Mléč zelinný

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Sonchus oleraceus)
Jak číst taxoboxMléč zelinný
alternativní popis obrázku chybí
Mléč zelinný (Sonchus oleraceus)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhvězdnicotvaré (Asterales)
Čeleďhvězdnicovité (Asteraceae)
Rodmléč (Sonchus)
Binomické jméno
Sonchus oleraceus
L., 1753
Synonyma
  • mléč bylinný
  • mléč hladký [1]
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Mléč zelinný – ilustrace

Mléč zelinný (Sonchus oleraceus) je středně vysoká, žlutě kvetoucí, plevelná, převážně jednoletá rostlina která po poranění pletiva mléčí.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Vyrůstá v mírném podnebném pásu celé Evropy i ostatních světadílů. V České republice je velmi rozšířeným druhem, vyskytuje se od nížin až po pahorkatiny, dává přednost neutrálním až slabě kyselým půdám dobře zásobených živinami, preferuje polostinná místa. Často vyrůstá na polích, v zahradách, vinicích, pastvinách a také na neobdělávaných místech, rumištích, okrajích cest a jiných synantropních stanovištích.[2][3][4]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jsou to jednoleté nebo jen zřídka ozimé rostliny s mléčnicemi ze kterých po pohmoždění vytéká bílá šťáva, latex. Na dobrých půdách vytváří mohutné rostliny s řepovitě ztloustlým jednoduchým nebo větveným kůlovitým kořenem až 20 cm dlouhým. Z něj nejprve vyrůstá listová růžiceřapíkatými listy které usychají ještě před dobou kvetení. Z růžice roste přímá, dutá lodyha vysoká 30 až 120 cm, v horní části má žláznaté chlupy a je vrcholičnatě rozvětvená. Porostlá je měkkými, nelesklými, šedě zelenými, střídavě vyrůstajícími listy které jsou v její spodní části zúžené do křídlatého řapíku a v horní svou střelovitou bázi se špičatými oušky lodyhu objímají. Listové čepele jsou v obrysu podlouhle vejčité a po obvodu nestejnoměrně osinkatě zubaté, dolní a střední listy jsou kracovitě nebo lyrovitě peřenosečné nebo peřenodílné a horní menší bývají celistvé. Lodyžní listy dorůstají do délky až 35 cm a šířky 15 cm, lodyha mívá červenavý nádech. Je to druh hojně proměnlivý hlavně ve tvaru listů a chlupatosti.

Květní úbory široké 1 až 2 cm vyrůstající na dlouhých, ochlupených stopkách (až 10 cm) jsou uspořádány po 5 až 15 v chocholičnatém květenství, ještě nerozvité bývají pokryté bílými chlupy. Úbory obsahují 110 až 180 žlutých, výhradně jazykovitých oboupohlavných kvítků. Korunní trubky jsou světle žluté, jazýčky s pěti zoubky na koncích sytě žluté. V kvítku je pět tyčinek se žlutými prašníky které přesahuje čnělka s rozdvojenou bliznou. Úbory bývají pro opylující hmyz otevřené nejvýše 2 dny a to v období od června do října. Víceřadý zákrov vejčitě válcovitého tvaru je 10 až 13 mm široký a zpočátku hustě chlupatý. Jeho listeny v počtu 25 až 33 dosahují jen do poloviny délky kvítků.[2][3][4][5][6]

Rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

Mléč zelinný se rozmnožuje výhradně semeny která dozrávají zhruba za 7 dnů po opylení. Jsou to úzce vejčité, skořicovitě hnědé nažky o velikosti 3 × 1 mm. Mají obvykle jen tři podélná žebra a jsou na omak drsná, jejich jednoduchý, bílý, snadno opadavý chmýr bývá asi 6 mm dlouhý. Na jedné rostlině může dozrát i pár tisícovek lehkých, ochmýřených nažek které dobře roznáší vítr nebo voda, dokáží po krátkou dobu i plavat. Vysemeněné rostliny včetně kořenů s příchodem zimy usychají.

Nažky jsou schopné klíčit ihned po dozrání, mladé semenáčky ale jen zřídka přežijí zimní období. Většinou klíčí hromadně z povrchových vrstev půdy až při vyšších teplotách v průběhu dalšího roku. Mají poměrně krátkodobou životnost (jeden až dva roky) a také nevyklíčí z větší hloubky.Kříží se s mléčem drsným kterému se velmi podobá, vzniklé hybridy jsou však neplodné.[3][4][5][6]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Mléč zelinný je bylinou považovanou za plevel. V běžných polních podmínkách je však na intenzivně obhospodařovaných pozemcích plevelem málo významným. Nebezpečným se stává hlavně při pěstování zeleniny, jahod a v okopaninách, kdy při zvýšeném výskytu svým dynamickým růstem v letních měsících škodí užitkovým rostlinám odčerpáváním vláhy, živin i zastíněním. Jeho likvidace posečením je málo účinná, rychle z kořenů obráží. Semena průběžně klíčí po celý rok, je proto po sklizni účinná podmítka strnišť a hluboká orba, která přemístí semena z povrchu do hloubky, odkud nevyklíčí. Nejlepších výsledků lze ale dosáhnout použitím herbicidů.[3][4][5][7]

mléč zelinný je jednou z prvních divokých bylin, které dorůstají pro konzumaci. Je lehce hořký, ale také nasládlý. Používá se k detoxikaci, a lidé se po jeho užití "cítí svěží". V některých čínských kantronech jej užívají jen smíchaný se solí, octem, paprikou či česnekem, jinde jej uvaří a do vývaru z něj následně vymačkají šťávu, čímž vznikne základ k přípravě polévek.[1]

Vyobrazení[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BioLib.cz – Sonchus oleraceus (Mléč zelinný) [online]. BioLib.cz [cit. 2013-04-21]. Dostupné online. 
  2. a b MIŽÍK, Peter. BOTANY.cz: Mléč zelinný [online]. O. s. Přírodovědná společnost, BOTANY.cz, rev. 21.04.2013 [cit. 2013-04-21]. Dostupné online. (slovensky) 
  3. a b c d Pacific Island Ecosystems at Risk (PIER): Sonchus oleraceus [online]. Hawaiian Ecosystems at Risk project (HEAR), Puunene, HI, USA, rev. 06.04.2011 [cit. 2013-04-21]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-02-02. (anglicky) 
  4. a b c d DEYL, Miloš. Plevele polí a zahrad. Ilustrace Otto Ušák. Praha: Československá akademie věd, 1956. 374 s. HSV 38873/55/SV3/6423. Kapitola Mléč zelinný, s. 121–122. 
  5. a b c Agromanuál.cz: Mléč zelinný [online]. Kurent, s.r.o., České Budějovice. Dostupné online. 
  6. a b REAUME, Tom. Wild Plants of Winnipeg: Annual Sow-thistle [online]. Nature Manitoba, Winnipeg, CA, rev. 2010 [cit. 2013-04-21]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-02-01. (anglicky) 
  7. SPOONER, Amanda. FloraBase the Western Australian Flora: Sonchus oleraceus [online]. Department of Environment and Conservation Western Australian Herbarium, Kensington, AU, rev. 10.02.2006 [cit. 2013-04-21]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-04-07. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]