Nadja Michaelová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nadja Michaelová
Nadja Michaelová (2012)
Nadja Michaelová (2012)
Základní informace
Narození3. ledna 1969 (55 let)
Wurzen, Sasko
Východní NěmeckoVýchodní Německo Východní Německo
Žánryopera
Povolánízpěvačka
Nástrojehlas
Hlasový oborsoprán, mezzosoprán
Aktivní roky1993–dosud
OceněníBerlínský medvěd (2008)
Webhttp://www.nadja-michael.com/wp/?cat=1
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nadja Michaelová, nepřechýleně Nadja Michael (* 3. ledna 1969, Wurzen, Sasko) je německá operní pěvkyně, sopranistka.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v roce 1969 jako nejmladší z pěti dětí ve Wurzenu, poblíž Lipska v Německé demokratické republice. Nejprve navštěvovala sportovní školu pro mládež v Lipsku, ale později přestoupila na hudební školu. V roce 1989 odešla z NDR a usadila se ve Stuttgartu, kde pracovala jako modelka v butiku, aby získala finanční prostředky ke studiu zpěvu. Zpěv studovala v USA na Jacobs School of Music (Indiana University Bloomington).

Má dvě dcery, žije v berlínském Westendu.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Pěveckou dráhu začínala v hlasovém oboru mezzosoprán, od dubna 2005 je jejím hlasovým oborem dramatický soprán.[1] Operním debutem pro ni byla role 3. dámy v opeře Kouzelná flétna od W. A. Mozarta na Ludwigsburger Festspiele v roce 1993. První hlavní rolí pěvkyně byla Amastre, Xerxova snoubenka, v opeře Xerxes skladatele Georga Friedricha Händela. Dále jako mezzoosopranistka ztvárnila role v operách známých skladatelů např. Carmen (Georges Bizet), Dulcineu (Jules Massenet), Olgu (Petr Iljič Čajkovskij) nebo Varvaru (Leoš Janáček).

Hostovala ve známých operních domech, ve Vídni, Londýně, Miláně, Mnichově, Berlíně, Tokiu i v New Yorku.

V hlasovém oboru dramatický soprán se představila v hlavních rolích oper Tosca, Macbeth (Lady Macbeth), Salome,[2] Fidelio a Sedlák kavalír (Santuzza).

Do jejího repertoáru patří také písně a oratoria skladatelů Richarda Wagnera, Roberta Schumanna, Hugo Wolfa, Gustava Mahlera, Richarda Strausse, Giuseppe Verdiho a dalších.

Poprvé vystoupila v Metropolitní opeře v New Yorku v roli Lady Mackbeth v roce 2012.

V roce 2015 nastudovala v maďarštině roli Judity v opeře Modrovousův hrad skladatele Bély Bartóka. V té se pak představila v inscenaci Metropolitní opery (uváděné spolu s operou Jolanta od P. I. Čajkovského) pod režijním vedením Mariusze Trelińského.[3]

Discografie (výběr)[editovat | editovat zdroj]

DVD (živě)[editovat | editovat zdroj]

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. DVOŘÁK, Vít. Nadja Michael: Musíte ji vidět a slyšet. OperaPlus [online]. 2009-11-30 [cit. 2015-5-11]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-05-06. 
  2. SECKERSON, Edward. Salome, Royal Opera House, London. The Independent [online]. 2008-2-26 [cit. 2015-5-11]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. SIMPSON, Eric C. Bartok’s darkness overpowers Tchaikovsky’s light in Met’s double bill. New York Classical Review [online]. 2015-1-30 [cit. 2015-5-9]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]