Missouri (stát): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
vložen nadpis zdrojů
Bez shrnutí editace
Řádek 67: Řádek 67:
* jiná náboženství – 1%
* jiná náboženství – 1%
* bez vyznání – 16%
* bez vyznání – 16%

=== Slavné osobnosti z Missouri ===
V Missouri, konkrétně ve městě Lamar, se narodil 33. prezident Spojených států [[Harry S. Truman]], jeden z nejvýznamnějších amerických prezidentů 20. století. Tento ''„malý muž z Missouri"'', jak mu Američané přezdívali, si získal respekt nejen svým skromným vystupováním (pocházel z chudého farmářského prostředí a nikdy nestudoval na vysoké škole), ale i rozhodnou ekonomickou a zahraniční politikou, stejně jako např. neústupným prosazováním práv Afroameričanů.
Nejznámějšími osobnostmi v oblasti hudby, jež přišly na svět v Missouri, jsou kupř. zpěvačka [[Tina Turner]], kytarista a propagátor rocku [[Chuck Berry]], devítinásobná držitelka ceny [[Grammy Award|Grammy]] [[Sheryl Crow]] či světoznámý rapper [[Eminem]].
V roce 1835 se ve městě Florida narodil jeden z největších amerických spisovatelů [[Mark Twain]] (vlastním jménem Samuel Langhorne Clemens), jenž dal světové literatuře díla jako [[Dobrodružství Toma Sawyera]] z roku [[1876]] nebo [[''Dobrodružství Huckleberryho Finna'']] z roku [[1884]]. Obě díla se odehrávají ve městě Hannibal, nacházejícího se na severovýchodě Missouri. V hlavním městě [[St. Louis]] se narodil spisovatel [[Thomas Stearns Eliot|T. S. Eliot]] či dramatik [[Tennessee Williams]].


== Reference ==
== Reference ==

Verze z 11. 5. 2015, 23:02

Šablona:Infobox Stát USA

Missouri (anglická výslovnost výslovnost [mɨˈzɝi]IPA) je 24. stát Spojených států amerických, k nimž se připojil 10. srpna 1821. Leží v centrální části USA, má asi 6 miliónu obyvatel a rozlohu 180 693 km². Pojmenován je podle řeky Missouri, která jím protéká. Na severu sousedí s Iowou, na východě s Illinois, na jihovýchodě s Kentucky a Tennessee, na jihu s Arkansasem, na jihozápadě s Oklahomou, na západě s Kansasem a na severozápadě s Nebraskou. Hlavním městem je Jefferson City, největším městem je Kansas City.

Obyvatelstvo

Podle sčítání lidu z roku 2010 zde žilo 5 988 927 obyvatel.[1] Z hlediska historie je podstatný soutok dvou největších amerických řek Missouri, po níž je pojmenován stát a Missisippi poblíž největšího města, St. Louis. Nejjižnější část státu a okolo Mississippi patří do klimaticky subtropické oblasti a proto zde existovaly velké plantáže a dodnes na venkově žije nejvíce Afroameričanů. Ti jsou početní i v St. Louis a Kansas City. Ve střední části státu se hlavně v 19. století usazovali původem němečtí osadníci, kteří ovlivňovali zdejší kulturu. V pomyslném severním a jižním pásu převažují osadníci anglického a obecně britského původu, kteří si především v Ozark Mountains udržovali svébytnou kulturu, která se přelila nejen do hudebního stylu country, typického pro americký "Southern Upland". Existují i ostrůvky obyvatel převážně francouzského původu, což je památka na trappery a původně francouzskou Louisianu, zabírající celou dnešní střední část USA, kterou federaci třinácti kolonií prodal císař Napoleon Bonaparte.

Rasové složení

Obyvatelé hispánského nebo latinskoamerického původu, bez ohledu na rasu, tvořili 3,5% populace.[1]

Náboženství

Slavné osobnosti z Missouri

V Missouri, konkrétně ve městě Lamar, se narodil 33. prezident Spojených států Harry S. Truman, jeden z nejvýznamnějších amerických prezidentů 20. století. Tento „malý muž z Missouri", jak mu Američané přezdívali, si získal respekt nejen svým skromným vystupováním (pocházel z chudého farmářského prostředí a nikdy nestudoval na vysoké škole), ale i rozhodnou ekonomickou a zahraniční politikou, stejně jako např. neústupným prosazováním práv Afroameričanů. Nejznámějšími osobnostmi v oblasti hudby, jež přišly na svět v Missouri, jsou kupř. zpěvačka Tina Turner, kytarista a propagátor rocku Chuck Berry, devítinásobná držitelka ceny Grammy Sheryl Crow či světoznámý rapper Eminem. V roce 1835 se ve městě Florida narodil jeden z největších amerických spisovatelů Mark Twain (vlastním jménem Samuel Langhorne Clemens), jenž dal světové literatuře díla jako Dobrodružství Toma Sawyera z roku 1876 nebo ''Dobrodružství Huckleberryho Finna'' z roku 1884. Obě díla se odehrávají ve městě Hannibal, nacházejícího se na severovýchodě Missouri. V hlavním městě St. Louis se narodil spisovatel T. S. Eliot či dramatik Tennessee Williams.

Reference

Související články

Externí odkazy