města [[Berlín]]a. Byla vystavěna v [[Klasicismus|klasicistním slohu]] [[Carl Gotthard Langhans|Carlem Gotthardem Langhansem]] a jedná se o nápadnou, [[Triga|kvadrigou]] korunovanou stavbu. Také tato budova zrcadlí [[Dějiny Německa|německé dějiny]]. V&nbsp;Německé říši byla používána při slavnostních průvodech. Po&nbsp;[[Druhá světová válka|druhé světové válce]] byla Braniborská brána symbolem rozdělení Německa, ale po&nbsp;pádu [[Berlínská zeď|Berlínské zdi]] v roce [[1989]] se u ní východní a západní [[Němci]] sešli, a tím se brána stala symbolem [[sjednocení Německa]]. Od té doby je brána otevřena společnému Německu a stala se zároveň symbolem procesu evropského sjednocování. Motiv byl navržen umělcem [[Reinhart Heinsdorff|Reinhartem Heinsdorffem]] z [[Friedberg]]u.


=== Německá spolková orlice ===
=== Německá spolková orlice ===
Tento symbol visí ve všech jednacích sálech [[Německý spolkový sněm|Německého spolkového sněmu]] a také je vystaven nad branami německých úřadů a velvyslanectví, kde označuje sídla německého politického dění. Také lze najít na cestovních pasech a průkazech jako grafický symbol, na úředních razítkách ale i jako politická karikatura. Spolková orlice je od roku [[1950]] státním znakem Spolkové republiky Německo, kdy byl ve skoro identické formě převzat podle státního znaku Výmarské republiky od roku [[1919]]. Orlice byla také znakem Německé říše od roku [[1871]]. Návrh motivu pochází od [[Sneschana Russewa-Hoyer|Sneschany Russewa-Hoyerové]] a [[Heinz Hoyer|Heinze Hoyera]] z Berlína.
Tento symbol visí ve všech jednacích sálech [[Německý spolkový sněm|Německého spolkového sněmu]] a také je vystaven nad branami německých úřadů a velvyslanectví, kde označuje sídla německého politického dění. Také ho lze najít na cestovních pasech a průkazech jako grafický symbol, na úředních razítkách, ale i jako politickou karikaturu. Spolková orlice je od roku [[1950]] státním znakem Spolkové republiky Německo, kdy byl ve skoro identické formě převzat podle státního znaku [[Výmarská republika|Výmarské republiky]] od roku [[1919]]. Orlice byla také znakem [[Německá říše|Německé říše]] od roku [[1871]]. Návrh motivu pochází od [[Sneschana Russewa-Hoyer|Sneschany Russewa-Hoyerové]] a [[Heinz Hoyer|Heinze Hoyera]] z Berlína.


<center>
<center>

Verze z 17. 6. 2008, 09:50

Německé euromince jsou v oběhu od 1. ledna 2002. Německo je zakládajícím členem Evropské unie a také členem Evropské měnové unie.

Tyto mince mají tři rozdílné motivy pro tři skupiny mincí. Mince s hodnotou 1, 2 a 5 centů byly navržené Rolfem Lederbogenem, motiv pro mince 10, 20 a 50 centů byl navržen Reinhartem Heinsdorffem a mince 1 a 2 eura byly navrženy Heinzem Hoyerem a Sneschanou Russewa-Hoyerovou. Všechny motivy obsahují 12 hvězd symbolizujících Evropskou unii a rok vyražení. Kromě roku vyražení obsahují německé mince malé písmeno popisující mincovnu, ve které byla mince vyrobena (viz tabulka).

Symboly na euromincích

Symbol Doba ražení* Ražebna
od do
A 1999 současnost Berlín
D 1998 současnost Mnichov
F ? současnost Stuttgart
G ? současnost Karlsruhe
J 1998 současnost Hamburk
* Přestože byly některé euromince vyraženy dříve
než v roce 2002 stejně jako v některých dalších
státech Eurozóny, na mincích se uvádí rok vydání 2002.

V roce 1997 se devítičlenná porota po dlouhé práci shodla na německé orlici, Braniborské bráně a větvičce dubu jako na symbolech, které budou umístěny na německé euromince. Evropská unie žije z různorodosti národů a jejich kultur, což bylo bráno v potaz i při vytváření motivů na národní německé euromince. 1. ledna 2002 byly tyto mince vypuštěny do oběhu.

Na některých mincích jsou zobrazeny motivy převzaté z bývalých marek a feniků, což vedlo ke sporům, protože se údajně staré a nové mince mohou plést.

Větvička dubu

Pro mince malé nominální hodnoty byl zvolen známý symbol, větvička dubu, která již zdobila mince německého feniku. Motiv pochází z návrhu Rolfa Lederbogena, profesora z Karlsruhe. Větvička dubu je považována mimo jiné za historický symbol Německa. V Německém spolku měli od roku 1815 všichni členové celní a měnovou svrchovanost. Symbol dubu se na německých mincích začal používat po Mnichovské měnové smlouvě v roce 1837, která z Německa vytvořila jednotnou hospodářskou oblast.

Braniborská brána

Braniborská brána je charakteristický symbol německého hlavního města Berlína. Byla vystavěna v klasicistním slohu Carlem Gotthardem Langhansem a jedná se o nápadnou, kvadrigou korunovanou stavbu. Také tato budova zrcadlí německé dějiny. V Německé říši byla používána při slavnostních průvodech. Po druhé světové válce byla Braniborská brána symbolem rozdělení Německa, ale po pádu Berlínské zdi v roce 1989 se u ní východní a západní Němci sešli, a tím se brána stala symbolem sjednocení Německa. Od té doby je brána otevřena společnému Německu a stala se zároveň symbolem procesu evropského sjednocování. Motiv byl navržen umělcem Reinhartem Heinsdorffem z Friedbergu.

Německá spolková orlice

Tento symbol visí ve všech jednacích sálech Německého spolkového sněmu a také je vystaven nad branami německých úřadů a velvyslanectví, kde označuje sídla německého politického dění. Také ho lze najít na cestovních pasech a průkazech jako grafický symbol, na úředních razítkách, ale i jako politickou karikaturu. Spolková orlice je od roku 1950 státním znakem Spolkové republiky Německo, kdy byl ve skoro identické formě převzat podle státního znaku Výmarské republiky od roku 1919. Orlice byla také znakem Německé říše od roku 1871. Návrh motivu pochází od Sneschany Russewa-Hoyerové a Heinze Hoyera z Berlína.

Znázornění německých euromincí | Rubová strana
0,01 € 0,02 € 0,05 €
Větvička dubu na zadní straně německé euromince 1 cent.
Větvička dubu na zadní straně německé euromince 2 centy.
Větvička dubu na zadní straně německé euromince 5 centů.
Větvička německého dubu převzatá z dřívějšího feniku.
0,10 € 0,20 € 0,50 €
Braniborská brána na zadní straně německé euromince 10 centů.
Braniborská brána na zadní straně německé euromince 20 centů.
Braniborská brána na zadní straně německé euromince 50 centů.
Braniborská brána jako symbol rozdělení i jednoty.
1 € 2 € 2 € hrana mince
Německá spolková orlice na zadní straně německé euromince 1 euro.
Německá spolková orlice na zadní straně německé euromince 1 euro.
Na hraně mince je napsáno
„EINIGKEIT UND RECHT UND
FREIHEIT “ (německy jednota, právo
a svoboda), německé národní
motto a začátek státní hymny.
Zobrazení německé orlice (státní znak), symbolu německé suverenity.

Pamětní mince

Dvoueurové oběžné mince

Související informace naleznete také v článku Pamětní euromince#Série německých spolkových zemí.
Související informace naleznete také v článku Německé pamětní mince.

Externí odkazy