Mléč drsný

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxMléč drsný
alternativní popis obrázku chybí
Mléč drsný (Sonchus asper)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhvězdnicotvaré (Asterales)
Čeleďhvězdnicovité (Asteraceae)
Podčeleďčekankové (Cichorioideae)
Rodmléč (Sonchus)
Binomické jméno
Sonchus asper
(L.) Hill, 1769
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mléč drsný (Sonchus asper) je středně vysoká, jednoletá, plevelná bylina, která žlutě vykvétá od června do pozdního podzimu. Při poranění rostlina intenzivně mléčí.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Je to kosmopolitní rostlina, která byla z Evropy a severozápadní Asie zavlečena do všech světadílů. V České republice se vyskytuje hojně od nížin do podhorských oblastí, neroste ale ve vyšších, chladnějších polohách jako mléč zelinný, kterému se značně podobá. Nejlépe se mu daří na půdách úrodných a kyprých.[1][2]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Letnička s přímou lodyhou vysokou 20 až 120 cm, která vyrůstá ze silně větveného, do hloubky rostoucího kořene. V celé rostlině je soustava mléčnic a ze vzniklé rány (např. po ulomení listu) začne vytékat bílé mléko latex. Pevná lodyha je dutá, lysá a převážně v horní části vrcholičnatě rozvětvená, někdy bývá načervenalá. Nejdříve ze semene rostou přízemní listy a teprve následně lodyha porůstající střídavými, lysými, tuhými, tmavozelenými listy které mohou být dlouhé až 30 cm a široké 15 cm, někdy jsou na spodní straně nafialovělé. Spodní listy s řapíky jsou kopinaté, nedělené nebo peřenoklané. Horní přisedlé listy s ostnitě zubatými oušky jsou nedělené nebo peřenosečné. Čepele jsou po obvodě nepravidelně osténkatě, zubaté s trojúhelníkovými vejčitými laloky, koncový je největší. Je variabilní v pichlavosti listů a v ochlupení lodyhy.

Květní úbory o průměru cca 2 cm vyrůstají v chudokvětých latách. Úbory jsou složené z 25 až 150 oboupohlavných, jazykových světle žlutých kvítků které mají uvnitř barvu jasně žlutou a vně jsou často načervenalé. Víceřadý, lysý zákrov 1 až 1,5 cm dlouhý je vejčitě zvonkovitý, jeho zelené listeny jsou úzce kopinaté, vnější jsou nejkratší. Kvete od června do října.[1][2][3][4][5]

Rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

Rozmnožuje se výhradně semeny, což jsou 2 až 3 mm dlouhé, obvejčité, žlutohnědé nažky se 3 podélnými žebry na každé straně. Za pomoci bílého chmýru, asi 8 mm dlouhého, se snadno šíří anemochorně na dlouhé vzdálenosti. Nažky jsou brzy po dozrání klíčivé. Nejlépe klíčí na povrchu nebo ve svrchní vrstvě půdy při vyšší teplotě a to průběžně od jara až do podzimu, zimní období však semenáčky ani dospělé rostliny nepřečkají. V hlubší vrstvě půdy brzy klíčivost ztrácejí. Kříží se s mléčem zelinným, vzniklé hybridy jsou však neplodné.[1][2][3]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Mléč drsný často roste v okopaninách, v zeleninových záhonech, zahradách, sadech, vinicích, ve sklenících, je také obvyklý i na úhorech, kolem cest i na kompostech a rumištích. Je věrným průvodcem lidských kultur, bývá většinou považován za málo nebezpečný druh plevele.[1][3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d Herba, Atlas plevelů: Mléč drsný [online]. Česká zemědělská univerzita, FAPaPZ, Katedra agroekologie a biometeorologie, Praha [cit. 2013-04-30]. Dostupné online. 
  2. a b c Květena ČR: Mléč drsný [online]. Petr Kocián [cit. 2013-04-30]. Dostupné online. 
  3. a b c DEYL, Miloš. Plevele polí a zahrad. Ilustrace Otto Ušák. Praha: Československá akademie věd, 1956. 374 s. HSV 38873/55/SV3/6423. Kapitola Mléč drsný, s. 121. 
  4. Flora of North America: Sonchus asper [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA [cit. 2013-04-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Pacific Island Ecosystems at Risk (PIER): Sonchus asper [online]. Hawaiian Ecosystems at Risk project (HEAR), Puunene, HI, USA, rev. 06.04.2011 [cit. 2013-04-30]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]