Vějířovka takada

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Scaevola taccada)
Jak číst taxoboxVějířovka takada
alternativní popis obrázku chybí
Vějířovka takada (Scaevola taccada)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhvězdnicotvaré (Asterales)
Čeleďvějířovkovité (Goodeniaceae)
Rodvějířovka (Scaevola)
Binomické jméno
Scaevola taccada
(Gaertn.) Roxb., 1814
Synonyma

moral obecný

Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vějířovka takada (Scaevola taccada)[1] je stálezelený, nenáročný keř, výjimečně i malý strom. Je jedním z téměř stovky druhů rodu vějířovka, které rostou v subtropickém a tropickém pásu po obou stranách rovníku.[2]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Druh pochází z oblasti Austrálie a byl v dávné minulosti rozšířen na pláže a korálové útesy tropického Indického a Tichého oceánu, roste od východního pobřeží Afriky, přes jižní a jihovýchodní oblasti Asie a Austrálii, přes mnohé tichomořské ostrovy až po Havaj. V nedávné době se vějířovka takada dostala do Karibiku i na Floridu, kde je pro své rychle rozmnožování považována za invazní rostlinu; zarůstá písčité břehy v tradičních hnízdících oblastech mořských želv a brání jim tak v přístupu do míst, kde hodlají snést vejce.

Vyskytuje se v pobřežních oblastech v mangrovech, v písčitých dunách, v narušených plochách s písčitou nebo kamenitou půdou a dostává se i na pláže. Roste také v plantážích palem a v pobřežních lesích. Vytváří rozlehlé kolonie a vytlačuje tak původní rostlinné druhy. Je tolerantní ke slané vodě i slaným mlhám, roste na místech s ročním úhrnem srážek nejméně 500 mm a průměrnou roční teplotou nad 19 °C.[2][3][4][5]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Květ vějířovky takady

Vytrvalý, široce rozložitý keř, nebo ojediněle strom, nejčastěji dorůstající do výše 1 až 3 metrů. Má kulaté, až 1 cm hrubé, lysé větévky na koncích střídavě porostlé nahloučenými řapíkatými listy. Jejich lesklé, mírně masité čepele s voskovitým povlakem bývají dlouhé10 až 25 cm a 5 až 10 cm široké. Tvar mají podlouhlý či dlouze obvejčitý, u báze jsou klínovité a na konci tupě zaoblené, většinou jsou na okraji podvinuté a z jejich úžlabí vyrůstají dlouhé chlupy. Po obvodě jsou celistvé nebo u vrcholu mají několik mělkých zářezů.

Oboupohlavné, asi 2 cm velké, příjemně vonící květy na krátkých stopkách rostou v hustých, krátkých úžlabních vrcholících, nejvíce u konců větví. Pětičetné, jen v jedné ose symetrické květy mají čárkovité kališní lístky a asi 1 cm dlouhou rozštěpenou korunní trubku, která se rozšiřuje do lístků rozložených do půlkruhu směřující obloukem dolů a vzdáleně tak připomíná vějíř. Tyto lístky jsou kopinaté, asi 1 cm dlouhé, bývají bílé až bledě žluté, mají nafialovělé žilky a po okrajích bývají brvité.

Rostlina vykvétá již v prvém roce věku a květ je otevřen ve dne i v noci po dobu asi pěti dnů. Hojně bývá navštěvován včelami přinášející pyl na jeho širokou bliznu. Květy jsou protandrické, pylprašnících dozrává dříve než blizny. Ploidie druhu je 2n = 16.

Plod je vejčitá, bělavá peckovice asi 1 až 1,5 cm dlouhá se zbytkem květního obalu na vrcholu a s dužnatým mezokarpem. Přepážkou je uvnitř rozdělená na dvě části, z nichž každá obsahuje jednu, asi 0,8 mm velkou pecku s vrásčitým korkovitým osemením.[2][3][5][6][7]

Rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

Rostliny se pomoci semen (pecek) nejčastěji rozšiřují podél řek, kanálů i mořského pobřeží. Lehký, korkovitý mezokarp umožňuje semenům plout bez újmy i rok po mořské hladině. Plody jsou také potravou ptáků a ti v trusu roznášejí klíčivá semena. Semena klíčí tím rychleji, čím déle byla namočena ve slané vodě, klíčí však jen v půdě se zálivkou sladké vody.

Tento druh také koření z řízků ulomených větví nebo kořenů, které mohou být z dospělé rostliny odděleny lidskou činností nebo nepřízní počasí (voda, vítr). Proto se tento druh vyskytuje hlavně v blízkosti vodních toků nebo podél pobřežní čáry.[5][7]

Využití[editovat | editovat zdroj]

Vějířovka takada se i přes velké rozšíření využívá jen málo. Na některých ostrovech v Pacifiku bývá vysazován na písčitá místa, kde dochází k půdní erozi pobřeží. V Polynésii se používá k pletení tradičních věnců, k výrobě košíků a bývá součásti rybářských sítí. V tradiční asijské a polynéské medicíně se listů používá proti zánětům, horečce, diabetu, proti srážlivosti krve i uvolnění svalových křečí.[5][7]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Katalog botanických zahrad Florius: Scaevola taccada [online]. Unie botanických zahrad ČR, Praha [cit. 2016-09-23]. Dostupné online. 
  2. a b c SVOBODOVÁ, Věra. BOTANY.cz: Vějířovka takada [online]. O. s. Přírodovědná společnost, BOTANY.cz, rev. 26.12.2010 [cit. 2016-09-23]. Dostupné online. 
  3. a b Dendrologie.cz: Vějířovka takada [online]. Petr Horáček a J. Mencl, rev. 04.02.2007 [cit. 2016-09-23]. Dostupné online. 
  4. HASSLER, M. Catalogue of Life 2016: Scaevola taccada [online]. Naturalis biodiverzity Center, Leiden, NL, rev. 2016 [cit. 2016-09-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-05-31. (anglicky) 
  5. a b c d ROJAS-SANDOVAL, Julissa; ACEVEDO-RODRÍGUEZ, Pedro. Invasive Species Compendium: Scaevola taccada [online]. CABI (Centre for Agriculture and Biosciences International), Wallingford, UK, rev. 25.01.2013 [cit. 2016-09-23]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. HONG, Deyuan; HOWARTH, Dianella G. Flora of China: Scaevola taccada [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA [cit. 2016-09-23]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. a b c CHRISTMAN, Steve. Florida plant encyclopedia: Scaevola taccada [online]. University of Florida, Tallahassee, FL, USA, rev. 02-12-2004 [cit. 2016-09-23]. sericea/860 Dostupné online. (anglicky) [nedostupný zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]